Reprezentanții victimelor jandarmilor din dosarul 10 August au solicitat DIICOT să spună în ce stadiu se află cercetările referitoare la așa-zisa tentativă de lovitură de stat
Doi reprezentanți ai victimelor jandarmilor de la mitingul din 10 august au depus luni la DIICOT o solicitare de informare în legătură cu stadiul cercetărilor privind plângerea depusă de Jandarmerie, care a reclamat o presupusă tentativă de lovitură de stat.
Pe baza respectivei plângeri, DIICOT a solicitat săptămâna trecută dosarul 10 August de la Parchetul Militar, lucru care întârzie trimiterea în judecată a acestuia, au avertizat cei doi reprezentanți ai victimelor jandarmilor.
”Eu am o dublă calitate, și de victimă și de jurist astăzi, pentru că am văzut în spațiul public acea solicitare a DIICOT de a primi dosarul de la Parchetul Militar. Trebuie să fac precizarea că în momentul în care Parchetul Militar trimite dosarul la DIICOT nu poate să o facă decât în original. Este un dosar care are aproximativ doi metri cubi în acest moment. Au fost audiate mii de persoane, s-au vizionat sute, dacă nu chiar o mie de ore de înregistrări. Este un dosar masiv, dar cercetările la Parchetul Militar s-ar opri în momentul în care dosarul vine la DIICOT. Tocmai de aceea noi venim în numele victimelor și în numele mai multor asociații, inclusiv asociații ale victimelor, inclusiv asociații din societatea civilă care organizează proteste în mod constant, să vedem ce se întâmplă aici pentru că nu trebuie să uităm că plângerea jandarmilor în legătură cu tentativa de lovitură de stat a fost depusă de aproape un an deja și nu știm nimic ce se întâmplă în legătură cu acest dosar”, a declarat Vlad Gheorghe, membru USR, care a fost bătut de jandarmi în noaptea de 10 august 2018.
Alături de el a fost la DIICOT și Marian Rădună, de la mișcarea civică Rezistența, gazat de jandarmi în Piața Victoriei.
”Mâine, o să depunem și la Parchetul Militar să vedem dacă mai are nevoie de altceva în afară de rezoluția pe care o așteaptă de la DIICOT. Trebuie să avem răspunsuri. Avem un an de zile de când oamenii au fost călcați în picioare la propriu și gazați. Trebuie să primim un răspuns de la autoritățile statului”, a declarat Rădună.
Săptămâna trecută, DIICOT a solicitat pentru studiu dosarul 10 August de la Parchetul militar.
„Are legătură cu dosarul nostru. Există elemente de conexitate între actele şi faptele ce formează obiectul urmăririi penale în dosarul lor (al Secţiei Parchetelor Militare – n.r.) şi dosarul nostru care este deschis pe articolul 397 Cod penal (acţiuni contra ordinii constituţionale). Dosarul a fost cerut pentru studiu în original. Vrem să analizăm reunirea cu dosarul nostru. Nu va dura mult. Dosarul încă nu a venit de la Secţia parchetelor Militare”, a declarat procuroarea Mihaela Porime, purtătorul de cuvânt al DIICOT.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
8 comentarii