G4Media.ro

Reprezentantul Guvernului pentru Combaterea Antisemitismului și Xenofobiei anunță primele demersuri pentru înființarea…

Sursa foto: Facebook/ Agenția Națională pentru Romi

Reprezentantul Guvernului pentru Combaterea Antisemitismului și Xenofobiei anunță primele demersuri pentru înființarea unui Muzeu al Istoriei și Culturii Romilor

Alexandru Muraru, reprezentantul Guvernului pentru Promovarea Politicilor Memoriei, Combaterea Antisemitismului și Xenofobiei și consilier onorific al premierului Florin Cîțu, anunță primele demersuri pentru înființarea unui Muzeu al Istoriei și Culturii Romilor chiar în 2 august, ziua comemorării Holocaustului împotriva Romilor.

Muraru anunță și demararea unor programe naționale în școli și licee în vederea conștientizării Holocaustului împotriva Romilor, cunoscut ca Samudaripen. În timpul epurării romilor, jumătate de milion de copii, femei și bărbați au fost uciși în toată Europa:

  • ”Din România, în perioada regimului Antonescu aliat cu Germania nazistă, 25.500 de romi au fost deportați în Transnistria, iar 11.000 nu s-au mai întors niciodată. Spre exemplu, unul dintre cei 25.500 de deportați este și Brăilă Constantin. În toamna lui 1942, Brăilă Constantin a ajuns în Transnistria cu familia sa și imediat ei au fost puși la munci agricole într-o fermă rechiziționată de stat:
  • „Acolo nu eram păziți, venea un soldat și un brigadier și ne obliga dimineața să mergem la muncă. Cine nu putea să iasă era lăsat o zi, două, trei, patru, cinci, iar după 10 zile veneau nemții și îl executau, îl împușcau. Am fost și eu martor la execuții”. Este amintirea sa, a unui copil de 11 ani care a fost deportat în Transnistria doar pentru că aparținea etniei rome. Ca el au fost mii de alți copii, cei mai mulți nici măcar nu s-au mai întors acasă pentru a rememora tragicele întâmplări de atunci.
  • Avem datoria să le spunem copiilor noștri că, acum opt decenii, copii ca şi ei au fost condamnați de autoritățile române la moarte, inaniție, frig și boli. Avem datoria să le spunem elevilor și studenților din România că administrația din perioada 1940-1944, în numele unei ideologii criminale, a facilitat și pus în aplicare persecuția și exterminarea de romi prin înrobire şi mizerie. Avem datoria morală să spunem că bărbații romi, care luptau pentru țară, au fost scoşi din armată pentru a fi trimiși în Transnistria administrată direct de către autoritățile militare și administrative române”, arată Muraru în comunicatul transmis luni.

Muraru a amintit și de Strategia națională a României privind planul de măsuri ”cu finanțări, cu termene clare pentru prevenirea şi combaterea antisemitismului, xenofobiei, radicalizării şi discursului instigator la ură”:

  • ”Practic, Această Strategie vine ca urmare a unui context internațional şi a unor realități interne. România se alătură unui număr de state membre care au adoptat, până acum, astfel de documente strategice, fie pentru prevenirea şi combaterea antisemitismului, fie într-un cadru mai larg pentru prevenirea şi combaterea altor forme de intoleranță, xenofobie, radicalizare, discurs instigator la ură, violență politică sau simbolică. Tragedia Holocaustului împotriva Romilor este de acum parte a memoriei noastre colective. De aceea, statul va implementa programe naționale menite să conștientizeze această tragedie în rândul tinerilor. În acest sens, elaborarea și implementarea proiectului pilot „Holocaustul împotriva Romilor – Samudaripen” – realizat cu coordonarea Ministerului Educației Naționale, cu participarea Institutului Național pentru Studierea Holocaustului în România – Elie Wiesel, cu Agenția Națională pentru Romi – va avea menirea să facă cunoscut elevilor un episod aproape ignorat din istoria romilor din România. Inițial, acesta va avea o fază pilot la nivelul municipiului București, urmând ca ulterior acesta să fie replicat și în celelalte județe din țară. Proiectul va presupune vizite de studiu și de reflectare ale unor grupuri de elevi în ziua europeană de comemorare a Holocaustului împotriva Romilor (2 august) în fiecare an”, se mai arată în comunicat.

Consilierul onorific al premierului a anunțat și înființarea unui Muzeu al Istoriei și Culturii Romilor, finanțat cu fonduri de la bugetul de stat și al Agenției Naționale pentru Romi:

  • ”Acest proiect va integra o importantă dimensiune educațională și comemorativă în vederea prezervării memoriei victimelor Holocaustului împotriva Romilor. Coordonatorul va fi Agenția Națională pentru Romi, alături de Ministerul Culturii și Secretariatul General al Guvernului, iar fondurile necesare vor fi alocate de la bugetul de stat și din bugetul Agenției. Studiul de fezabilitate ar urma să fie finalizat în cel mult doi ani de la data aprobării Strategiei (mai 2021).
    Aceste măsuri concrete ale statului român vor crește gradul de conștientizare a tinerilor asupra tragediei romilor din perioada Holocaustului și vor asigura o bază de plecare pentru alte programe, proiecte și colaborări cu alte instituții interne și internaționale în vederea multiplicării acestor inițiative”, a mai transmis deputatul PNL Alexandru Muraru.

 

sursa foto: Facebook/ Agenția Națională pentru Romi

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

19 comentarii

  1. Istorie si cultură? Dacă vreți vă închiriez garsoniera mea că multe nu aveți ce pune în muzeul ăla, cred că si baia unde stau ciuci să fac duș vă e suficient.

  2. Pentru cultura ta (fiindca, din comentariul tau, rezulta ca nu cunosti definitia conceptelor pe care le folosesti in dorinta de a epata), te informez ca orice etnie are propria istorie si propria cultura.

    Pot sa fiu de acord ca sunt discutabile necesitatea si oportunitatea muzeului, insa nu conceptul de „istorie si cultura rroma”.

  3. Fer vechi, vrăjitoare și manele.
    Viitor frumos pentru țara noastră, deja manelizată.

    Unde este muzeul comunismului, promis de atâția ani?
    Ce se mai întâmplă cu dosarul loviluției?

    Voi ați terminat treburile în țara asta?

  4. De ce avem agenți Mossad in guvern?

  5. Identificarea ca ,,romi” a etniei indiene (din casta tiganilor) face rau Romaniei. ,,Rom””
    vine de la ,,Rum” = Rumelia = Sudul Balcanilor (fara peninsula Greciei).
    Satrele de indo-tigani au pretins ca provin din Rumelia, cand in realitate ei doar au trecut pe acolo.
    Muzeul trebuie sa se numeasca ,,Muzeul de Istorie si Cultura a Indienilor din Romania”.
    In India sunt vreo 200 de milioane de indieni din casta tiganilor si nu li s-a facut nici un muzeu separat !. Adica de vreo 10 ori cat populatia Romaniei !.

  6. Observ cum incet-incet, dispare un ,,R,,.
    Adica RROM devine ROM.
    PNL trebuie sa-i arate un cartonaș roșu acestui Muraru, pana cand România nu devine Romania !

  7. Leon zis la frrazii mei ca muraru ce cea mai mare firta da mnistry
    Vrem muzee si sali de fortz nu biserici si catedrale
    Nici scoli si splitale ca scolili ne persecuta si spitalele ne mierlesc mancatash (citez Florin Salam)

  8. Un bou de la Iasi, un oportunist si atat!Mananca si el o bucata de paine, n-a trait in mahala, n-a avut colegi de alte etnii care sa-l fure!

  9. Muzeu? Ce muzeu? Puneți niște portofele și un căruț cu fier vechi într-o cocină si aveți muzeul. Eventual și niște copii să cerșească la intrare și gata muzeul. Hai sictir.

  10. 🤣 Bahtalo

  11. Ne-am dat dracu! Fix asta ne lipsea!

  12. Ciolacu,Manda,Badalau,Simion

  13. Inca o crima umanitara a lui Antonescu, despre care nu stiam: i-a pus la munca pe romi tocmai in Transnistria. Ca si cand aici in tara nu putea sa-i puna la munca.

  14. Sa faca un muzeu mixt roman-tiganesc , sa ne impletim culturile.
    Oricum am imprumutat multe obiceiuri si apucaturi.

  15. Insfarsit neamul meu face ceva sa scoata bani legali.

  16. Din cate stiu,ordinele date ii vizau pe cei nomazi,care de aia se muta din loc in loc fiindca le place munca…iar in Transnistria ce sa munceasca,bietii de ei?cine cultiva acolo flori ca sa le vanda ei…si apoi,cui sa le vanda…ale cui buzunare sa le foreze,de la cine sa cerseasca,pe cine sa fericeasca cu cultura lor ? absolut ca nu erau conditii acolo ca sa traiasca din muncusoara lor „traditionala”,cinstita…era pamant,cat vezi cu ochii,da’ munca asta nu intra in cultura lor

  17. Reprezentantul asta al guvernului sa se ocupe de scursurile sociale cu comportament antisocial . Ca de chetuit banii poporului pentru ,,reprezentatii ” fara rezultate concrete e in stare orice biped .