G4Media.ro

Reprezentantul special al Rusei, Dmitri Kozak, susţine că Plahotniuc i-a dat un…

Reprezentantul special al Rusei, Dmitri Kozak, susţine că Plahotniuc i-a dat un plic cu propuneri de federalizare a Republicii Moldova și de reorientare a țării dinspre UE spre Moscova

Dmitri Kozak, vicepremier al Federaţiei Ruse şi reprezentantul special al preşedintelui rus pentru relaţii economice şi comerciale cu Republica Moldova, susţine într-un interviu acordat cotidianului Kommersant că în timpul întrevederii avute la Chişinău cu liderul Partidului Democrat (PDM), Vlad Plahotniuc, acesta i-a înmânat un plic cu propuneri pentru schimbarea cursului politic al Republicii Moldova, cu o reorientare spre Moscova şi soluţionarea problemei transnistrene prin intermediul federalizării republicii, transmite Agerpres.

„Cercetând conţinutul plicului, am văzut cu uimire propunerile Partidului Democrat făţiş antirusesc pentru o modificare a cursului politic al Republicii Moldova, printr-o reorientare spre Rusia şi reglementarea conflictului transnistrean pe baza federalizării Republicii Moldova”, a relatat Kozak.

Cu toate acestea, potrivit afirmaţiilor sale, vicepremierul rus le-ar fi recomandat socialiştilor şi preşedintelui Republicii Moldova, Igor Dodon, „să nu ia în calcul niciun fel de propuneri secrete nici ale lui Vladimir Plahotniuc, nici ale altor partide”.

În interviu, Kozak asigură că formarea coaliţiei parlamentare şi a unui nou guvern la Chişinău nu este alegerea Moscovei, ci o problemă internă a Republicii Moldova.

Potrivit lui Dmitri Kozak, „preşedintele ales de majoritatea cetăţenilor şi majoritatea formată într-un mod destul de ciudat în Parlamentul precedent al Republicii Moldova transmiteau Rusiei şi lumii semnale contradictorii, iar în multe rânduri care se excludeau reciproc”. În aceste condiţii, Rusia şi-a spus părerea – care rămâne neschimbată – cu privire la modalitatea de soluţionare a crizei: organizarea de noi alegeri, însă pe o altă bază legislativă şi cu existenţa unei alte puteri executive, care să se bucure de încrederea tuturor forţelor politice.

Pentru atingerea acestui obiectiv este nevoie, potrivit vicepremierului rus, de o coaliţie temporară, în scopul modificării sistemului electoral, formării unui guvern capabil să asigure viaţa de zi cu zi a ţării şi organizarea de alegeri corecte şi transparente. „Discuţiile despre obiectivele politice pe termen lung este oportun să fie amânate pentru perioada de după alegeri. În situaţia actuală, ele nu vor avea nicio exprimare practică”, a declarat Kozak pentru Kommersant.

Dmitri Kozak susţine, de asemenea, că problema reglementării conflictului transnistrean şi cu atât mai mult a federalizării Republicii Moldova nu au fost discutate cu niciun partid, pentru că, „în actualele condiţii, aceasta este dăunător şi lipsit de sens”.

Reprezentantul special al preşedinţiei ruse asigură că Moscova nu şi-a pus de acord poziţia cu privire la criza din Republica Moldova cu marile puteri, iar faptul că poziţiile SUA, UE şi Rusiei coincid în această problemă „confirmă în mod elocvent necesitatea stringentă a însănătoşirii situaţiei politice din republică”.

La începutul săptămânii trecute, Dmitrii Kozak a fost la Chișinău și s-a întâlnit cu Vlad Plahotniuc.

Sâmbătă, conducerea Partidului Democrat, partidul lui Plahotniuc, a susținut într-un briefing de presă că Igor Dodon și Vlad Plahotniuc au negociat crearea unei majorități parlamentare, dar discuțiile au eșuat pentru că Dodon ar fi propus federalizarea Republicii Moldova, lucru care urma să fie prevăzut într-un acord secret, iar Plahotniuc a refuzat acest lucru.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

10 comentarii

  1. sa-i dai crezare acestui kgbist e ca si cum sa-i dai crezare lui Melescanu. am auzit ca kozak e alcoolic, un viciu destul de serios, acuma se vede ca nici nu e prieten cu logica deoarece daca plahotniuk avea sa-i propuna asa ceva atunci kozak avea sa-i salute decizia cu toate 4 miini. in schimb acuma merge un razboi intre plahotniuk si moskova, dodon e doar o marioneta temporara. mai degraba aceste vorbe sunt un signal pentru plahotniuk: alege federalizarea si vei supravietui, vei avea cu un dusman mai putin, moskova te va lasa in pace. plahotniuk nu doreste in UE ca acolo te pune la puscarie pentru furt, dar nici cu Rusia nu doreste, nu vrea sa aiba pe cineva deasupra, plahotniuk doreste de unul singur sa aiba puterea totala. eu zic lasa-i sa se bata intre ei ca niste arahnide ca probabil restul oamenilor vor avea de cistigat, degraba va ceda unul din ei si RM va avea cu un dusman mai putin

    • Deci tragem concluzia ca Putin a pus ambele picioare in Moldova,aburind occidentul cu asa zisa sustinere a unui guvern in care a atras drept paravan pe proeuropeni si i-a pus in capul mesei!Asa au procedat si sovieticii lui Stalin cu Romania dupa razboi,sa para ca nu se baga in guvernarea tarii ,a pus guvernul Tattarascu,un liberal usor de corupt care a ajutat la comunizarea pas cu pas a tarii! O metoda NKVD ,scoasa de la naftalina de kgbistul putin !

  2. Concluzia : nu te-ar mai tine pamantul asta, iliescule criminal, si-ai muri in CHINURI, in CHINURI, in CHINURI! Cum ai venit tu pe capul Romaniei in ’89 cu planul clar sa nu lasi tara asta sa se ridice vreodata din comunism, si sa ramana amarata de Moldova in ghearele Rusiei, s-o chinuiasca! In chinuri sa mori, bolsevic batran si criminal!

    • tovarășul Iliescu a avut complice pe tovararșul Popor Român, care se temea că vine Regele cu burghezo-moșierii sală-i pună să se încalțe în opinci și să le pună botniță.

      complicitatea dintre tovarășul popor român și tovarășii comuniști se păstrează până în zilele noastre.

      pe de o parte il faceti albie de porci pe Iliescu dar pe de alta parte iesiti 600.000 in strada sa aparati statul de drept / constitutia iliescu-iorgovan.
      dar oleaca nu va ganditi si voi la coerenta actiunilor?

      normal ca Moldova alege Rusia, pentru ca ofera coerenta in actiuni fata de Romania care este ca o gaina decapitata.

    • @toru okada hai sa fim cintiti si sa adaugam poporul roman mintit si manipulat

    • si in februarie 2017 cand au iesit 600.000 in strada sa apere constitutia iliescu-iorgovan de atacurile lui dragnea tot manipulat era? de cine si de ce?

      poporul roman nu este manipulat ci este complice. isi apara interesele pecuniare si atat, ca orice mafiot respectabil.

      in 1990 au votat cu iliescu pentru ca se temeau ca ii vor inrobi burghezo-mosierii coordonati de Rege, in 2017 au aparat statul de drept nu pentru ca inteleg ei ce e ala si de ce Romania nu poate fi un stat de drept cu o constitutie impusa de un criminal, ci pur si simplu pentru ca stiu ca de la Bruxelles vin miliardele de euro.
      it’s all about money. care da mai mult primeste simpatia poporului roman.

    • Sa inteleg ca tu nu faci parte din poporul roman ”mafiot”, scuteste-ma de restul aberatiilor tale, si punct.

    • Nu,Gabriela,acest kgbist NU face parte din poporul roman,uita-te cum ii lauda pe rusi la sfarsitul comentariului!

  3. Pentru prima data, in chestinea legata de Moldova, Kremlinul da dovada de o transparenta nemaintalnita.
    Cateva concluzii pot fi trase:
    1. agentul SIE/KGB Plahotniuc nu mai este dorit de catre nimeni. Prin eliminarea lui si a partidului Democrat se sperea ca cele 32 de procente sa fie distibuite celorlalte partide. Aici socialistii vor fi principalii beneficiari putand sa iasa la 48% +3. Asa presedintele Dodon nu va mai avea nevoie de nimic. Kremlinul l-a ajutat sa-si faca un guvern.
    2.Pana la alegeri blocul ACUM va fi erodat si dezbinat. Nu sunt la fel de organizati ca socialistii si nu au o rabdare.
    In urma alegerilor anticipate nu vor putea sa creasca in aceeasi proportie ca si socialistii. A nu se uita ca guverul roman nu a sustinut pana acum pe Maia Sandu si Andrei Nastase.

  4. Ce spune Uniunea Avocaţilor din Republica Moldova despre pretextul crizei: „Termenul de 3 luni este un termen general de formare a Guvernului și de deblocare a procedurii de adoptare a legilor, de aceea Curtea Constituțională trebuia să-și reconsidere poziția sa în privința termenului de 3 luni. Logic, curgerea acestui termen trebuia să înceapă de la data de 21 martie 2019 și, respectiv, să expire la 21 iunie 2019. Așa ar fi constituțional, logic și juridic corect!”
    https://deschide.md/ro/stiri/politic/49822/Uniunea-Avoca%C8%9Bilor-d%C4%83-apreciere-juridic%C4%83-hot%C4%83r%C3%A2rii-CCM-Termenul-limit%C4%83-trebuia-s%C4%83-fie-21-iunie!.htm