G4Media.ro

Reprimarea violentă de către Jandarmerie a mitingului din 10 august va fi…

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Reprimarea violentă de către Jandarmerie a mitingului din 10 august va fi dezbătută și în Comisia pentru libertăți și justiție a Parlamentului European

Europarlamentarul PNL, Marian Jean Marinescu, a declarat duminică, la Craiova, că pe 27 septembrie Comisia pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne (LIBE) a Parlamentului European (PE) va discuta, la propunere sa, despre ce s-a întâmplat în România pe 10 august, discuţii la care va participa şi prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, transmite Agerpres.

„Peste două săptămâni, pe 27 septembrie, va fi o dezbatere în Comisia pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne, propusă de mine, despre situaţia din România. Această propunere am făcut-o la două sau trei zile după 10 august. Tot atunci se discută şi o propunere a unei deputate din Franţa, de la ALDE, care am văzut că a apărut prin presă (n.red. – propunerea eurodeputatei Nathalie Griesbeck, din Franţa, privind dezbaterea pe tema protocoalelor încheiate între serviciile de informaţii şi organele judiciare din România). Era inevitabilă o discuţie despre 10 august. Nu poţi să laşi lucrurile în continuare aşa: să vezi cum oamenii sunt loviţi cu picioarele, cum stau pe jos sau cum sunt loviţi cu bastoanele în cap când au avut mâinile ridicate. După părerea mea, este inadmisibil ce s-a întâmplat. Şi repet ceea ce am spus săptămâna trecută: trebuie făcută o analiză psihologică la trupele de jandarmi şi cei care sunt capabili de aşa ceva să plece”, a spus Marinescu într-o conferinţă de presă.

Eurodeputatul a amintit că o dezbatere în plenul PE privind evenimentele din 10 august va avea loc pe 3 octombrie, la Strasbourg, dezbatere la care este invitată şi prim-ministrul Viorica Dăncilă.

„Guvernul este de vină că România este discutată în PE. Acest Guvern trebuie să plece, pentru că nu vreau să o luăm pe urmele Ungariei şi a Poloniei. Săptămâna trecută am votat demararea procedurii activării articolului 7 pentru Ungaria. Nu vreau să o luăm pe urmele Ungariei şi Poloniei. Guvernul e de vină şi trebuie să ia măsurile necesare să se stingă această posibilitate. Aşa că să lucreze la legile justiţiei aşa cum trebuie şi să înceteze toate aceste lucruri care sunt împotriva statului de drept, inclusiv atacarea celor care au demonstrat paşnic în Piaţa Victoriei”, a mai afirmat Marian Jean Marinescu.

Parlamentul European va dezbate situația din România privind respectarea statului de drept pe 3 octombrie, în următoarea sesiune plenară care va avea loc la Strasbourg, urmând ca o rezoluție să fie adoptată trei săptămâni mai târziu. Premierul Viorica Dăncilă a fost invitată la dezbateri. Anunțul a fost făcut de europarlamentarul Siegfried Mureșan, purtătorul de cuvânt al PPE.

”Avem noutăți despre dezbaterea privind situația din România care va avea loc în Parlamentul European: dezbaterea în plen va avea loc în prima sesiune plenară din luna octombrie (1-4 octombrie). Parlamentul European va adopta o rezoluție despre situația din România în cea de-a doua sesiune plenară din luna octombrie (22-25 octombrie). Prim-ministrul Guvernului României va fi invitat la dezbaterea de la începutul lunii octombrie”, a scris Mureșan joi dimineața pe Facebook.

Discutarea în plenul de la Strasbourg a situației privind statul de drept din România va avea loc la solicitarea grupului verzilor din Parlamentul European. Într-un interviu pentru G4Media.ro, Ska Keller, copreședinta grupului verzilor, a explicat că cele trei motive care au stat la baza solicitării dezbaterii situației din România sunt demiterea Laurei Codruța Kovesi de la șefia DNA în ciuda avizului negativ al CSM, modificările la Codurile Penale și violențele din 10 august împotriva protestatarilor pașnici.  Keller a mai spus că este nevoie de înființarea unei comisii care să monitorizeze situația statului de drept din România, iar Comisia ar trebui, în opinia ei, să demareze rapid o investigație pe această temă (detalii aici).

Miercuri, Parlamentul European a votat cu peste două treimi declanșarea procedurilor pentru sancționarea Ungariei pentru derapaje de la statul de drept și va începe procedurile pentru acționarea Articolului 7 din Tratatul UE, care prevede suspendarea dreptului de vot a țării.

Principalele acuzații la adresa guvernului Ungariei sunt că a îndepărtat din funcții judecătorii independenți, a redus la tăcere presa liberă și a luat la țintă societatea civilă.

Rezultatul votului (448 pentru, 197 împotrivă, 48 abțineri) arată că Viktor Orban a pierdut sprijinul unei părți din familia sa europeană, Partidul Popular.

(Foto: Inquam Photos / Octav Ganea)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

4 comentarii

  1. Ce tot atata dezbatere..?! Identificati, retinuti , judecati si trimisi ls zdup…derbedeii satanisti si mai nou drogalai, dupa cum s a spus la tv.

    • Exact! Indiferent de culoarea lor securistoida: useristi sau ciolosisti, la buău cu ei!

    • Bulău zic!

    • 5:05, o oră și ceva,
      @Morjan, @Asistat,
      Probabil ați intrat deja in panică, a trecut o ora jumătate și nu ați primit nicio replică, asta inseamnă ceva la buzunărache, nu-i asă..?!