G4Media.ro

Republica Moldova a îndeplinit mai multe condiții înaintate de Comisia Europeană decât…

Foto: Parlamentul European

Republica Moldova a îndeplinit mai multe condiții înaintate de Comisia Europeană decât Ucraina și Georgia

Republica Moldova a îndeplinit complet trei din cele nouă recomandări ale Comisiei Europene și a făcut „progrese bune” în alte două domenii, arată un raport care va fi prezentat ambasadorilor europeni, pe 21 iunie, și miniștrilor de Externe din țările membre, săptămâna viitoare, la Stockholm, potrivit Radio Europa Liberă.

Evaluarea conține informații actualizate despre cum au îndeplinit Ucraina, R. Moldova și Georgia recomandările primite acum un an, când primele două au obținut statutul de candidate la aderare, și arată că R. Moldova și-a făcut cel mai bine „temele pentru acasă” din trioul de țări asociate.

Potrivit unui rezumat al raportului, consultat de Europa Liberă, R. Moldova a îndeplinit toate măsurile recomandate de Comisia Europeană în privința implicării societății civile în procesul de luare a deciziilor și în domeniul protecției drepturilor omului. De asemenea, autoritățile de la Chișinău au reușit să remedieze complet deficiențele legislative identificate de Comisia de la Veneția.

La capitolele reformarea justiției și managementul finanțelor publice, R. Moldova a obținut „progrese bune”, ceea ce înseamnă că mai mult de jumătate din măsurile cerute de Bruxelles au fost îndeplinite.

„În esență, acesta este un raport intermediar, care arată progresele care au fost făcute și spune ce trebuie să se mai facă”, explică editorul Europei Libere pentru afaceri europene, Rikard Jozwiak.

Cu ajutorul acestui raport, care va fi prezentat verbal, statele-membre vor să înțeleagă la ce etapă este îndeplinirea condițiilor cerute de UE celor trei țări. Ceea ce va conta însă cu adevărat este raportul final, din luna octombrie.

UE cere eforturi în lupta cu corupția și deoligarhizare

În alte cinci domenii care se află sub lupa UE, guvernarea de la Chișinău a reușit să facă doar „unele progrese”, adică a îndeplinit anumite sarcini, dar cele mai importante acțiuni sunt încă așteptate.

Astfel, R. Moldova a obținut anumite progrese în lupta împotriva corupției, dar este nevoie în continuare de acțiuni eficiente ale Procuraturii Anticorupție și a Centrului Național Anticorupție și de îmbunătățirea calității investigațiilor.

Și la capitolul deoligarhizare mai este de muncă, în special, trebuie să fie îndeplinite recomandările Comisiei de la Veneția și să fie consolidată politica de concurență.

Unele progrese s-au făcut în combaterea criminalității organizate, inclusiv în recuperarea activelor, lupta împotriva infracțiunilor financiare, spălarea banilor, dar sunt necesare legi suplimentare.

Comisia Europeană mai recomandă R. Moldova să continue reforma administrației publice, domeniul în care a reușit până acum să facă doar unele progrese.

În concluzie, Comisia subliniază că R. Moldova „ar trebui să se concentreze pe eforturile confirmate de combatere a corupției, pe calitatea investigațiilor și eficiența urmăririi penale în cazul deoligarhizării și pe recomandările Comisiei de la Veneția”.

Citește tot articolul pe Europa Liberă

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...