Republica Moldova a semnat un Parteneriat de Securitate și Apărare cu UE. Moldova e stat neutru, dar se confruntă cu războiul hibrid al Rusiei
Un Parteneriat de Securitate și Apărare dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană a fost semnat marți la Bruxelles de prim-ministrul Dorin Recean și vicepreședintele Comisiei Europene, Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, Josep Borrell Fontelles, transmite Ziarul de Gardă.
Vezi aici conținutul integral al acordului
Republica Moldova este prima țară care beneficiază de un astfel de parteneriat cu Uniunea Europeană.
Ce prevede acordul:
- Întărirea dialogului politic pe teme de securitate între Republica Moldova și UE
- Schimb de informații
- Contribuția Republicii Moldova la operațiunile militare și civile ale UE
- Colaborare privind contracararea amenințărilor hibride
- Întărirea structurilor moldovene de management al crizei
- Participarea la exerciții comune
- UE și Moldova vor face schimb de informații cu privire la instrumentele de prevenire, descurajare și răspuns la activitățile cibernetice rău intenționate, inclusiv prin măsuri diplomatice în cadrul setului de instrumente de diplomație cibernetică al UE.
- UE va sprijini eforturile Republicii Moldova de consolidare a rezilienței cibernetice, inclusiv prin consolidarea capacităților în domeniul cibernetic și prin asistență de răspuns rapid.
- UE și Moldova vor continua să avanseze cooperarea în cadrul Facilității europene pentru pace pentru a consolida securitatea națională, stabilitatea și reziliența Moldovei în sectorul apărării. Pe baza sprijinului acordat prin FPE, UE va continua să sprijine eforturile forțelor armate moldovenești de a spori eficacitatea operațională, de a accelera respectarea standardelor UE și interoperabilitatea și, prin urmare, de a proteja mai bine civilii în situații de criză și de urgență. UE va continua să sprijine consolidarea capacităților Republicii Moldova de a participa la misiunile și operațiunile militare PSAC ale UE.
- UE și Republica Moldova vor face schimb proactiv de informații privind evaluarea amenințărilor în domeniul dezinformării prin intermediul schimburilor bilaterale privind FIMI și vor explora posibilitatea unei cooperări operaționale. UE va sprijini Republica Moldova în consolidarea capacităților instituțiilor sale de a contracara FIMI și de a spori rezistența populației la informații, inclusiv prin operaționalizarea Centrului de comunicare strategică și combatere a dezinformării.
Ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi, a salutat semnarea Parteneriatului de Securitate și Apărare dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană, calificând evenimentul ca „unul dintre pașii importanți în contextul angajamentului țării noastre de aderare la UE”.
“Vom continua eforturile noastre în această direcție, astfel încât Republica Moldova să devină o țară mai prosperă și mai rezistentă la provocările actuale”, a spus Nosatîi.
Premierul Dorin Recean a menționat că astfel va fi sporită alinierea Republicii Moldova la Politica Externă și de Securitate Comună a UE, va fi consolidată asistența pentru sectorul apărării prin intermediul Instrumentului European pentru Pace, iar Republica Moldova va contribui mai activ la pacea și securitatea europeană.
Republica Moldova este un stat neutru, potrivit propriei Constituții, dar a început negocierile pentru aderarea la UE pe fondul invaziei ruse din Ucraina și al războiului hibrid dus de Moscova împotriva conducerii de la Chișinău.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank