G4Media.ro

Republica Moldova ar putea scăpa de dependența energetică față de Gazprom și…

Sursa foto: Nord Stream 2 / Igor Kuznecov

Republica Moldova ar putea scăpa de dependența energetică față de Gazprom și Transnistria. Ucraina a depus o ofertă mai bună la energie electrică, gazul ar putea fi cumpărat de pe piața liberă

Vicepremierul și ministrul Infrastructurii și Dezvoltării din Republica Moldova, Andrei Spînu, a declarat miercuri că Republica Moldova ar putea cumpăra de luna viitoare energie electrică din Ucraina, iar gaze naturale de pe piața liberă de la furnizori din Olanda sau Polonia.

„Libertatea și independența energetică ne costă, iar după începerea războiului din Ucraina nu avem cale decât să plătim acest cost al independenței”, a spus Andrei Spânu în cadrul unei conferințe de presă.

Declarațiile sale vin în contextul în care actualul contract de livrare de energie electrică cu centrala termo-electrică Moldgres [deținută de compania rusă Inter RAO] din regiunea separatistă transnistreană expiră la 1 mai, iar Gazprom ar putea anula contractul în vigoare pentru livrări de gaze, în contextul în care nu s-a reușit auditarea datoriilor pe care Moldova le are la Gazprom, iar rușii pretind 709 milioane de dolari.

„Pregătim Energocom [companie de stat – n.red] pentru achiziții centralizate de energie electrică din cauza situației excepționale pe piața energiei. Energocom a lansat deja licitația și așteptăm ofertele până pe 22 aprilie. În cadrul discuțiilor cu Moldgres, ei au propus un preț de 76 de dolari pentru un Mwh și doar pentru 70% din volumul necesar de energie electrică”, a declarat Spînu.

Oferte mai bune din Ucraina

El a mai spus că autoritățile de la Chișinău se află în negocieri cu Moldgres încă de la începutul lunii martie și a primelor săptămâni din aprilie. Spînu a precizat că producătorii din Ucraina ar putea să înlocuiască tot volumul de energie cumpărat de la Moldgres, și mai mult la un preț și mai mic.

„Prețul de pe piața din Ucraina pentru energie electrică era de 63,5 dolari pentru un MWh, mai mic decât cel propus de Moldgres. Noi continuăm discuțiile cu partenerii din Ucraina, până vineri, sperăm să avem mai multe răspunsuri”, a adăugat el

Ministrul a mai spus că Republica Moldova va avea mai mult claritate după 22 aprilie, atunci când va ști exact ofertele și volumul disponibil să fie livrat atât de Moldgres, cât și de ofertanții din Ucraina.

Andrei Spînu a mai dat asigurări că Republica Moldova nu va rămâne nici fără gaze naturale, chiar dacă Gazprom va decide sistarea livrărilor după 1 mai, ca urmare a neîndeplinirii condiției efectuării unui audit al datoriilor anterioare ale Moldovagaz către Gazprom.

El a precizat ă deși au fost adresate mai multe demersuri cu privire la extinderea termenului pentru realizarea auditului datoriei, Gazprom nu a dat niciun răspuns. Andrei Spânu consideră că acest gest poate fi calificat ca unul „neprietenesc”.

El a mai declarat că pentru asigurarea securității energetice au fost anunțate licitații pentru achiziții, la care deja șapte traderi, inclusiv din Polonia și Olanda, și-au depus ofertele pentru a livra gaze Republicii Moldova.

Sursa foto: Nord Stream 2 / Igor Kuznecov

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

  1. Era si cazul. Preturile nesimtite de la Gazprom au intrecut orice imaginatie.

    • ia neamule gaz de sist, mai eftin de tot de 5 x de cat la gasprom

    • Pretul gazului rusesc e stabilit dupa formula de pret propusa de andrei spinu. In octombrie anul trecut, cand a semnat contractul, spinu s-a laudat ca i-a dominat pe rusi la negocieri si ca a obtinut o formula de pret avantajoasa. Acum spune ca ia gaze din alta parte, ca e dezavantajos contractul cu rusii?????? Pai el l-a negociat!!!!!!!

  2. Despre care piața liberă se vorbește? Încetați să prostiți lumea, tot continentul european consuma gaz din Rusia, nu exista alt gaz aici….. Mai bine nogociati un contract normal și nu mai pupați in fund pe cei care vă umple vouă buzunarele

    • Majoritatea țărilor din UE produc gaze într-o anumită cantitate. Țările precum Ucraina, Azerbadjan, Nigeria, Norvegia și SUA importă gaze în UE în cantități mari.

  3. Echilibrul pieței energetice la nivel mondial este destul de volatil depinzând în cea mai mare măsură de deciziile marilor producători și distribuitori din domeniu. Orice jucător important, cum este și Rusia, scos în afara pieței va influența negativ prețul produselor, consumatorii resimțind din plin acest fapt, mai cu seamă cei din țările sărace. În concluzie, prețul energiei va conta în viitor pentru consumatori și nu de unde vine gazul sau petrolul. Acum, în plin război, se fac tot felul de declarații la cald. Să nu uităm încă ceva, legăturile strânse cu lumea arabă pe care le are Rusia de foarte mulți ani, lume de unde se dă „ora exactă” la petrol.