G4Media.ro

Republica Moldova are nevoie de sisteme antiaeriene şi de bani, le transmite…

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Republica Moldova are nevoie de sisteme antiaeriene şi de bani, le transmite Maia Sandu liderilor de la Davos

Republica Moldova le-a cerut aliaţilor săi sisteme defensive antiaeriene, în timp ce războiul în Ucraina vecină continuă, iar eforturile Rusiei de a destabiliza Republica Moldova au eşuat până în prezent, a declarat preşedinta Maia Sandu într-un interviu acordat agenţiei Reuters la Forumul Economic Mondial de la Davos.

”Am cerut sisteme de supraveghere şi de apărare aeriană. Înţelegem că Ucraina este prioritară şi trebuie să le primească, dar sperăm să primim şi noi ceva’‘, a spus Maia Sandu.

Ea a adăugat că Republica Moldova are nevoie de asemenea de un ajutor financiar extern anul acesta care să fie cel puţin la nivelul celui din 2022, adică cel puţin 600 de milioane de euro, pentru a-şi proteja populaţia în faţa inflaţiei.

Maia Sandu a menţionat că Republica Moldova şi-a crescut bugetul apărării, iar guvernul de la Chişinău are discuţii despre sistemele de apărare antiaeriană atât cu Uniunea Europeană, cât şi, pe bază bilaterală, cu aliaţii săi.

Chişinăul a acuzat Moscova că încearcă să-şi folosească influenţa asupra separatiştilor rusofoni din Transnistria pentru a destabiliza Republica Moldova. Aceste eforturi de destabilizare au eşuat până în prezent, a apreciat Maia Sandu în interviul pentru Reuters, adăugând că niciuna dintre părţi nu doreşte un conflict.

”Rusia a încercat să mobilizeze grupurile corupte din (Republica) Moldova şi partidele proruse, cu obiectivul de a da jos guvernul, parlamentul şi preşedinţia, iar aceasta (eşecul lor – n.red.) nu înseamnă că au renunţat, dar deocamdată am reuşit să menţinem stabilitatea”, a afirmat Maia Sandu.

Chișinăul reduce dependența de gazul rusesc

După declanşarea invaziei ruse în Ucraina, guvernul de la Chişinău a încercat să-şi diminueze dependenţa faţă de gazul rusesc, aceasta şi în contextul în care compania rusă Gazprom a redus livrările către Republica Moldova şi are dispute cu Chişinăul asupra facturilor restante.

”La ora actuală, malul drept (al Nistrului – n.red.) primeşte gaz de pe piaţă, în timp ce gazul de la Gazprom este folosit în regiunea Transnistria, aşadar putem spune că (Republica) Moldova se eliberează în sfârşit de dependenţa faţă de gazul rusesc”, a explicat preşedinta Maia Sandu.

Ea a recunoscut că aceste gaze venite din alte surse sunt mai scumpe decât cele furnizate de Gazprom, dar a subliniat  că ţara sa şi-a securizat aprovizionarea cu gaz iarna aceasta şi va încerca să încheie contracte pe termen lung cu furnizorii de gaze care să înlocuiască gazul de la Gazprom.

Încredere în drumul european al Republicii Moldova

Pe de altă parte, în ce priveşte integrarea europeană a Republicii Moldova după ce aceasta a primit anul trecut statutul de ţară candidată la UE, Maia Sandu s-a arătat încrezătoare că ţara sa va realiza schimbările necesare în vederea aderării, inclusiv o reformă a justiţiei pentru a combate corupţia.

”Integrarea în UE este cel mai important proiect în ţară şi singura noastră şansă de a supravieţui ca democraţie în această perioadă complicată şi în această regiune complicată”, a conchis ea.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

21 comentarii

  1. daca mai era nevoie de vreo dovada ca romanii de dincolo de Prut au acelasi ADN cu cei de dincoace de Prut; frati adevarati.

  2. Asa ai invatat de la Soros sa cersesti de la toti?

  3. cea mai mare cersetoare, dupa Zelenski

    • si dupa ma ta…‼️‼️‼️‼️‼️‼️‼️‼️‼️😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

  4. Toti cu mana intinsa.

  5. Sigur, după unii, ar trebui să stea toți ghiocel, așteptând să și-o ia de la rusnaci. Foarte bine face Maia Sandu.

  6. Republica Moldova este un stat eșuat. Nu ar trebui sa existe.

  7. Ce diferenta intre fostele republici sovietice . Tarile baltice, in ciuda faptului ca au minoritati importante rusofone, au rupt-o cu rusii ,acum mai bine de 30 de ani, si s-au integrat in UE si NATO, iar in Basarabia, timpul este intr-un continuu LOOP, iar urmatoarele alegeri vor fi castigate din nou de rusofili.

    • Și ce le-a făcut Rusia țărilor baltice ca să-i împiedice să se depărteze de ea? Nimic.

      Îți mai amintești de conflictul de pe Nistru? Îți mai amintești că rușii s-au asigurat ca gazele și energia să vină doar din Transnistria?

      Ce s-ar fi întâmplat dacă în anii 90 sau 2000 Republica Moldova le-ar fi zis rușilor: pa?

      Imediat s-ar fi trezit și fără energie electrică și fără gaze. În câți ani și-ar fi asigurat alte surse de energie și gaze? Ce făcea întretimp?

      Conflictul din Transnistria de la ce a început?

      Țările Baltice aveau alte posibilități.

    • Moldova avea o posibilitate mai mare decat tarile baltice, si anume, tara mama, Romania. Din pacate , cu guverne postrevolutionare romane, intesate de comunisti si kaghebisti subordonati intereselor Moscovei, apropierea celor doua maluri ale Prutului a fost imposibila. Cu timpul, prapastia a devenit tot mai adanca.

    • Posibilitatea. Oare?

      De unde știi tu că lui Iliescu nu i s-a propus un atac în Constanța dacă încearcă măcar să facă ceva spre apropierea de pământul pe care Rusia îl consideră proprietate a sa?

      Ce avea-i să faci dacă prin unire, declanșa-i un război în care România ar fi fost învinsă?

      Și, apropo, de la ce a apărut conflictul în Transnistria? Oare nu de la dorința de unire?

      Dacă ai fi văzut ce influență avea limba rusă în anii 90 în Basarabia și ce influență are acum, ai înțelege că cu influența rusă se poate lupta și pe cale pașnică dar necesită timp și multă prudență pentru a nu provoca noi conflicte militare.

    • @Raz: Corect, Romania a fost si este salvarea R. Moldova. Un referendum doar si un intrat in NATO si UE – daca mai vrea Romania sa o ia.
      A, si sa renunțe Transnistria, daca nu cumva si oamenii aia de acolo vor si ei UE, cat or fi ei de rusofoni.

  8. Dacă cere Șefa Republicii Moldova asemenea lucruri înseamnă că știe de prima mână ce are în casă în țara ei.
    De avândule a nu le avea e o mare diferență dar mereu e mai bine să le ai.

  9. Rusofilii rusificați ies la cerșeală periodic.

  10. Mai nou, se pare ca s-a dat ordin pe unitate la trolling împotriva Maiei, exact pe același stil ca și
    împotriva lui Zelensky (cersetor, mana întinsă etc)
    Bai trollilor ratați, sper ca în viata voastră sa aveți parte de ceea ce au avut parte ucrainienii în ultimul an.

    • Dacă nu ești informat, nu mai arunca aiurea cu piatra. Un moldovean a fost întrebat de un reporter când crede că se vor uni cu România. Răspuns impertinent și plin de tupeu: „Când România ne va da mai mult decât Rusia.” Deci, frăția banilor și a avantajelor. Plus că vorbesc limba moldovenească, nu limba română, asta când nu vorbesc, mai ales, rusește. Asta este.

      Cât despre Ucraina, a fost ajutată necondiționat, trecând peste toate, și totuși, i se cere ceva în legătură cu minoritatea de români, și se face că plouă. Probabil că la fel ar reacționa și dacă noi am avea nevoie de un ajutor, chiar minor.

  11. Da’ războinici s-au mai făcut toți când e vorba de cerut de la alții;însă eu(scuzați dacă greșesc)n-am auzit-o niciodată să ceară ca rușii să retragă din Transnistria arsenalul Armatei aIV-a „uitat”acolo…

  12. Moldavanului ii sta bine cu cerșeala. Perfidie și oportunism !