G4Media.ro

Republica Moldova: Comemorare a 80 de ani de la primul val al…

Republica Moldova: Comemorare a 80 de ani de la primul val al deportărilor făcute de sovietici în Basarabia și nordul Bucovinei

Un eveniment de comemorare a 80 de ani de la primul val de deportări sovietice din Basarabia, nordul Bucovinei și Herța a fost ținut, duminică, la Chișinău, cu participarea președintei Maia Sandu. În noaptea de 12 spre 13 iunie 1941, peste 18.000 de basarabeni, în marea lor majoritate intelectuali, oameni înstăriți, dar și țărani au fost deportați de către NKVD-ul sovietic în Siberia în „gulag-uri”. Un specific al deportărilor din vara anului 1941 a constituit-o separarea capilor familiei de restul familiei.

Am participat astăzi la comemorarea primului val de deportări ce a lovit poporul nostru. Sunt 80 de ani de când zeci de mii de oameni au fost scoși în toiul nopții din case, au fost deposedați de averea agonisită cinstit, au fost batjocoriți si, fără vreun proces de judecată, fără drept la apărare, au fost duși, în condiții inumane, departe de casă.

„Consecințele acestei epurări politice și sociale le simțim și astăzi. Le simt în fiecare zi supraviețuitorii și membrii familiilor celor deportați. Le simte întreaga societate. Pentru că puterea sovietică i-a smuls de printre noi pe liderii de comunități, pe oamenii inteligenți și pe cei care aveau spirit de antreprenor – pe cei care reprezentau un pericol pentru regimul totalitar.

Munca istoricilor, a asociațiilor de profil, a rudelor și urmașilor celor care au trecut prin calvarul deportărilor și care pun umărul la descoperirea, descrierea și promovarea informațiilor și mărturiilor despre aceste zile negre din istoria noastră este foarte importantă. E de datoria noastră să păstrăm vie memoria și să transmitem această memorie noilor generații. E de datoria noastră să educăm tinerii în spiritul valorilor democratice, al respectului reciproc și al curajului de a-și apăra drepturile în fața oricăror impulsuri totalitare”, a scris lidera de la Chișinău pe pagina sa de Facebook.

Ea a mai spus că este important să ținem minte că libertatea de care ne bucurăm astăzi ne-a costat zeci și sute de mii de vieți și destine frânte.

„Libertatea este un dar, pe care l-am plătit scump, de aceea, trebuie să o păstrăm cu sfințenie. Doar prețuind libertatea, putem să ne tămăduim rănile trecutului și să mergem mai puternici într-un viitor pașnic, prosper și european”, a mai spus Maia Sandu.

Conform istoricilor care au cercetat valul deportărilor din Basarabia, acestea au constituit una din formele represiunii politice puse în practică de autoritățile sovietice în teritoriile ocupate. Principalul scop al acestei acțiuni de proporții îl constituia înlăturarea fizică a elementelor ostile autorităților sovietice și a celor bănuiți de neloialitate, care într-un eventual război ar fi putut lupta împotriva URSS.

Acțiuni de înlăturare a acestora au fost desfășurate concomitent în toate teritoriile anexate la URSS, ca o consecință a Protocolului adițional secret al Pactului Ribbentrop-Molotov, semnat la 23 august 1939: țările Baltice, Basarabia, nordul Bucovinei și ținutul Herța.

Foto: Cetățeni și oficiali strânși la Monumentul în memoria victimelor deportărilor staliniste „Trenul durerii” din Chișinău pentru a comemora 80 de ani de la primul val al deportărilor făcute de sovietici în Siberia. Sursa/Facebook

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

12 comentarii

  1. …Nenorocitilor !!! Iarasi o sa trebuiasca ca balsoi Sosoaca sa ceara scuze, cu lacrimi in ochii ei de daca libera, ambasadei piticuli atomic Putzin…

    • Dar a plecat? Eu credeam ca inca-i acolo, la Ambasada Rusiei! Nu i-au oferit ei cazare permanenta „lu’ madam”, la cate „sacrificii” a facut pana acum sub aripa „intelepciunii rusesti”! Ce pacat!

    • Nu o mai bagă nimeni în seamă pe această purcică sovietică.

    • Banuiesc ca sovieticii in primul rand i-au ridicat pa aia care in perioada interbelica si in timpul razboiului au colaborat cu autoritatile de ocupatie dambovitene, care au savarsit cateva chestii urate impotriva si in URSS.

    • @texanul de mexico: Ce se intimpla, Sputnik, nu gasesti nici o scuza, si atunci vii cu tot felul de timpenii care sa scuze cit de cit crimele alea nejustificate?
      Nu exista justificare. Rusii sint niste criminali

  2. Cine l a pus pe revoluționarul Lenin fugit în Germania conducătorul bolșevicilor , de unde a plecat comunismul tot din Germania național-socialistă

  3. Domniile lor au facut o alegre intra niste hectare si cetatenia romana. Au ales sa ramana cu hectarele, si sovieticii le-au luat si pe alea.

    • Ai uitat de Fantana Alba? Cei care au ales „cetatenia” si-au luat un glont in ceafa de la „prietenii sovietici”; le-au oferit 2 variante: moarte rapida sau moarte tarzie chinuita.

  4. Banuiesc ca sovieticii in primul rand i-au ridicat pa aia care in perioada interbelica si in timpul razboiului au colaborat cu autoritatile de ocupatie dambovitene, care au savarsit cateva chestii urate impotriva si in URSS.

    • ducatul moscovei a atacat, praduit si inghitit popoare intregi in ultima jumatate a mileniului 2. cand rusii au pierdut razboiul rece fara ca americanii sa traga un glont au pierdut doar controlul asupra unui invelis teritorial recent . dupa prabusirea urss , rusia de azi e inca formata din 21 de republici cu capitale, limbi, obiceiuri si culturi diferite. federatia rusa …. moscova le va mulge in continuare pana cand cele 21 de republici vor deveni independente prin dezmembrarea urss.2… Crimeea e a 22-a victima pe lista faradelegilor fata de vecini…

  5. Daca verificati cati moldoveni au obtinut cetatenia romana cu certificate care atesta ca strabunicii, bunicii au fost romani si au murit in Siberia, o sa iasa cat vagoanele cu lemne adunate ca fiind Crucea lui Hristos!