Republica Moldova declară stare de urgență în sănătate publică la nivel național pe fondul creșterii alarmante a numărului de cazuri de COVID-19
Ministrul Sănătății din Republica Moldova, Ala Nemerenco, a declarat, joi, după întrunirea Comisiei Naționale Extraordinare în Sănătate Publică (CNESP), că Republica Moldova intră în stare de urgență în sănătate publică în perioada 10 septembrie –30 octombrie din cauza creșterii bruște a incidenței de infectare cu noul coronavirus.
„Comisia vine să declare o stare de urgență în sănătate publică la nivel național începând cu data de 10 septembrie până la 30 octombrie 2021”, a declarat Ala Nemerenco.
Începând cu ziua de sâmbătă, 11 septembrie, persoanele de la vârsta 18 ani vor avea acces la evenimentele desfășurate în spații închise și deschise doar în baza unor acte. Aceștia vor prezenta o dovadă a vaccinării cu schema completă de imunizare valabilă de la trecerea a cel puțin 14 zile de la ultima doză administrată.
În cazul în care nu vor avea aceste deocumente, cei care doresc să participe la astfel de evenimente trebuie să prezinte rezulatului negativ al unui test PCR până la 72 de ore sau a unui test antigen rapid nu mai vechi de 48 de ore. O altă opțiune este prezentarea concluziei medicale precum că persoana a fost bolnavă cel mult cu o vechime de șase luni.
Cei care nu se încadrează în cele două opțiuni de mai sus, vor trebui să prezinte un document ce atestă prezența anticorpilor nu mai vechi de 90 de zile. În următoarele cinci zile, autoritățile vor fi prezenta planul de prevenire și de predictibilitate a acțiunilor în următoarele luni. Ministrul Sănătății a mai îndemnat cetățenii să se vaccineze și să poarte mască de protecție.
Potrivit Ministerul Sănătăţii, peste 20 de raioane din Republica Moldova se află sub Cod Roşu de alertă epidemiologică COVID-19, iar în ultimele 24 de ore au fost înregistrate 790 de cazuri noi de coronavirus, iar tendițele sunt unele de creștere atât în rândul îmbolnăvirilor, cât și a deceselor.
Ministerul Sănătății din Republica Moldova nu a anunțat noi modificări pentru cetățenii străini care vor să intre în Republica Moldova. Pentru a nu intra în izolare, aceștia trebuie să trezinte un test PCR făcut cu nu mai mult de 72 de ore înainte de intrare, sau dovada de vaccinare cu schema completă.
Foto: Ministrul Sănătății din Republica Moldova, Ala Nemerenco. Sursa/Facebook
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
1 comentariu