G4Media.ro

Republica Moldova exportă mai mult în România decât în Rusia, dar importă…

Sursa foto: Pixabay

Republica Moldova exportă mai mult în România decât în Rusia, dar importă masiv din Federația rusă

România rămâne de departe cel mai important partener economic al Republicii Moldova în anul 2021, dar și cu o balanță a schimburilor comerciale foarte echilibrată.

Astfel, România a importat mărfuri de 833,5 milioane de dolari americani din Republica Moldova, ceea ce reprezintă 26,5% din totalul exporturilor pe care care le face Republica Moldova. În paralel, România a exportat mărfuri în Republica Moldova în valoare de 830 de milioane de dolari americani, ceea ce reprezintă 11,5% din totalul mărfurilor pe care le importă Republica Moldova.

Dacă schimburile comerciale cu România sunt echilibrate, nu același lucru se întâmplă și cu Rusia în relația economică cu Republica Moldova. Astfel, Rusia este un beneficiar net al relației comerciale cu Chișinăul.

Republica Moldova a importat în 2021 bunuri în valoare de 1,05 miliarde de dolari din Rusia, în timp ce exportat pe piețele rusești doar 275 de milioane de dolari, deficitul comercial fiind de 777,5 milioane de dolari. Acest lucru este cauzat de embargoul asupra multor produse moldovenești pe care Rusia îl menține politic încă din 2013.

Turcia se plasează pe locul doi între România și Rusia pe piața exporturilor produselor moldovenești cu o cotă de piață de circa 10%, în timp ce Rusia ce deține locul trei are o cotă de 8,8%.

Comparativ cu 2020, în 2021, Republica Moldova a exportat în România cu 17,8% mai mult și în Rusia cu 27,3% mai mult.

În radiografia generală, Republica Moldova a exportat cel mai mult în 2021 ca valoare următoarele produse: produse alimentare și animale vii (25,8%) mașini și echipamente pentru transport (20,2%), articole manufacturate diverse (18,8%), materiale brute necomestibile (11,6%), mărfuri manufacturate (7,7%) băuturi și tun (6,7%), produse chimice (4,9%), etc.

Ca pondere, Republica Moldova a exportat în UE, în 2021, circa 61% din produsele sale, fiind de departe cea mai importantă piața de desfacere, în timp ce Rusia înregistrează un procent de 8,8%. Cu țările CSI (inclusiv Rusia) gradul de acoperire a importurilor cu exporturi, în anul 2021, a fost de 24,5%, în descreștere cu 4,1% față de anul 2020.

În anul 2021, în topul țărilor de origine a importurilor de mărfuri pentru Republica Moldova s-au regăsit: Federația Rusă (14,7% din total importuri), China (11,7%), România (11,6%), Ucraina (9,3%), Germania și Turcia (câte 7,6%) Italia (6,2%).

Foto-simbol: containere de mărfuri. Sursa foto/Pixabay

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. 6, 7 % tutun oficial, iar 90 % neoficial.Oligarhii de unde ai bani, partidele???Din magiun, bumboane ?

  2. Pai e normal, exporta la bogati si importa de la saraci.
    Asta ca sa se înțeleagă ce saraci fac jocurile astea de putere

  3. Daca e mai e ieftin de la ruși ,poți înțelege.Au un nivel de trai ceva mai jos.Idee e că ar trebui să importe din UE că sigur e mai de calitate și ar arata astfel ce direcție vor sa ia.Daca imporți din Rusia fascistă și ai ajuți să-și dezvolte astfel armata e ca și cum i-ai finanța că sa te cucerească într-o zi.Nu e idioata alegerea asta ?Pe când UE poate sa vina la pachet și cu NATO ,adică să fi cu băieții buni…Eu știu că-s multi ruși în Moldova și sângele apă nu se face dar când vezi că Rusia se comportă ca un golan nu ți se face rușine să-i mai privești în ochi pe ceilalți ?