Republica Moldova, îngrijorată că Gazprom ar putea anula contractul pentru livrare a gazelor. Chișinăul și Moscova au disensiuni pe tema auditului datoriilor către Gazprom
Republica Moldova este îngrijorată că Gazprom ar putea rezilia contractul de furnizare de gaze dacă nu este mulțumit de auditul datoriilor efectuat în condițiile Chișinăului, a declarat ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spinu, într-o emisiune la Jurnal TV, relatează agenția rusă Tass.
„Gazprom și-a înaintat propunerile cu privire la termenii auditului, dar, din păcate, nu le-am putut lua în considerare pe toate, întrucât ne dorim să facem un audit aprofundat, și nu o analiză contabilă. Există riscul ca, din această cauză, Gazprom să rezilieze actualul contract”, a spus Spinu.
Acesta a remarcat că autoritățile sunt îngrijorate de acest scenariu, în legătură cu care de două luni au în vedere și alte variante de alimentare cu gaz a țării. .
Vice-premierul Andrei Spînu și-a exprimat îngrijorarea că ruperea contractului ar putea duce la probleme cu alimentarea cu energie electrică a republicii, întrucât termo-centrala din Transnistria – GRES Moldavskaya – care furnizează cea mai mare parte a energiei electrice pentru Republica Moldova, funcționează pe gaz. Aceasta este proprietatea companiei rusești Inter-RAO.
„În acest sens, luăm în considerare posibilitatea achiziționării de energie electrică din țările vecine, folosind păcură și creșterea producției de energie verde”, a explicat el.
Rușii încearcă să facă un audit pe placul lor
Gazprom și MoldovaGaz (subsidiara Gazprom în Republica Moldova) au convenit în octombrie 2021 să prelungească contractul de furnizare de gaze către Moldova pentru următorii cinci ani. Anterior, reprezentantul oficial al „Gazprom” Serghei Kuprianov a spus că datoria „Moldovagaz” față de companie este de 433 milioane dolari, iar ținând cont de întârzierea plăților, aceasta s-ar ridica la 709 milioane dolari.
Guvernul Republicii Moldova a insistat însă asupra unui audit al datoriei pentru a clarifica mărimea acesteia și a semnat la punctul 5 al protocolului negocierilor că „partea moldovenească” se va ocupă de auditul acestor datorii ale Moldovagaz către Gazprom.
Părțile au discutat la semnarea contractului pe 29 octombrie 2021, ca o companie internațională să facă acest audit. În paralel cu auditul făcut de compania internațională, Guvernul a dispus un control suplimentar la Moldovagaz și din partea Curții de Conturi din Republica Moldova.
La începutul lunii februarie, Gazprom s-a arătat iritat despre o așa-numită abordare unilaterală a Chișinăului în stabilirea condițiilor licitației pentru plata serviciilor unui auditor nu permite să se aștepte la transparență și obiectivitate în verificarea datoriilor Moldovagaz, cu toate că acesta este apanajul Republicii Moldova, conform protocolului semnat la Sankt Petersburg între părți.
Gazprom în schimb susține că auditarea Moldovagaz de către Republica Moldova contravine acordurilor încheiate în octombrie 2021 și poate duce la faptul că rezultatele auditului nu vor fi agreate de consiliul de supraveghere al Moldovagaz.
La sfârşitul anului trecut, Parlamentul de la Chișinău a dispus verificări şi la Moldovagaz. Auditul va afecta atât filialele companiei, cât și persoanele juridice legate direct sau indirect de sectorul gazelor. Auditul va implica Camera de Conturi și auditori străini. Raportul final în privința auditului trebuie depus până la 30 noiembrie 2022.
Moldovagaz a fost înființată în 1999. Cel mai mare acționar al companiei este Gazprom, care controlează 50% din acțiuni, alte 35,3% aparțin guvernului Republicii Moldova și 13,44% regiunii separatiste transnistrene care și-a at spre administrare pachetul său de acțiuni tot către Gazprom.
Depozite la vară în România și Ucraina
În cadrul aceleași emisiuni, Andrei Spînu a afirmat că Republica Moldova intenționează să își fac un stoc de 300 de milioane de metri cubi de gaz în România și în Ucraina. Cantitatea ar ajunge Republicii Moldova pentru două luni de iarnă
„Intenționăm să adoptăm modificări la legea gazelor pentru a obliga operatorul național să creeze astfel de rezerve. Este necesar să folosim orice ocazie pentru a asigura alimentarea neîntreruptă cu gaze”, a declarat Spînu.
În acest sens, s-au purtat discuții și la ședința comună de guverne de pe 11 februarie de la Chișinău dintre România și Republica Moldova.
El a mai dat vina pe incapacitatea de a scăpa de interdependența de 100% față de gazul rusesc din Rusia pe guvernările precedent, inclusiv pe cea comunistă din 2006, atunci când a exista posibilitatea aducerii gazelor din Kazahstan.
Spînu a promis că va sesiza procuratura în acest sens pentru a elucida cauzele eșecului tratativelor de atunci duse cu partea kazahă. „Există documente, conform cărora, în 2006, se pregătea un acord privind livrările de gaze din Kazahstan. Dar în ultimul moment acest acord a fost blocat de anumiți oficiali. Sunt multe întrebări referitoare la aceasta”, a spus Spînu.
Moldovagaz asigură că va plăti la timp către compania-mară din Rusia – Gazprom
În paralel, președintele Consiliului de Administrație al Moldovagaz, Vadim Ceban a declarat vineri că nivelul plății pentru livrările de gaze din luna ianuarie de către consumatori este de 65% și că Moldovagaz va efectua un avans către „Gazprom” pentru livrările în februarie în totalitate înainte de sfârșitul zilei de 21 februarie.
„Nivelul de plată pentru livrările de gaze din luna ianuarie de către consumatorii casnici este în prezent de 65%. Agenții economici și-au îndeplinit obligațiile contractuale față de Moldovagaz SA cu 95%. Compania continuă să colaboreze cu companiile de combustibil și energie pentru a asigura plata integrală a gazelor naturale curente livrate de Gazprom până la sfârșitul pe 21 februarie”, a scris Ceban pe canalul său de Telegram.
Anterior, el a mai spus că Moldovagaz a plătit integral către Gazprom pentru livrările de gaz din ianuarie și va transfera până pe 20 februarie suma 51,1 milioane de dolari furnizorului rus pentru 50% de consum în februarie.
Foto: Vicepremierul Republicii Moldova, Andrei Spînu (stânga) și CEO-ul Gazprom, Alexei Miller, în momentul semnării prelungirii acordului de livrare a gazelor pe următorii cinci ani pentru Republica Moldova. Sursa/Ministerul Infrastructurii Republicii Moldova
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
1 comentariu