Republica Moldova: Procurorul general Alexandr Stoianoglo și-a cerut „recuzarea” din Consiliul Suprem de Securitate pe motiv că președintele Maia Sandu l-ar fi pus să anchete opoziția / Reacții
Procurorul General al Republicii Moldova, Alexandr Stoianoglo, a solicitat Curții Constituționale excluderea sa din componența Consiiliului Suprem de Securitate (CSS), invocând pretinse dispoziții politice din partea președintelui Maia Sandu pentru a-i ancheta pe liderii opoziției, fapt ce a declanșat o serie de reacții negative din partea unor politicieni și analiști politici de la Chișinău.
Vicepreședintele PAS și deputatul, Vladimir Bolea, a declarat joi seară într-o emisiune televizată a postului Jurnal TV că Președinția va pune la dispoziția Curții Constituționale stenograma ședinței Consiliului Suprem de Securitate din 10 august, dacă acest lucru va fi solicitat, pentru a demonstra că Maia Sandu nu i-a cerut acest lucru lui Stoianoglo.
În realitate, Maia Sandu a solicitat procurorilor să finalizeze dosare pendinte de ani de zile pe numele unor oligarhi sau personaje corupte, deja fugari din Republica Moldova, precum Vlad Plahotniuc, Serghei Iaralov, Ilan Șor, Constantin Botnari, Vladimir Andronachi, Gheorghe Cavcaliuc și Veaceslav Platon. Toți sunt fugiți din Republica Moldova și doar Ilan Șor este deputat al opoziției, iar dosarele sale de ani de zile trenează în instanțe, sau în faza de urmărire penală la procurori.
Cu toate acestea, Stoianoglo afirmă că detaliile solicitate de şefa statului „ating separația și echilibrul puterilor în stat”.
„Cu siguranță, la cererea Curții Constituționale, Președinția va prezenta stenograma ședinței, pentru că altă modalitate de a demonstra că au fost sau nu făcute astfel de declarații, nu există. Locul Procurorului General este în componența Consiliului Suprem de Securitate. Noi am declarat în repetate rânduri că fenomenul corupției este cel mai mare atentat la securitatea națională și Procuratura Generală este un instrument de luptă cu acest flagel”, a declarat Bolea în cadrul emisiunii „Secretele Puterii” de la Jurnal TV.
Anterior, ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, a criticat decizia lui Stoianoglo de a se retrage de CSS. „E simbolic faptul că procurorul general, Alexandr Stoianoglo, nu mai vrea să participe la şedinţele Consiliului Suprem de Securitate. Și asta într-o țară în care corupţia a fost declarată drept principala ameninţare la adresa securităţii. Prin aceasta s-a arătat practic bătut în lupta cu corupţia. Nu este primul şi nici ultimul înalt demnitar care a cedat. Poate, totuși, Alexandr Stoianoglo decide să-i lase posibilitatea următorului procuror general să poată participa la şedinţele CSS? Societatea mizează foarte mult pe implicarea procuraturii în acest proces. Mai mult, este chiar obligaţia acesteia. Dar nu poţi să impui omul dacă nu vrea şi dacă nu poate…”, a scris Sergiu Litvinenco, într-o postare pe reţeaua Facebook.
La rândul său, președintele Partidului Schimbării. Ștefan Gligor, prezent în studioul Jurnal TV, a afirmat că Procurorul General nu poate să nu facă parte din cadrul CSS.
„Dacă nu participă Procurorul General la ședințele Consiliului Suprem de Securitate care mai este rostul acestui Consiliu? Procuratura este vârful de lance în lupta cu corupția, crima organizată și trebuie să lucreze mână în mână cu SIS, pentru că SIS nu are competența de urmărire penală. Dacă aceste două instituții nu colaborează, nu comunică între ele pe subiecte de securitate, dacă aceste instituții nu au o comunicare și cu șeful statului, care este purtătorul mandatului din partea poporului, atunci statul devine nefuncțional. Stoianoglo vrea să arate că ignoră instituția prezidențială”, a precizat Gligor.
Analistul politic Ion Tăbârță a declarat și el că aceasta este o încercare prin care Stoianoglo încearcă o fugă de răspundere și o izolare față de celelalte instituții din conducerea țării.
„Ar fi fost motiv de sesizare a Curții Constituționale situația în care Procurorul General ar fi fost exclus din componența Consiliului Suprem de Securitate. Această dispută capătă un caracter de gherilă între Președinție și Procuratura Generală. Acum Procuratura Generală prin persoana lui Stoianoglo încearcă să se izoleze. Această situație poate fi depășită doar dacă Procuratura va începe a funcționa în conformitate cu prevederile legale. Stoianoglo trebuie să înțeleagă valul de schimbare din societate și așteptările care există din partea societății ca persoanele care s-au făcut vinovate de actele de corupție de mari proporții, să fie trase la răspundere”, a spus Tăbârță.
Foto: Procurorul General al Republicii Moldova, Alexandr Stoianoglo. Sursa/Facebook
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
3 comentarii