G4Media.ro

Republica Moldova riscă noi probleme energetice din partea Gazpromului la 1 mai.…

Sursa foto: Nord Stream 2 / Igor Kuznecov

Republica Moldova riscă noi probleme energetice din partea Gazpromului la 1 mai. Auditarea datoriilor Moldogavaz nu va putea fi realizată în termenul convenit cu partea rusă

Republica Moldova ar putea întâmpina din nou dificultăți în ceea ce privește aprovizionarea cu gaze naturale de la Gazprom începând cu data de 1 mai, din cauza faptului că un audit al datoriilor Moldovagaz către Gazprom nu poate fi realizat până atunci în actualele condiții, a declarat joi seara vicepremierul Andrei Spînu, în cadrul unei emisiuni televizate de postul TV 8.

El a adăugat că pe masă în acest moment sunt două scenarii pentru Republica Moldova să evite un nou episod de criză energetică.

Unul dintre scenarii ar fi să se convină ca termenul de 1 mai să fie amânat pentru o altă dată. Al doilea scenariu este ca Gazprom să decidă să nu mai furnizeze gaz pentru Republica Moldova şi atunci vom ieşi pe piaţă şi vom cumpăra gaz de pe piaţă. Noi ne pregătim şi de scenariul doi. Acum capacităm Energocom (societate de stat care poate face achiziții energetice n.red), lucrăm la un proiect, iar în luna mai va fi şi decizia BERD pe acest subiect, ca să avem suficiente resurse financiare pentru eventuale capacităţi de stocare a gazului sau capacităţi de procurare a gazului. Stocarea o vom face în România”, a spus Andrei Spînu.

În cazul în care Gazprom va sista furnizarea de gaze către Republica Moldova, atunci Energocom va obţine prerogativele necesare de a identifica și achiziționa gaze de pe alte piețe internaționale.

De asemenea, la Guvern va fi aprobat, miercuri (23 martie -n.red.), proiectul privind modificarea legii gazelor, care prevede obligativitatea asigurării stocurilor de gaze. În luna mai, dacă vor fi preţuri bune, am putea procura gaz pentru 10 zile, dacă preţurile vor fi mari, putem cumpăra cantităţi mai mici. Pe perioada de vară este greu de crezut scenariul să nu fie gaz pe piaţă. În perioada de vară nu există o problemă de volume, ci de preţ”, a mai spus Andrei Spînu.

Posibilă soluție salvatoare din Azerbaidjan

În prezent, Republica Moldova tatonează ideea unui viitor contract de furnizarea a gazelor din Azerbaidjan prin conducetele care vin în Europa dintre această țari și sunt conectate și cu gazoductele care tranzitează Republica Moldova.

La începutul lunii trecute, Spînu a mers în Azerbaidjan unde a participat la cea de-a 8-a Reuniune ministerială anuală a Consiliului Consultativ al Coridorului Sudic de Gaze. În replică, pe 15 martie, o delegaţie guvernamentală a Azerbaidjanului, din componența căreia au făcut parte viceministrul Enregie, Elnur Soltanov, viceministrul Economiei, Rovnag Abdullayev, dar și reprezentanți ai mai multor companii din domeniul energetic, s-a aflat la Chișinău.

Cele două părți au discutat despre cooperarea bilaterală moldo-azeră în domeniul economic și energetic. Părțile au agreat să dezvolte proiecte comune pentru fortificarea sectorului energetice al Republicii Moldova. Partea azeră și-a exprimat deschiderea pentru o cooperare bilaterală strânsă și a asigurat tot sprijinul necesar pentru fortificarea securității energetice și economice a Republicii Moldova.

Cu toate acestea, prețurile la gazele livrate de Azerbaidjan ar putea fi unul ridicat ținând cont de logistica necesară pentru a le transporta din această țară, dar experții spun că prețul poate fi negociat într-o marjă generoasă. 

Din Azerbaidjan, gazul ajunge în Turcia, după care intră în gazoductul transbalcanic și în regim revers poate fi pompat în Republica Moldova, nicio problemă. Eu nu cunosc prețurile, asta e o chestie de negocieri, dar vă asigur că atât costurile de extracție, cât și cele de pompare și de livrare până la hotarul Republicii Moldova sunt mai mici de 100 de dolari pe mia de metri cubi. Deci, marja de manevră și de negocieri politice este foarte mare”, declara luna trecută expertul energetic și fostul șef al ANRE de la Chișinău, Victor Parlicov, citat de Radio Chișinău.

Foto-simbol. Sursa foto: Nord Stream 2 / Igor Kuznecov

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Hai, fraților, să ne unim și gata. Vom trece împreună peste toate belelele. Lăsați Transnistria de capul ei, oricum nu e pământ romanesc și hai cu noi.

  2. dar spinu asta e sanatos la cap? doar el a negociat si a semnat contractul cu gazprom! cand l-a semnat anul trecut nu stia ca nu e posibil sa faca auditul? am auzit ca vrea sa renegocieze contractul ca moldova nu poate plati si consumul pe luna anetrioara si avansul a 50% din consumul pe luna in curs… aceeasi intrebare: cand a semnat contractul cu gazprom nu stia ce semneaza?

    nu mai zic de conditia acceptata la semnarea contractului pe 5 ani: suspendarea aplicarii pachetului energetic 3, convenit deja de moldova in cadrul negocierilor cu ue.