G4Media.ro

Republica Moldova se află într-o situație dificilă din cauza dependenței energetice de…

Republica Moldova se află într-o situație dificilă din cauza dependenței energetice de Rusia. Gazprom, unic furnizor de gaze

Republica Moldova caută ieșiri din situația de criză cauzată atât de prețul mondial al gazelor care a explodat, cât și de lipsa unui contract ferm cu Gazprom, singurul furnizor de gaze al Republicii Moldova, de care în prezent Chișinău este dependent 100%.

„Ne dorim semnarea unui contract cu Gazprom până la sfârșitul lunii, la un preț bun, ceea ce ar însemna continuarea condițiilor contractului pe care l-am avut până acum. Discuțiile continuă. Gazprom a readus în discuție un subiect mai vechi, o datorie istorică a părții drepte a Nistrului, nu vorbim de cea a regiunii transnistrene, de 450 de milioane [de dolari -n.r.] care nu este clar cum s-a format în timp. E nevoie de răbdare și calm. Nu este niciun pericol de a rămâne fără energie electrică. Așa-numita avertizare a Cuciurganului nu are substrat”, a spus președintele Parlamentului de la Chișinău, Igor Grosu, în cadrul emisiunii „În Profunzime” de la Pro TV Chișinău.

Negocieri cu Gazprom

Potrivit vicepremierului Andrei Spînu, negocierile cu Gazprom sunt dificile, întrucât partea rusă a readus în actualitate subiectul datoriilor istorice pe care le are Republica Moldova față de concernul rus și implementarea Pachetului Energetic III din Acordul de Asociere cu UE ce presupune liberalizarea pieței și utilizarea sistemului de transport al gazelor în Republica Moldova către orice furnizor care intră pe piață.

Contractul de achiziție de gaze dintre MoldovaGaz și concernul rus Gazprom a expirat la 30 septembrie și a fost prelungit până la sfârșitul lunii octombrie. Pentru luna octombrie a fost convenit prețul de achiziție de 790 de dolari pentru o mie de metri cubi. Vicepremierul Andrei Spînu spune că în negocierile cu Gazprom, Chișinăul insistă pe prelungirea vechiului contract cu vechea formulă de calcul.

La rândul său, fostul șef al ANRE și expert pe probleme energetice, Victor Parlicov, a declarat că lipsa evoluțiilor pe subiectul contractului de achiziție a gazului este o încercare a Gazprom-ului de a da lecție politică Repulicii Moldova.

„A existat un element de pregătire a acestei crize din partea Federației Ruse și a regiunii transnistrene. Centrala termoenergetică de la Cuciurgan a achiziționat rezerve de cărbune și a trecut, parțial, pe cărbune. Dar cărbunele trebuie plătit, spre deosebire de gaz, care vine acolo, practic, gratuit. Este o încercare de a da o lecție politică, de a forța autoritățile de la Chișinău să treacă la discuții politice direct. Gazprom a demonstrat ca vrea să discute cu premierul sau cu președintele”, a spus Victor Parlicov în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.

Posibile subvenții

Igor Grosu a mai precizat în emisiunea de la Pro TV Chișinău că guvernul se gândește la subvenții pentru categoriile sociale vulnerabile în fața viitoarelor scumpiri la gaze pentru consumatorii finali. Anterior, MoldovaGaz a anunțat că va cere ANRE ajustarea în creștere a tarifului pentru consumatorii finali cu 35%.

În eventualitatea în care nu se va ajunge la un consens cu Moscova, Republica Moldova ar mai avea și alte alternative.

„Guvernul deja pregătește și scenarii de compensare a cheltuielilor celor cu venituri mici. Ne dorim relații pragmatice cu Federația Rusă. Contextul internațional este de așa natură că prețurile au înnebunit. Noi sperăm să-i convingem că suntem un plătitor corect. Ne dorim continuarea acestui contract. Sunt analizate și opțiunile de alternativă, în cazul în care nu se va reuși. Inclusiv din proximitate, România, Ucraina, problema nu este în căile de furnizare, ele sunt mai multe. Acum cel mai important este să negociem volumul și să-l putem aduce la timp”, a menționat Igor Grosu.

România are și ea un deficit de alimentare cu gaze, Specialiștii în energetică din România sunt de părere că nu doar prețurile mari la gaze vor fi cele mai mari probleme ale României, ci lipsa efectivă a gazelor. România nu va putea importa din toate conductele la care este racordată nici măcar propriul necesar de gaze. Cu toate acestea, din punct de vedere tehnic gazoductul Iași-Chișinău este funcționabil și teoretic poate transporta nevoia actuala zilnică de consum de gaze pentru Republica Moldova.

Foto: Stație locală de furnizare a gazelor din Republica Moldova. Sursa/MoldovaGaz

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

8 comentarii

  1. Mediafax, 30.07.2020, 09:02
    Gazoductul Iaşi – Chişinău, finalizat după 5 ani şi 150 de milioane de euro
    – Ion Chicu, premierul Republicii Moldova, a declarat într-un interviu la Europa Liberă că gazoductul Iaşi-Chişinău va fi funcţional de la 31 iulie.
    – Proiectul a durat 5 ani şi au fost investite 150 de milioane de euro.
    Ion Chicu, premierul Republicii Moldova, a anunţat că , începând cu 31 iulie, gazoductul Iaşi-Chişinău va fi funcţional. În 2015 a început prelungirea gazoductului Iaşi-Ungheni cu încă 117 kilometri, tronsonul până la Chişinău. Investiţia a fost de 150 de milioane de euro.
    Republica Moldova consumă aproximativ 1,2 miliarde de metri cubi de gaz pe an. Este pentru prima data când ţara va avea o aprovizionare cu gaze naturale. În lipsa acestui gazoduct, gazul era importat din Rusia.

    Deci nu inventez nimic: Europa Libera, „prima data cand Moldova va avea gaz”, „150 de milioane”, Ion Chicu. Chiar nu e Times New Roman.

    • conducta aia e doar o conducta, asa cum ii spune si numele. cu ce o umpli? cu gaz. de unde gaz, daca prostii aia din guvernul moldovean nu au incheiat niciun contract? asteapta sa le dea cineva gratis?

      se stia ca acordul cu gazprom expira in septembrie. guvernul e investit din iulie, ce a facut pana acum? nu e vina gazprom ca prostii din guvern nu au incheiat un contract. ce sa faca, sa vina rusul cu galeata de gaz sa sune la usa: buna ziua, vreti niste gaz?

  2. Pai nu vrea Maia cu UE , sa le dea UE gaze.

    • Esti putin cam prost, Ti se pare ca UE e la fel de mare ca spatiu ca si Rusia ? logic ca are de 10 ori mai mult gaz de cat UE si fiecare tara europeana are rezervele propii. UE tot din Rusia ia gaz in mare parte

    • Andrei andreiev andreievici, când va veți civiliza celovecilor? Rusia da gaze pe gratis? Dacă nu, nu ma obliga nimeni sa stau în sfera moscovei. Tu când ți-ai luat Volkswagen te-a obligat cineva sa îți iei cetățenia germana, sau când ți-ai luat blugi, ai fost numit trădător? Ăsta e rezultatul educației sovietice pe care ai primit-o, nu este nicio diferența între tine și nordcoreenii care se tavaleau pe jos și racneau smulgandu-si părul ca le-a murit dictatorul.

  3. Cică e mare agitația prin UE, nu mai pot de grija Moldovei. Evident din prisma „parcursului pro-european”.

  4. Gazprom nu ar trebui să livreze în Moldova nici un strop de gaze naturale .

  5. Un punct este trecut cu vederea de către filorușii ereditari. Dacă UE le dă moldovenilor gaz, evident că contra cost, atunci Ucraina blochează imediat conducta spre Transnistria. Mie mi se pare o afacere avantajoasă, nu mai închei niciodată contracte directe cu Gazpromul dar nici nu mai trebuie să urmăresc zi de zi zvârcolirile din serpentariul de pe malul stâng al Nistrului.