Republica Moldova se află într-o situație dificilă din cauza dependenței energetice de Rusia. Gazprom, unic furnizor de gaze
Republica Moldova caută ieșiri din situația de criză cauzată atât de prețul mondial al gazelor care a explodat, cât și de lipsa unui contract ferm cu Gazprom, singurul furnizor de gaze al Republicii Moldova, de care în prezent Chișinău este dependent 100%.
„Ne dorim semnarea unui contract cu Gazprom până la sfârșitul lunii, la un preț bun, ceea ce ar însemna continuarea condițiilor contractului pe care l-am avut până acum. Discuțiile continuă. Gazprom a readus în discuție un subiect mai vechi, o datorie istorică a părții drepte a Nistrului, nu vorbim de cea a regiunii transnistrene, de 450 de milioane [de dolari -n.r.] care nu este clar cum s-a format în timp. E nevoie de răbdare și calm. Nu este niciun pericol de a rămâne fără energie electrică. Așa-numita avertizare a Cuciurganului nu are substrat”, a spus președintele Parlamentului de la Chișinău, Igor Grosu, în cadrul emisiunii „În Profunzime” de la Pro TV Chișinău.
Negocieri cu Gazprom
Potrivit vicepremierului Andrei Spînu, negocierile cu Gazprom sunt dificile, întrucât partea rusă a readus în actualitate subiectul datoriilor istorice pe care le are Republica Moldova față de concernul rus și implementarea Pachetului Energetic III din Acordul de Asociere cu UE ce presupune liberalizarea pieței și utilizarea sistemului de transport al gazelor în Republica Moldova către orice furnizor care intră pe piață.
Contractul de achiziție de gaze dintre MoldovaGaz și concernul rus Gazprom a expirat la 30 septembrie și a fost prelungit până la sfârșitul lunii octombrie. Pentru luna octombrie a fost convenit prețul de achiziție de 790 de dolari pentru o mie de metri cubi. Vicepremierul Andrei Spînu spune că în negocierile cu Gazprom, Chișinăul insistă pe prelungirea vechiului contract cu vechea formulă de calcul.
La rândul său, fostul șef al ANRE și expert pe probleme energetice, Victor Parlicov, a declarat că lipsa evoluțiilor pe subiectul contractului de achiziție a gazului este o încercare a Gazprom-ului de a da lecție politică Repulicii Moldova.
„A existat un element de pregătire a acestei crize din partea Federației Ruse și a regiunii transnistrene. Centrala termoenergetică de la Cuciurgan a achiziționat rezerve de cărbune și a trecut, parțial, pe cărbune. Dar cărbunele trebuie plătit, spre deosebire de gaz, care vine acolo, practic, gratuit. Este o încercare de a da o lecție politică, de a forța autoritățile de la Chișinău să treacă la discuții politice direct. Gazprom a demonstrat ca vrea să discute cu premierul sau cu președintele”, a spus Victor Parlicov în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.
Posibile subvenții
Igor Grosu a mai precizat în emisiunea de la Pro TV Chișinău că guvernul se gândește la subvenții pentru categoriile sociale vulnerabile în fața viitoarelor scumpiri la gaze pentru consumatorii finali. Anterior, MoldovaGaz a anunțat că va cere ANRE ajustarea în creștere a tarifului pentru consumatorii finali cu 35%.
În eventualitatea în care nu se va ajunge la un consens cu Moscova, Republica Moldova ar mai avea și alte alternative.
„Guvernul deja pregătește și scenarii de compensare a cheltuielilor celor cu venituri mici. Ne dorim relații pragmatice cu Federația Rusă. Contextul internațional este de așa natură că prețurile au înnebunit. Noi sperăm să-i convingem că suntem un plătitor corect. Ne dorim continuarea acestui contract. Sunt analizate și opțiunile de alternativă, în cazul în care nu se va reuși. Inclusiv din proximitate, România, Ucraina, problema nu este în căile de furnizare, ele sunt mai multe. Acum cel mai important este să negociem volumul și să-l putem aduce la timp”, a menționat Igor Grosu.
România are și ea un deficit de alimentare cu gaze, Specialiștii în energetică din România sunt de părere că nu doar prețurile mari la gaze vor fi cele mai mari probleme ale României, ci lipsa efectivă a gazelor. România nu va putea importa din toate conductele la care este racordată nici măcar propriul necesar de gaze. Cu toate acestea, din punct de vedere tehnic gazoductul Iași-Chișinău este funcționabil și teoretic poate transporta nevoia actuala zilnică de consum de gaze pentru Republica Moldova.
Foto: Stație locală de furnizare a gazelor din Republica Moldova. Sursa/MoldovaGaz
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
8 comentarii