G4Media.ro

Republica Moldova se pregătește de o nouă stare de ugență în domeniul…

Sursa/ Guvernul Republicii Moldova

Republica Moldova se pregătește de o nouă stare de ugență în domeniul energetic. Gazprom și subsidiara sa Moldovagaz presează Chișinăul pentru plata facturilor

Premierul Republicii Moldova, Natalia Gavrilița, a anunțat, miercuri, în cadrul unei conferințe de presă, că va cere Parlamentului instituirea stării de urgență în energetică, începând de joi, 20 ianuarie.

Gavrilița a anunțat că Gaprom a trimis încă de marți o scrisoare subsidiarei sale din Republica Moldova – Moldovagaz- o scrisoare în care anunță că va sista livrarea de gaze către Republica Moldova, în cazul în care aceasta nu va achita integral, până pe 20 ianuarie, consumul pentru prima jumătate a lunii curente.

Acest lucru ar permite Executivului să poată transfera către Moldovagaz în avans bani pentru factura Gazpromului pe luna ianuarie și februarie, precum și amânarea TVA-ului de către Moldovagaz către stat, astfel ca Moldovagaz să poată acumula bani pentru a plăti factura către Gazprom.

Gazprom deține pachetul majoritar de 64 la sută din acțiunile Moldovagaz, ceea ce face din compania din Moldova o subsidiară a gigantului rus.

„Cu alte cuvinte, avem o scrisoare oficială prin care suntem întiințați că există riscul real să fie tăiate livrările de gaze naturale. Aceasta se întâmplă pentru că Moldovagaz, care acționat majoritar același Gazprom, nu a reușit să găsească soluții pentru achita integral și la timp consumul. Din păcate, Gazprom în loc să vină cu măsuri pentru societatea pe acțiuni pe care o controlează să-și poată îndeplini obligațiile contractuale față de consumatori și furnizori, amenință să lase consumatorii fără gaze. Vă reamintesc că în anii precedenți, Gazprom a permis Moldovagaz să acumuleze devieri negative (datorii) pe perioada de iarnă care erau achitate în următoarele luni”, a declarat Gavrilița.

Ea a mai spus că, în prezent când prețurile sunt „anormal de înalte”, Gazprom nu mai acceptă asemenea practici, chiar prevederile contractuale au rămas aceleași.

„În aceste condiții, guvernul consideră că există un risc real pentru securitatea energetică a țării și pentru cetățenii Republicii Moldova și de aceea se vede obligat să intervină.

Devoalarea jocului Gazprom-Moldovagaz

La rândul său, vicepremierul Andrei Spînu a declarat că situația de față este cauzată de relația comercială dintre Gazprom și subsidiara sa Moldovagaz.

„Conform contractului, Moldovagaz urma să achite integral costul consumului pe decembrie, până la 20 ianuarie pe data de 14 ianuarie, această obligație a fost realizată. Suplimentar, până la 20 ianuarie, Moldovagaz trebuie să achite consumul pentru luna ianuarie în raport de 50%, sau aproximativ 63 de milioane de dolari. Este important să menționăm despre un avans în luna ianuarie. Din această sumă de 63 de milioane de dolari, Moldovagaz va reuși să achite 38 de milioane până mâine. Diferența neachitată este de 25 de milioane de dolari. Cele 38 de milioane care vor fi achitate azi și mâine de Moldovagaz, reprezintă consumul pe 10 zile ale lunii ianuarie”, a spus Spînu.

El a explicat că această diferență s-a format din mai multe motive printre care creșterea semnificativă a costurilor de achiziție a gazului.

„Tariful actual nu acoperă costul de achiziție pentru ianuarie care ese de 647 de dolari pentru o mie de metri cubi. Astfel s-a format acea diferență de 25 de milioane de dolari, iar Moldovagaz nu a putut găsi limbă comună cu Gazprom pentru amânarea acestor plăți și nici nu a găsit posibilități de creditare pentru a acoperi această diferență”, a adăugat el.

Anterior, Spînu i-a cerut CEO-ului Gazprom Alexei Miller o amânare de plată, refuzată de gigantul energetic rus, fapt ce alimentează suspiciunile presiunilor politice pe care Moscova le pune pe guvernul pro-european de la Chișinău.

Ce spun experții

G4Media.ro a stat de vorbă cu expertul pe energetică și fostul consilier prezidențial, Sergiu Tofilat, despre actuala situație.

„În primul rând, instituirea stării de urgență deblochează Energocom-ul (companie de stat în enegeretică – n.red) să poată căuta gaz în altă parte. Dar am putea obține un preț decent, dacă va fi semnat un contract pe termen mediu, poate pe 2-3 ani. Chiar trebuie să căutăm gaz.

Comercial, poți aduce gaz de oriunde din lume – din Australia și până la SUA. Tehnic, gazul poate fi adus prin nordul Europei, de pildă prin porturile din Germania sau Polonia, în terminalele din aceste țări. Gazul mai poate fi adus și prin revers virtual de unde se pot extra volume fizice din conducta care tranzitează Ucraina. Se mai poate și prin sudul Republica Moldova prin Turcia prin sistemul revers prin gazoductul Transbalcanic”, a declarat Tofilat pentru G4Media.ro.

El a mai spus că nu există toate datele referitoare la noul contract cu Gazprom și cum ar putea lua Republica Moldova volume de gaze din aște surse.

„Nu știu ce prevede contractul nou semnat la Sankt Peterburg pe 30 octombrie 2021, dar în cel vechi exista o clauză care presupunea că, dacă tu ai luat mai puțin de 90% din volumele contractate, să zicem 85%, pe diferența de 5% urmează să plătești 7% din prețul gazelor.

La Sankt Petersburg s-a făcut un contract adițional. Ce puncte s-au modificat acolo, nimeni nu știe”, a adăugat expertul.

El a mai spus că instituirea stării de urgență ar putea determina trecerea Termoelectrica pe păcură. „Păcura este mai ușor de procurat și s-ar putea să iasă chiar și mai ieftin, comparativ cu prețul gazului”, mai spus Tofilat.

„Cu siguranță, mâine (20 februarie) Guvernul nu va avea bani să acopere din nou datoria Moldovagaz către compania-mamă Gazprom și dacă Gazpromul nu acceptă un nou termen de plată Republica Moldova rămâne fără gaz și atunci trebuie să intervii și să faci ceva. Dacă Energocom găsește gaz, iar Guvernul trebuie să aloce bani. Până treci prin Parlament sau faci modificări la buget, asta durează. De aceea, Comisia pentru Situații Excepționale poate lua decizii mai rapid”, a conchis expertul.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. Gazprom face o greșeală capitală , livrând Moldovei gaze naturale .

  2. INTREBAREA ESTE DE CE ROMANIA NU FACE NIMIC.

    • România singură cumpără de la ruși și în România prețul este mai mare decât în Republica Moldova.

      Dacă România ar ajuta financiar sau în alte moduri, rușii vor găsi alte modalități ca să continue să-și bată joc. De exemplu pot mări prețul energiei electrice.