G4Media.ro

Republica Moldova şi-a achitat datoriile pentru gazele livrate de Gazprom în aprilie…

Sursa foto: Moldovagaz

Republica Moldova şi-a achitat datoriile pentru gazele livrate de Gazprom în aprilie / Potrivit noului contract, Gazprom cere ca plata pentru gazele naturale livrate să fie făcută în avans până la data de 20 a fiecărei luni

Republica Moldova a plătit grupului rus Gazprom întreaga sumă datorată pentru gazele naturale consumate în luna aprilie, a declarat miercuri preşedintele Consiliului de Administraţie al companiei Moldovagaz, Vadim Ceban, informează Reuters.

În luna octombrie 2021, Moldovagaz şi Gazprom au prelungit pentru cinci ani acordul de furnizare de gaze naturale. În conformitate cu prevederile noului contract, Gazprom cere ca plata pentru gazele naturale livrate să fie făcută în avans până la data de 20 a fiecărei luni. Tot potrivit termenilor contractului, preţul este stabilit în fiecare lună şi depinde de preţurile spot la gaze naturale şi petrol.

Potrivit unor informaţii publicate la începutul acestei luni, Republica Moldova va plăti în aprilie un preţ de 1.193 de dolari pentru o mie de metri cubi de gaze naturale livrate de Rusia. Comparativ, în luna martie, Republica Moldova a plătit un preţ de 547,26 de dolari pentru fiecare mie de metri cubi de gaze naturale livrate de Rusia.

Miercuri, Vadim Ceban a informat pe social media că Moldovagaz a transferat suma de 69,5 milioane de dolari către Gazprom pentru gazele naturale livrate în perioada martie-aprilie.

„Compania nu are datorii pentru livrările curente de gaze naturale”, a adăugat Ceban.

Contractul din luna octombrie între Moldovagaz şi Gazprom a fost semnat pe fondul continuării discuţiilor cu privire la datoria istorică a Republicii Moldova pentru livrările anterioare de gaze naturale, datorie estimată de partea rusă la 709 milioane de dolari.

Oficialii moldoveni au declarat în toamna anului trecut că Guvernul de la Chişinău şi Gazprom au convenit să efectueze un audit cu privire la datoria istorică în 2022 şi să negocieze un calendar de rambursare a datoriei. Însă, procedura de audit a fost îngheţată, după ce Rusia a invadat Ucraina la 24 februarie.

O serie de oficiali moldoveni au declarat recent că autorităţile de la Chişinău au cerut Gazprom să amâne termenul limită pentru audit cu 10-12 luni, dar până acum nu au primit un răspuns de la grupul rus.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

9 comentarii

  1. Cred ca e momentul ca Moldova sa renunte definitiv la rusnaci. S-au facut toate interconectarile, gaz se poate cumpara la liber de pe piata europeana.

    • Piata europeana tine pentru ei momentan 🙂 Situatia e dificila pentru toata europa.

    • Nu cumpara toti de la rusi. Uni s-au hotarit sa cumpere de la americani. Alti de la africani. Alti de la arabi. Consumul Moldovei ar putea linistit sa fie asigurat de la americani.

    • @asm
      Nu stiu ce matematica se face pe la voi. 50 miliarde metri cubi anual, incepand cu 2023 inseamna ceva mai mult de 10%, inseamna cam 33%. Daca ma uit la importurile de gaze de la pidosnicii rusi as fi tentat sa spun ca eroarea ta e intentionata. Restul arabi. Moldova doar trebuie sa ceara. Si adio Rusia. Va fi cam dureros pentru rusnaci, dar acesta le este viitorul. Saraci si indoliati, cu mamele plangand dupa copiii lor morti.

    • Iar sunteti pe dinafara dl .asm, faceti pe desteptul si va faceti de ras ca intotdeauna. EU importa din Rusia cca 40 la suta din gazul pe care il consuma, ceea ce inseamna vreo 150 miloane mc. EU a anuntat deja ca poate renunta la 100 milioane mc pana la sfarsitul anului deci pa-pa gaz rusesc, adica doua treimi. Pentru restul, rusii se vor târî in genunchi sa il mai cumpere europenii, macar pana in 2030.

    • Moldovenii pot cumpara gaz de pe piata europeana. Si poate fi si un mix de gaz care contine si gaz rusesc rusesc revandut, nu conteaza. Cat timp pretul final e mai mic decat pretul nesymtit pretins de rusi (pe langa badaraneala de a cere anticipat plata), sunt convins ca moldovenii vor face economii. Iar Rusia va pierda pana si ultima parghie economica asupra Moldovei. Ceea ce e excelent.

    • A, si daca merg mai departe cu decuplarea de rusi (adica de Transnistria, in particular), vor importa si curentul de la ucrainieni, lasand enclava aia ruseasca pe uscat. Ca mare lucru nu se produce acolo in afara de curent ieftin cu gaz neplatit de Transnistria. E timpul sa ii puna la punct si pe rusofilii aia.

  2. Moldova nu a platit integral pt gazele consumate in aprilie, cum gresit scrieti voi. Ca luna aprilie nu s-a incheiat. Moldova a platit avansul pentru consumul din prima jumatate a lunii aprilie. Asa e contractul: plata integrala pt luna anterioara si avansul pentru consumul din prima jumatate a lunii curente. Faptul ca moldova a negociat prost si plateste aproape de pretul spot al gazului, adica pretul de cumparare la zi, e vina vicepremierului andrei spinu, care a negociat formula de calcul a pretului. El a acceptat ca pe perioada de 5 ani a contractului, moldova sa nu aplice prevederile pachetului energetic 3, care a fost convenit prin acordul de asociere ue-moldova. Sa mai spuna cineva ca puterea de la chisinau e proeuropeana.

  3. @draggy 150 de milioane de mc???? Poate asta e consumul zilnic… Probabil ca ai vrut sa spui 150 de miliarde de mc… Republica moldova consuma in jur de 2 miliarde de mc anual.