Republica Moldova și Rusia vor purta anul viitor discuții privind distrugerea munițiilor din perioada sovietică stocate în Transnistria
Șeful diplomației din Republica Moldova, Nicu Popescu, a declarat marți seara că Rusia ar agrea ideea distrugerii munițiilor stocate în depozitul de la Cobasna din regiunea transnistreană și că discuții în acest sens vor avea loc anul viitor.
„Federația Rusă își exprimă disponibilitatea de a ne mișca în direcția distrugerii armamentului stocat la Cobasna. Pe acest subiect Federația Rusă spune că ei tot sunt interesați să avem progres, pentru că absolut nimeni nu are niciun interes ca pe teritoriul Republicii Moldova să aibă loc o explozie așa cum a fost în portul Beirut acum un an și jumătate. Acest lucru ar putea să ne coste vieți omenești, ar fi o adevărată catastrofă. Avem un dialog cu Federația Rusă prin care sperăm să ajungem la distrugerea acestor muniții”, a spus Nicu Popescu, în cadrul emisiunii „Dimensiunea Diplomatică” difuzată de postul public de televiziune.
Rusia păstrează în depozitele de la Cobasna, regiunea separatistă transnistreană, circa 20.000 de tone de muniții foarte vechi, unele datând din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial sau din timpul Războiul Rece. Aici sunt depozitate munițiile fostei Armate a 14-a, dar și o parte din armamentul evacuat în anii `90 de armata sovietică, din fosta RDG și Cehoslovacia.
Discuțiile pe acest subiect s-au intensificat în august 2020, după accidentul de la Beirut, Liban, în care un depozit de substanțe chimice întreținut în mod precar a explodat și a făcut zeci de victime.
Republica Moldova a insistat pe un parteneriat reciproc pragmatic avantajos între cele două state la ultima întrevedere din luna noiembrie, ce a avut loc la Moscova, între Nicu Popescu și omologul său rus Serghei Lavrov.
Cu această ocazie, Popescu a subliniat că prezența trupelor ruse pe teritoriul Republicii Moldova contravine statutului de neutralitate al țării și a cerut Moscovei retragerea necondiționată a acestora. Chișinăul insistă ca cei 1.500-2.000 de soldați ruși să părăsească teritoriul Republicii Moldova.
Rusia menține două tipuri de trupe în Republica Moldova: așa-numții „pacificatori” care au mandat pentru a se afla în Republica Moldova și Grupul Operativ al Trupelor Ruse (GOTR) subordonat direct Districtului Militar de Vest al Armatei Ruse, cu sediu la Sankt Petersburg. Cu toate acestea, „pacificatorii” execută prin rotație misiuni de pază și la depozitul de muniții din Cobasna.
Foto: Un camion militar de tip sovietic circulă prin regiunea separatist transnistreană. Sursa/Ministerul Apărării din regiunea separatistă transnistreană a Republicii Moldova
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
2 comentarii