G4Media.ro

Republica Moldova tatonează terenul în sectorul energetic cu Azerbaidjan, pe fondul șantajului…

Sursa foto: Pexels

Republica Moldova tatonează terenul în sectorul energetic cu Azerbaidjan, pe fondul șantajului din partea Gazprom

Republica Moldova este în căutare de noi surse alternative pentru livrările de gaz, în contextul în Rusia se arată un partener comercial tot mai dificil care, pe lângă componenta economică, urmărește și scopuri politice pentru a submina credibilitatea guvernului pro-european de la Chișinău. Astfel, ministrul de Externe, Nicu Popescu, a mers joi la Baku în Azerbaidjan, acolo unde a fost primit șeful statului, Ilham Alyiev.

Cei doi oficiali au discutat despre dezvoltarea în mai multe domenii de cooperare, cu accent pe cooperarea economică, perspectivele unei cooperări mai intense în domeniul energiei, atragerii investițiilor, sporirea numărului de turiști și proiecte comune în agricultură.

Republica Moldova tatonează de ceva vreme posibilitatea aducerii de gaze naturale din Azerbaijan, iar acest lucru s-ar putea realiza din punct de vedere tehnic printr-un sistem de „pompare în revers” din conducta Trans-Balkan, după ce gazul ar fi adus din Azerbaidjan în zona Balcanilor prin gazoductul TANAP.

Gazprom și-a manifestat în această săptămână nemulțumirea față de faptul că guvernul Republicii Moldova nu a ținut cont de recomandările sale în ceea ce privește alegerea unei anumite companii care ar urma să facă auditul datoriilor pe care Moldovagaz (subsidiara Gazprom în Republica Moldova) le are față de Gazprom.

Odată cu începutul „crizei gazelor” în luna octombrie, Gazprom a pretins 709 milioane de dolari datorii de la Moldovagaz (la care statul Republica Moldova are 35,3% din acțiuni), chiar dacă datoria cunoscută era de circa 400 de milioane de dolari.

Odată cu semnarea protocolului negocierilor de prelungire a contractului de furnizare de gaze dintre Gazprom și Moldovagaz pe 29 octombrie 2021, la Sankt Petersburg, părțile au convenit ca un audit al acestor datorii să fie făcut de „partea moldonească”, asta însemnând Guvernul Republicii Moldova. În prezent, Gazprom nu mai este de acord și a încercat săptămâna trecută să inmpună propria firmă preferată care să facă acest audit.

Pe un astfel de fundal, există posibiltiatea ca Republica Moldova și Azerbaidjan să ajungă la un acord pentru furnizarea de gaze. O posibilă semnare a unui astfel de acord s-ar putea face în cadrul unei viitoare întâlniri între președintele Republicii Moldova Maia Sandu și liderul de la Baku, Ilham Alyev.

„În context, vicepremierul Nicu Popescu i-a adresat șefului statului azer invitația din partea președintelui Maia Sandu de a efectua o vizită în Republica Moldova, ultima întrevedere a liderilor celor două țări fiind în luna decembrie anul trecut la Bruxelles cu prilejul participării la Summit-ul Parteneriatului Estic”, conchide comunicatul MAEIE de la Chișinău.

Sursa foto: Pexels

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. Republica Moldova recunoaște o datorie de 400 de milioane de dolari, neplătită de mult timp.
    Ce pretenții de livrare mai poate avea la Gazprom? Să plătească ceva și apoi poate avea obrazul să negocieze eșalonarea datoriei rămase.
    Cine îți mai vinde la așa o datorie ?

  2. Rusofilule !
    Ce urât dezinformezi ! Majoritatea cantității de gaze este consumată în Transnistria ( la rusofoni) , fara că Republica Moldova să poată interveni . Sau tu nu știi că rușii au trupe acolo ?
    Din cate se pare Transnistria nu a mai plătit din 2011 . Adică rușii consuma și moldovenii plătesc . Acum te-ai lămurit gore, rusofonule ?
    După IQ tau aproape zero , e corect ?

    • Dacă citiți articolul veți vedea că suma de 400 milioane dolari e recunoscută de Republica Moldova. Nu scrie nimic în articol de Transnistria. Dacă aveti ceva de criticat , criticați- l pe autorului articolului.