G4Media.ro

Republica Moldova, tot mai integrată în mecanismele UE: a semnat un acord…

Sursa foto: Pexels

Republica Moldova, tot mai integrată în mecanismele UE: a semnat un acord pentru a participa la achizițiile comune de medicamente și echipamente medicale

Republica Moldova a semnat luni Acordul UE privind achizițiile publice comune pentru a aprofunda cooperarea cu UE în domeniul sănătății, potrivit unui comunicat al Comisiei Europene. Astfel, Moldova a devenit a 38-a țară care semnează acest acord, fiind cea de-a șasea țară candidată la UE care devine parte a acordului.

Acordul privind achizițiile publice comune este un mecanism juridic și operațional care permite țărilor participante să își unească forțele în fața unei amenințări grave la adresa sănătății și să achiziționeze în comun bunuri esențiale, precum medicamente și echipamente medicale.

De exemplu, în timpul pandemiei COVID-19, acesta a permis țărilor participante să achiziționeze echipamente de protecție personală, ace și seringi pentru vaccinarea COVID-19, ventilatoare și medicamente în condiții egale.

Participarea la Acordul privind achizițiile publice comune permite unei țări să beneficieze de puterea de cumpărare combinată a statelor membre ale UE și a țărilor participante, permițând un acces îmbunătățit și o mai mare securitate a aprovizionării cu contramăsuri medicale în caz de urgență medicală prin punerea în comun a nevoilor și crearea de economii de scară. Acordul privind achizițiile publice comune îmbunătățește, de asemenea, gradul de pregătire al țărilor participante pentru bolile transfrontaliere grave, prin încheierea de contracte pentru contramăsuri medicale esențiale înainte de apariția unor focare majore.

Cel mai recent, Comisia a semnat un contract-cadru de achiziții publice comune pentru furnizarea de până la 665 000 de doze de vaccin împotriva gripei zoonotice (gripă aviară) de la Seqirus, cu o opțiune pentru încă 40 de milioane de doze. Acest contract, care vizează prevenirea gripei aviare, garantează că țările participante au acces la contramăsuri medicale în caz de nevoie.

Comisia – prin intermediul Autorității sale pentru pregătirea și intervenția în caz de urgență în domeniul sănătății (HERA) – gestionează procedurile de achiziții publice în cadrul acordului comun de achiziții publice în strânsă colaborare cu țările participante. Aceste țări pot achiziționa apoi produsele contractate în funcție de necesități, utilizând bugetele lor naționale.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

1 comentariu

  1. 👏🏻👏🏻👏🏻