Republica Moldova va instrui viitoarea generație de magistrați în România. Colaborare cu DIICOT pentru sechestrarea proprietăților oligarhului Vlad Plahotniuc din România
Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat, joi seară, în cadrul unei emisiuni la TVR Moldova, că viitorii magistrați din Republica Moldova ar putea fi instruții în România pentru a asigura infuzia de cadre, după finalizarea procesului de evaluare extraordinară a magistraților de care se pregătește Chișinăul pentru a-și curață sistem judiciar de magistrați corupți.
„Am discutat despre posibilitatea instruirii tinerilor din Republica Moldova care au făcut studii juridice să meargă la Institutul Național al Magistraturii din România. Și noi avem un Institut al Justiției, dar el trebui restructurat pentru că avem mari semne de întrebare despre modul cum unii absolvenți și-au luat diplomele de acolo. Așadar, problema corupției începe devreme în acest domeniu”, a mai spus șefa statului de la Chișinău.
Maia Sandu a mai precizat că în recenta vizită de la București a discutat despre formarea unor comitete mixte între organele de drept din Republica Moldova și organele de drept din România pe anumite cazuri de corupție, cu referire la cazurile mari corupție din Republica Moldova.
„Știu că instituțiile noastre au făcut o adresare către DIICOT de curând pe cazul unui escroc din Republica Moldova. Dacă DIICOT acceptă, procesele pot fi făcute mult mai repede. Mă refer aici la procese de identificare și confiscare a averilor escrocilor moldoveni care ne-au părăsit”, a declarat Maia Sandu.
Referirea Maiei Sandu este despre oligarhul fugar Vlad Plahotniuc care are mai multe proprietăți și bunuri în România pe care autoritățile din Republica Moldova vor să pună sechestru.
La mijlocul lunii noiembrie, Agenţia pentru recuperarea bunurilor infracţionale (ARBI) din Republica Moldova a sechestrat 52 de bunuri, ce ar aparține lui Vlad Plahotniuc, în baza delegațiilor procurorilor, în cadrul cauzelor penale denumit generic dosarul „frauda bancară” de un miliard de dolari.
Mai precis acestea sunt 11 automobile, 11 imobile, o încăpere nelocativă, 5 capitaluri sociale, 17 construcții locative și nelocative, dar și 4 conturi bancare.
Din numărul total de bunuri, sechestrate de ARBI, 41 au fost identificate pe teritoriul Republicii, iar alte 11 în afara țării – în Elveția (7), Franța (1) și în România (3). Valoarea acestora se ridică la 486 de milioane de lei moldovenești, circa 24 de milioane de euro.
Foto: Facebook/ Vlad Plahotniuc
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
10 comentarii