Republica Moldova vrea să obțină acordul României pentru viitoare stocări de gaze
Republica Moldova va introduce o lege prin care va exista obligativitatea pentru stat de a avea rezerve de gaze naturale care urmează a fi stocate în Romania sau Ucraina pentru a nu mai repeta situatia din luna octombrie, atunci când Republica Moldova a fost obiectul unui șantaj energetic din partea Gazprom și a semnat un contract pe cinci ani, la un preț foarte mare și cu o formulă de pret secreta.
Vicepremierul Andrei Spînu a spus, miercuri seară într-o emisiune televizată la Jurnal TV, că gazul urmează a fi achiziționat în lunile de vară, la un preț mai redus și stocat în România sau Ucraina și că noua lege va oferi mai multă securitate energetică Republicii Moldova.
„Rezerva de stat de gaz ar trebui să fie la fel cum avem rezerva de grâu sau păcură. De aceea, în legea gazelor, pe care o promovăm acum și cu care, în curând, vom merge în Parlament, stabilim obligația ca să se facă aceste rezerve de stat pe minimum două luni de iarnă. Odată ce vom avea acest angajament în legislație, această rezervă va trebui să fie. E vorba cam de 300 de milioane de metri cubi. Plec în România, iar un subiect de discuție va fi rezervarea de capacități pentru stocurile de gaz. Există disponibilitate din partea ambilor vecini” a mai spus Andrei Spînu.
Republica Moldova consumă anual cam 1,1 miliarde de metri gaz, în timp ce regiunea separatistă transnistreană consumă undeva la 1,7 miliarde de metri cubi de gaze.
De altfel, Andrei Spînu se află joi în Romania, unde urmează să se întâlneasca cu mai mulți miniștri și oficiali din sectorul economic și energetic. El va fi însoțit de secretarul de stat pe dezvoltare regională, Ana Mardare și de secretarul de stat pe domeniul energetic, Constantin Borosan.
Discuții despre stocarea rezervelor de gaze în Republica Moldova au avut loc și în cadrul vizitei la București președintelui Maia Sandu de pe 23 noiembrie și apoi și în cadrul vizitei premierul Natalia Gavriliță pe 9 decembrie.
În România, Spînu urmează să se întâlnească cu István-Loránt Antal, Președintele Comisiei pentru Energie, Infrastructură energetică și Resurse mineraledin Senatul României, cu Ciprian-Constantin Șerban, Președintele Comisiei pentru Transporturi și Infrastructură, Camera Deputaților, Dan Vîlceanu, Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Virgil-Daniel Popescu, Ministrului Energiei.
La întâlnirea data, printre invitați vor fi și reprezentanții Operatorului Pieței de Energie Electrică și Gaze Naturale din România (OPCOM), Transelectrica, Transgaz, Romgaz, OMV Petrom, Rompetrol.
Pentru vineri, Andrei Spînu se va întâlni cu Sorin Grindeanu, Viceprim-ministru, Ministrul Transporturilor și Infrastructurii și Barna Tánczos, Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor.
Republica Moldova achită în prezent Gazpromului suma 430 de dolari pentru mia de metri cubi de gaze naturale. În baza prețului de achiziție a fost stabilit tariful de 11,08 lei moldovenești, cu TVA inclus, pentru un metru cub de gaz pentru consumatorii casnici. Statul asigură compensarea parțială a acestui tarif.
Foto: Vicepremierul și ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale din Republica Moldova, Andrei Spînu. Sursa/ MIDR de la Chișinău
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
2 comentarii