Republicanii au declanșat primele anchete împotriva lui Biden. Ce investighează ei și ce riscă democratul
Republicanii din Camera Reprezentanților de la Washington au lansat vineri o investigație privind gestionarea de către Departamentul de Justiție a documentelor clasificate descoperite în cel puțin două locuri legate de președintele Joe Biden, inclusiv în garajul casei sale din Delaware, și s-au întrebat dacă fiul său, Hunter, a avut acces la acte, în condițiile în care acesta din urmă este suspectat de implicarea în mai multe afaceri controversate de pe urma cărora a câștigat milioane de dolari. Acesta este doar una dintre anchetele pe care republicanii, care dețin în prezent majoritatea în camera inferioară a legislativului american, au promis că le vor desfășura împotriva liderului democrat de la Casa Albă.
Documente secrete
În urmă cu câteva zile, un material exploziv prezentat de postul CBS anunța că mai multe documente clasificate din perioada în care Joe Biden era vicepreşedinte sub Barack Obama au fost descoperite, în toamna anului trecut, într-un birou privat ținut de democrat la think-tank-ul Penn Biden Center for Diplomacy and Global Engagement. Între aceste se aflau 10 materiale clasificate, inclusiv note şi rapoarte de informare ale serviciilor secrete americane, care acopereau subiecte precum Ucraina, Iran şi Marea Britanie, potrivit CBS News.
Documentele clasificate găsite în biroul privat al lui Biden sunt datate între 2013 şi 2016, din perioada în care Biden era numărul doi de la Casa Albă. Ele au fost găsite în trei sau patru cutii ce conţineau şi documente neclasificate, dar care intră sub incidenţa Legii privind documentele prezidenţiale.
Marea majoritate a hârtiilor din biroul privat al lui Biden erau documente personale ale familiei Biden, inclusiv materiale despre aranjamentele legate de funeraliile lui Beau Biden, fiul decedat al lui Joe Biden, şi scrisori de condoleanţe. Nu este clar dacă cutiile cu documente clasificate conţineau şi materiale personale.
Documentele din biroul privat al lui Biden au fost descoperite în data de 2 noiembrie 2022, cu doar şase zile înainte de alegerile de la jumătatea mandatului, dar chestiunea a devenit publică abia luni, 9 ianuarie, în urma unor scurgeri către presă.
Ulterior, persoane familiare cu descoperirea documentelor au declarat că echipa juridică a preşedintelui Biden a găsit un alt lot de acte guvernamentale în momentul în care a făcut căutări într-o a doua locaţie, respectiv în garajul casei sale din Wilmington, în Delaware.
Potrivit surselor, în noul lot de documente sunt şi unele clasificate, ceea ce înseamnă că nu trebuiau să se afle acolo. Joi seara, unul dintre avocații președintelui a mai descoperit un document secret într-una din încăperile locuinței din Delaware.
Sub presiunea dreptei și a opiniei publice, procurorul general Merrick Garland l-a numit investigator special în acest caz pe Robert Hur, după ce a făcut același lucru anul trecut în cazul fostului președinte, republicanul Donald Trump. Mai multe documente au fost găsite în urma unui raid al agenților FBI la reședința din Mar-a-Lago a fostului lider de la Casa Albă în august 2022.
În contextul în care democrații și presa liberală l-au criticat vehement pe Trump pentru documentele luate de la Casa Albă la finalul mandatului, analiștii americani vorbesc acum despre „gafa rușinoasă” a celor din Team Biden. Pe neașteptate, președintele democrat este aruncat în mijlocul unui scandal uriaș la mijloc de mandat, lucru care îi va distrage atenția de la agenda sa și îi va complica șederea la Casa Albă într-o perioadă în care trebuie să colaboreze cu o Camera a Reprezentanților dominată de republicani.
O primă anchetă
De altfel, după apariția dezvăluirilor privind documentele găsite la Biden, republicanii nu au pierdut timpul. Într-o scrisoare adresată procurorului general Merrick Garland, cei mai importanți republicani din Comitetul Judiciar al Camerei Reprezentanților au declarat că numirea de către Departamentul de Justiție a lui Robert Hur ca consilier special pentru caz săptămâna aceasta ridică „întrebări fundamentale privind supravegherea (guvernamentală).” Ei au cerut toate documentele și comunicările relevante între departament, FBI, Casa Albă și avocații lui Biden.
„Nu este clar când departamentul a aflat pentru prima dată despre existența acestor documente și dacă a ascuns în mod activ aceste informații de la public în ajunul alegerilor din 2022,” au scris președintele Comitetului Judiciar al Camerei, Jim Jordan, și colegul său republican Mike Johnson.
„Așteptăm cooperarea dumneavoastră completă cu ancheta noastră,” au scris ei, stabilind un termen limită de 27 ianuarie pentru ca Departamentul Justiției și procurorul Garland să răspundă solicitării lor.
Cererea republicanilor este importantă: multe voci au criticat faptul că dezvăluirile privind descoperirea documentelor la Biden au fost făcute doar în ianuarie, adică la mai bine de două luni după ce actele au fost găsite (documentele au fost descoperite cu câteva zile înainte de alegerile intermediare de la 8 noiembrie 2022). Team Biden a păstrat însă tăcerea asupra acestui lucru. Dacă ar fi anunțat public ce au găsit, scandalul creat atunci poate ar fi schimbat radical rezultatele scrutinului.
Tot vineri, președintele Comisiei de Supraveghere a Camerei, republicanul James Comer, a scris Casei Albe întrebând dacă Hunter Biden a avut acces la documentele clasificate găsite la reședința privată a președintelui.
În scrisoarea lui, Comer a precizat că locuința în care au fost găsite documentele a fost menționată ca adresa lui Hunter Biden pe permisul său de conducere în 2018.
„Comitetul este îngrijorat că președintele Biden a stocat documente clasificate în aceeași locație în care fiul său a locuit în timp ce se implica în afaceri internaționale cu adversarii Statelor Unite,” se arată în scrisoarea republicanului.
Val de investigații
Analiștii de peste ocean vorbesc despre faptul că anchetele republicane vor pune la grea încercare Casa Albă și vor sabota agenda președintelui democrat, care se pregătește să-și anunțe în următoarele luni candidatura pentru un nou mandat în fruntea Americii. Mai mult, potrivit New York Times, ținta finală a avalanșei de investigații împotriva lui Biden este declanșarea procedurii de impeachment a democratului, punerea lui sub acuzare în unul sau mai multe dosare – chiar dacă va fi scăpat de Senatul majoritar democrat – fiind ceea ce urmărește dreapta conservatoare de la Washington.
Departamentul Justiției și FBI. Încă din primele săptămâni ale lui Donald Trump la Casa Albă, la începutul anului 2017, republicanii au acuzat FBI și Departamentul de Justiție că sunt armele politizate ale guvernului, fiind folosite în folosul Partidul Democrat.
Acuzația potrivit căreia Administrația Biden a folosit agențiile de aplicare a legii împotriva dușmanilor săi politici a fost amplificată după ce FBI a executat anul trecut un mandat de percheziție la proprietatea lui Trump din Mar-a-Lago, ca parte a unei investigații privind manipularea de către republican a documentelor clasificate.
Pe lângă investigarea raidului controversat la locuința din Florida a fostului președinte, republicanii spun că vor să cerceteze, printre alte aspecte, acuzațiile conform cărora FBI ar fi încercat să suprime înaintea alegerilor din 2020 un articol despre afacerile fiului candidatului democrat Joe Biden, Hunter. În plus, FBI este acuzat că a exagerat datele privind extremismul intern în scopuri politice – vorbind constant despre amenințările suprematriștilor albi și ignorând violențele stângii radicale – și că Departamentul de Justiție a ordonat FBI să spioneze părinții la ședințele consiliilor școlare, după ce aceștia din urmă s-au declarat îngrijorați de promovarea în clase a teoriei rasei critice și a sexualizării excesive a unor cursuri.
Republicanii urmează să formeze o subcomisie restrânsă care să conducă ancheta privind „folosirea ca armă a guvernului federal.” Acea subcomisie va funcționa sub auspiciile Comitetului Judiciar al Camerei, care are puterea de a emite citații și de a organiza audieri.
În noiembrie, republicanii din Comitetul Judiciar al Camerei Reprezentanților – aflați atunci în minoritate – au publicat un raport în care detaliază ceea ce ei au numit „o cultură rampantă a lipsei de răspundere, a manipulării și a abuzului la cel mai înalt nivel” în Departamentul Justiției și alte agenții guvernamentele.
Duminica trecută, congresmanul republican Dan Bishop a spus că republicanii s-au înțeles să acorde grupului suficientă autoritate „pentru a-și duce treaba la bun sfârșit.”
Hunter Biden. O investigație conexă, care va fi condusă de Comisia pentru Supraveghere și Reformă a Camerei Reprezentanților, se va concentra pe relațiile de afaceri ale familiei președintelui Biden.
Hunter Biden a devenit o țintă pentru criticile republicane începând din 2019, când tatăl său și-a declarat candidatura pentru alegerile prezidențiale din 2020.
Republicanii spun că un laptop care se presupune că îi aparține lui Hunter, și care a apărut la sfârșitul anului 2020, conține dovezi ale unor afaceri corupte și trafic de influență, cu ramificații care se întind până în Ucraina, China și România.
Criticați pentru că îl vizează pe fiul președintelui, republicanii au precizat că ancheta lor va fi mai extinsă. „Permiteți-mi să fiu clar: nu îl investigăm pe Hunter Biden. Îl investigăm pe Joe Biden,” a declarat James Comer, președintele Comisiei pentru Supraveghere și Reformă.
Reamintim că Departamentul de Justiție investighează afacerile străine ale lui Hunter Biden încă din 2018, dar nu l-a acuzat deocamdată de niciun act ilegal. Tânărul Biden a negat că a încălcat legea, iar președintele Biden a spus că nu a discutat niciodată despre afaceri cu fiul său, deși numele liderului democrat apare constant în conversațiile electronice pe care fiul său le-a avut cu partanerii săi de afaceri.
Retragerea din Afganistan. Retragerea haotică a Statelor Unite din Afganistan în vara anului 2021 va reprezenta o altă anchetă a republicanilor.
Comisia de Supraveghere și Reformă a Camerei va conduce investigația împreună cu alte comisii, Comer trimițând deja scrisori către Departamentul Apărării și către alte agenții în care solicită informații despre retragerea care a dus la revenirea la putere a talibanilor după o insurgență de 20 de ani.
Graba de a retrage soldații americani fără a avea planuri de rezervă, abandonarea aliaților afgani care au ajutat trupele internaționale de-a lungul celor două decenii de prezență în regiune, incapacitatea administrației sale de a anticipa starea lamentabilă în care se află forțele de securitate locale, analiza complet greșită a situației de către serviciile americane de informații, care au apreciat constant că armata afgană va fi capabilă să lupte, au făcut ca decizia președintelui Biden de ieșire din țara măcinată de război să se transforme într-un veritabil dezastru.
Capitalele de provincie au căzut una după alta în mâna talibanilor, forțele afgane au fost decimate de dezertările în masă, echipamente militare americane în valoare de miliarde de dolari au fost capturate de islamiști, președintele afgan a fugit din țară, iar zeci de mii de americani, cetățeni occidentali și aliați afgani au fost blocați pe aeroportul din Kabul, unde 6.000 de soldați americani trimiși de urgență au desfășurat o cursă contracronometru pentru evacuarea acestora.
În plus, confuzia și lipsa de organizare, plus necesitatea de a colabora cu talibanii în acele momente, au favorizat breșa de securitate care a permis unui terorist din ISIS-Korasan, o ramură locală a grupului Statul Islamic, să se arunce în aer în apropierea aeoportului din Kabul. În atac, au murit 13 soldați americani și aproape 200 de civili afgani.
Ulterior, în septembrie 2021, șeful US Central Command, generalul Kenneth McKenzie, a recunoscut că un atac cu dronă realizat de Statele Unite cu câteva zile înainte de retragerea din Afganistan a ucis 10 oameni nevinovați, nu teroriști.
O anchetă a US Central Command a concluzionat că un angajat al unei organizații nonguvernamentale, Zamairi Ahmadi, și nouă membri ai familiei sale, inclusiv șapte copii și un translator afgan care a ajutat trupele americane, au murit în atacul din 29 august. Cel mai mic copil, o fetiță pe nume Sumaya, avea doar doi ani. Generalul McKenzie a descris atacul drept „o greșeală tragică,” americanii crezând că mașina lui Ahmadi aparținea militanților ISIS-K.
Așa cum au explicat atunci nenumărați experți, dezastrul din Afganistan – criticat la vremea respectivă de republicani, dar și o parte dintre democrați – va avea repercursiuni politice, militare, umanitare și strategice majore nu doar pentru țara din Asia Centrală, dar și pentru Europa, America și Asia pentru mulți ani de-acum înainte.
China și originile COVID-19. Republicanii intenționează să mențină un Comitet al Camerei care deja anchetează pandemia de COVID-19, dar intenționează să se concentreze asupra originilor virusului și asupra impactului restricțiilor impuse cu precădere în statele americane conduse de democrați.
Într-un raport din octombrie 2022, republicanii din Comisia pentru sănătate, educație, muncă și pensii din Senat au susținut că virusul a fost cel mai probabil rezultatul unui „incident legat de cercetare” produs la Institutul din Wuhan (China).
Comunitatea de informații din SUA nu a reușit să ajungă la vreo concluzie clară cu privire la originea virusului care a afectat planeta începând din 2019, iar autoritățile comuniste din China au spus că pandemia a avut originea în afara granițelor țării.
Dar Comer a afirmat că publicul merită „răspunsuri la ceea ce s-a întâmplat cu adevărat în acel laborator din Wuhan.”
Ca parte a viitoarei investigații, republicanii din Camera Reprezentanților au publicat luna trecută o listă cu 40 de oficiali de la Casa Albă și din domeniul sănătății pe care intenționează să-i cheme să depună mărturie, inclusiv doctorul Anthony Fauci, care s-a pensionat recent din funcția de director al Institutului Național de Alergie și Boli Infecțioase. Fauci a coordonat răspunsul Casei Albei la pandemie, atât pe timpul lui Trump, cât și al lui Biden, și a fost o țintă constantă a criticilor conservatorilor de peste ocean, din cauza unor declarații și acțiuni luate în timpul crizei medicale.
Criza de la frontiera de sud. Republicanii spun că politica „granițelor deschise” a Administrației Biden a dus la un aflux uriaș de imigranți ilegali la granița dintre SUA și Mexic, grănicerii americani reținând un număr record de persoane în ultimul an.
Printre altele, republicanii spun că vor investiga eșecul administrației de „a proteja granița”, acuzațiile conform cărora agenții i-au biciuit pe imigranții ilegali în Texas – lucru dovedit ca fiind neadevărat de o anchetă oficială -, un presupus declin al acțiunilor de aplicare a legii la frontieră și al deportărilor etc. În plus, Biden a numit-o pe vicepreședinta Kamala Harris în fruntea eforturilor de rezolvare a crizei, însă aceasta nu a luat niciun fel de inițiativă publică eficientă în acest sens, iar atitudinea de neimplicare ei a fost criticată constant.
În urmă cu câteva zile, Administrația Biden a anunțat că va limita cererile de azil la granița dintre SUA și Mexic și va extinde utilizarea interdicției din timpul pandemiei cunoscută sub numele de Titlul 42, sporind în același timp căile legale pentru unii imigranți de a solicita azil. Casa Albă a anunțat că până la 30.000 de imigranți cubanezi, haitiani, nicaraguani și venezueleni vor avea voie să intre în Statele Unite pe lună și li se va permite să lucreze legal până la doi ani dacă solicită statut legal din străinătate, trec de o verificare a cazierului și demonstrează că au un sponsor financiar în Statele Unite.
Oficialii Biden au spus că cei care nu aplică pentru program și ajung în SUA fără autorizație vor fi deportați în Mexic în temeiul Titlului 42.
Unii republicani de dreapta au cerut deja demiterea secretarului pentru Securitatea Internă, Alejandro Mayorkas, acuzându-l că a mințit Congresul când a declarat că granița cu Mexicul este sigură. Mayorkas a spus că nu are de gând să demisioneze.
Tratamentul la care au fost supuși cei acuzați de violențele din 6 ianuarie 2021. Deocamdată nu este clar cine va conduce aceste anchete, dar New York Times a precizat că s-ar putea ca ele să cadă în sarcina Comitetului de Supraveghere sau Comitetului Judiciar și noul său subcomitet.
Într-o întâlnire cu ușile închise din noiembrie trecut, congresmenii din dreapta radicală, inclusiv Marjorie Taylor Greene, au extras o promisiune că liderii lor îi vor investiga pe Nancy Pelosi, fostul speaker al Camerei Reprezentanților, și Departamentul de Justiție pentru tratamentul celor închiși în legătură cu atacul din 6 ianuarie asupra Capitoliului. Greene a publicat de altfel un raport despre condițiile din închisoarea din D.C., iar oficialii locali au recunoscut că există probleme de lungă durată la centrul de detenție din capitala federală americană.
Mulți dintre republicani doresc să se răzbune pentru investigația extinsă a democraților legată de revolta din urmă cu doi ani, dar și pentru felul în care Comitetul care a anchetat atacul a prezentat faptele în mod public. În plus, republicanii s-au declarat în mod constant revoltați de felul în care au fost tratați cei arestați, acuzând Departamentul Justiției că a fost utilizat de democrați ca un instrument de represiune a opoziției politice și că îi tratează pe cei închiși din cauza atacului – mulți dintre ei arestați doar sub acuzația că au intrat în clădirea Congresului fără a avea autorizație – mai rău ca pe teroriști sau pe criminali. Surse: VOA, BBC, New York Times, Reuters
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
2 comentarii