G4Media.ro

Restaurările au lăsat Roma în haos: Până la 35 de milioane de…

Sursa foto: Unsplash / Carlos Ibanez

Restaurările au lăsat Roma în haos: Până la 35 de milioane de turiști așteptați în luna decembrie s-ar putea lovi de șantierele din centrul istoric

Oricine vizitează Roma în 2024 ar putea fi înțeles pentru dezamăgire. Deși orașul nu duce lipsă de comori antice de explorat, multe dintre acestea au fost îngropate sub schele în timpul unor ample lucrări de renovare, notează CNN.

Centrul istoric al orașului seamănă cu un șantier, cu echipe de constructori care lucrează non-stop la sute de proiecte de infrastructură și restaurare. Traficul, dificil în cele mai bune momente, a fost abisal.

Vestea bună este că, atunci când totul se va termina, Orașul Etern va ieși, sperăm, mai frumos ca niciodată, deservit de un sistem de metrou recent modernizat, care va duce turiștii la unele dintre atracțiile principale.

Vestea proastă este că, la doar câteva săptămâni distanță de o sărbătoare romano-catolică de un an, care se așteaptă să aducă până la 35 de milioane de persoane în oraș, o mare parte din lucrările de restaurare nu au fost încă finalizate.

Celebrarea jubileului este un eveniment regulat al Bisericii Catolice, instituit de Papa Bonifaciu al VIII-lea în 1300 și organizat la fiecare 25 de ani începând cu 1470. Ea atrage un număr mare de pelerini la Roma și la Vatican în căutarea iertării.

În timpul sărbătorilor, „ușile sfinte” ale bisericilor bazilicii din Roma, care în mod normal sunt cimentate, sunt deschise. Vizitatorii care trec prin uși și îndeplinesc acte spirituale vor primi iertarea păcatelor lor.

Cursă contra cronometru

Viitorul jubileu va începe în Ajunul Crăciunului – 24 decembrie – când Papa Francisc va deschide ușa sfântă din Bazilica Sfântul Petru din Vatican. Acesta va dura până la 6 ianuarie 2026.

În acest timp, se preconizează că Roma, deja unul dintre cele mai vizitate orașe din Europa, va fi inundată de un număr record de vizitatori, într-un moment în care multe destinații din Italia cedează sub presiunea turismului excesiv.

Pentru capitala Italiei, jubileul a fost văzut ca o oportunitate de a moderniza atracțiile și facilitățile turistice ale orașului. Orașul a primit din partea statului italian o finanțare specială de 2 miliarde de dolari pentru jubileu, precum și peste 3 miliarde de dolari din fondurile post-pandemice ale UE.

Perturbările pe care le implică renovarea Romei se vor dovedi a fi meritorii, spun oficialii.

Dar, în ultimul an, a fost o pastilă amară de înghițit pentru localnici și turiști. Frustrarea de a vedea atracțiile pe care au venit să le viziteze învelite în schele și prelate s-a revărsat frecvent pe rețelele de socializare.

Unii se tem că lucrările – inclusiv proiectele de infrastructură care nu au legătură cu jubileul – nu vor fi finalizate la timp.

Numeroși vizitatori au postat clipuri video în timp ce se plimbau prin locurile istorice fierbinți ale orașului, unde au găsit un șantier după altul.

Piazza Navona, unde se află Fântâna celor patru râuri; Piazza di San Giovanni in Laterano; Fântâna celor patru lei; Ponte Sant’Angelo; Piazza Pia; Piazza Risorgimento; Piazza della Repubblica; Piaza dei Cinquecento – lista restaurărilor este lungă.

Luna trecută, o piscină temporară ridicată în fața Fântânii Trevi, aflată în curs de restaurare, a fost ridiculizată pentru experiența neplăcută pe care o oferea vizitatorilor. O nouă intrare cu bilet la fântână s-a dovedit, de asemenea, o sursă de discordie.

Piazza Venezia, una dintre cele mai faimoase piețe ale Romei, este acum un șantier de construcții pentru o nouă stație de metrou, linia C. Deasupra spațiului se profilează utilaje pentru săparea unei adâncimi de 85 de metri și instalarea betonului armat.

Stația va fi la 45 de metri sub pământ, cu opt etaje, fiecare având o suprafață de 4.500 de metri pătrați.

Fiind vorba de Roma, îndepărtarea a 66.000 de metri cubi de pământ este un exercițiu de arheologie și de excavare, ceea ce complică și mai mult construcția. Artefactele găsite în timpul săpăturilor urmează să fie expuse în stație după ce aceasta va fi finalizată.

În apropiere de Vatican, un alt proiect ambițios este în curs de desfășurare pentru a crea o zonă pietonală între Castel Sant’Angelo și Piața Sfântul Petru special pentru jubileu.

Primăria Romei a confirmat pentru CNN că aceasta va fi gata înainte de Ajunul Crăciunului.

Cu toate acestea, există îndoieli că orașul este pregătit pentru ceea ce urmează să îl lovească.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Vai, vai, vai, săracii turiști!