G4Media.ro

Restaurația menținută la corectarea lucrărilor de Bacalaureat și Evaluarea Națională 2020: Corectarea…

Foto: Colaj Europa FM

Restaurația menținută la corectarea lucrărilor de Bacalaureat și Evaluarea Națională 2020: Corectarea încrucișată între județe a tezelor de examen nu a fost introdusă în niciun ordin cu regulile de examen

Corectarea încrucișată între județe a lucrărilor elevilor de la Bacalaureatul și Evaluarea Națională 2020 nu este prevăzută ca obligatorie în niciun document oficial, deși Monica Anisie a promis încă de la prima conferință ca ministru că o va reintroduce. Regulile oficiale stabilite pentru BAC-ul din această vară, modificate și publicate săptămâna aceasta în Monitorul Oficial, sunt marcate de lipsa securizării corectării, esențială pentru corectitudinea notelor obținute în final de elevi. Eliminat de predecesorul său social-democrat Daniel Breaz, articolul “Profesorii evaluatori dintr-un județ/municipiul București nu evaluează lucrări ale candidaților din propriul județ/municipiu” NU a fost reintrodus în Ordinul privind organizarea și desfășurarea examenului de bacalaureat național 2020 nici de ministrul liberal Anisie, deși exact acest ordin a fost modificat săptămâna aceasta pentru a-i updata calendarul și regulile.

  • Ce promitea Guvernul PNL în Programul de Guvernare acum 7 luni? “Revenirea la cadrul legislativ care permite corectarea lucrărilor la Evaluarea Națională și la Bacalaureat în centre de evaluare din alte județe”
  • Ce promitea Monica Anisie la prima conferință de presă? “Procedura va prevedea corectura încrucișată. Vă asigur”

Corectarea încrucișată între județe a lucrărilor de la Bacalaureat și Evaluarea Națională – introdusă în 2015 de ministrul de atunci Sorin Cîmpeanu pentru a elimina fraudele – nu există în nici una dintre numeroasele modificări aduse de ministrul Educației legislației examenelor naționale.

Anul acesta, Ordinul privind organizarea și desfășurarea examenului de bacalaureat național 2020 a fost modificat de ministrul Monica Anisie și publicat chiar săptămâna aceasta în Monitorul Oficial, luni, 25 mai 2020. Schimbările prevăd calendarul updatat al BAC-ului, echivalarea examenelor orale, faptul că se va da examen la aproape orice liceu (oriunde se înscriu cel puțin 30 de candidați, indiferent de serie), că profesorii din centrele de examen provin de la alte liceele decât cele absolvite de candidați și o serie de alte detalii de procedură.

Ce lipsește din ordinul cu regulile de BAC 2020? Exact paragraful scos de Breaz și promis de Anisie acum 7 luni:

Alineatul (4) al articolului 9 din Ordinul cu regulile de anul trecut – eliminat anul acesta:

Cum arăta anul trecut articolul 9 alineatul 4 din ordinul cu regulile de la BAC

Din acest alineat (4), anul acesta pur și simplu dispare mențiunea: “Profesorii evaluatori dintr-un/din județ/municipiul București nu evaluează lucrări ale candidaților din propriul județ/municipiu” – care era în ordinele de anii trecuți. Mențiunea nu apare deloc, anul acesta, în cuprinsul ordinului cu regulile de la Bacalaureat.

Cum arată astăzi alineatul (4) al articolului 9 din Ordinul cu regulile de BAC 2020

Art. 9 alin. 4 din prezentul Ordin cu regulile de BAC 2020

De precizat că articolul 9 alineatul 4 nu a fost atins de Monica Anisie, regăsindu-se în Ordin exact în forma aprobată de Daniel Breaz, deși ordinul a fost modificat la alte articole chiar săptămâna aceasta de ministrul în funcție.

 

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

10 comentarii

  1. pai e naspa pentru facultati daca iau putini elevi bacul anul asta, cine mai plateste taxele ? 🙂

    • Vine amnistia pentru toate loazele! Sa vezi cum vor reintroduce examenele la „sparticulare”. Examenele financiare, evident.
      Si Anisie, ca si restul predecesorilor protejeaza mafia pre si universitara. ii doare-n pix de elevi, de parca scoala ar fi fost inventata numai si numai pentru profesori!

      Oricum, intre Anisie si Abramburica nu-i nici o diferenta. Politruci, si-atat!

  2. Daca tot aducem elevii in examene riscand contaminarea lor, atunci trebuie sa fie corectate corect. Urgent trebuie remediata problema.

  3. Anisie e Abramburica PNL.

    • N-as acuza-o neaparat ca e ticaloasa din start. As zice ca exista si posibilitatea sa fi venit la minister cu intentii bune, dar sa fie lipsita de demnitate si sa recunoasca, precum Milica, ca a infrant-o sistemul. Si sa se retraga, bineinteles, spunand exact motivul.

      Ori ticaloasa, ori fara demnitate. Nu vad a treia varianta … 🙁

  4. Evreii au o vorbă: dacă o problemă se poate rezolva cu bani, atunci e o cheltuială, nu o problemă.
    Ei, asta-i. Eliminarea corectării încrucișate poate elimina multe probleme. Și, nu-i așa, peneliști, pesediști, useriști, ce-om fi, cu toții suntem de acord cu eliminarea problemelor.

  5. dupa ce trece timpul cu PNL la guvernare parca nu e asa mare diferenta intre ei si PSD.
    trebuie doar sa le dai ocazia sa demonstreze cat de „capabili” si de ticalosi pot fi
    nu mai conteaza daca sunt politruci incompetenti sau de-a dreptul ticalosi, efectul e acelasi

  6. Traiasca Abramburica si demnii ei urmasi,vasnici priceputi in a ascunde gunoiul sub pres.

  7. Nu știu de ce le place unora să vorbească, deși nu înțeleg mare lucru despre subiect. Sunt profesor și știu cum stă treaba. Dacă s-ar fi mers și anul acesta, in condițiile date de pandemie, pe corectări încrucișate, n-ar fi acceptat nimeni să facă parte din comisia de evaluare. De ce? Pentru că acele corectări încrucișate înseamnă că lucrările trec prin zeci de mâini, despre care nu știm dacă vor purta sau nu mănuși, se plimbă din centrul de examen, in inspectorat și apoi pe drum, spre centrul de evaluare. Asta presupune o mulțime de oameni, sănătoși sau nu. Apoi, profesorii evaluatori, strânși cu toții, claie peste grămadă, în centrul de evaluare, unde se corectează lucrările. De regulă, într-un astfel de centru, se adună peste o sută de profesori. Garantează cineva că pentru noi, dascălii, va fi totul în regulă? De ce se speculează că reîntoarcerea la corectarea lucrărilor din propriul județ înseamnă fraude? Corectez de peste 20 de ani și niciodată, absolut niciodată n-am fraudat, n-am fost martora vreunei fraude. Cine a învățat, cine s-a pregătit pentru examene, n-are nevoie de „propte”. Cine nu, mai încearcă o dată. Oricum, copiii care dau bacalaureat anul acesta, au o șansă în plus față de ceilalți, fiindcă materia s-a redus substanțial și au avut la dispoziție trei luni de zile să învețe, fără stresul suplimentar al pregătirii la celelalte discipline școlare. Așa că mai ușor cu speculațiile, că lucrurile nu stau chiar așa cum le văd unii care n-au nici în clin, nici în mânecă, cu ceea ce se întâmplă.

  8. Risc exista si la copii si totusi sunt obligati sa participe la acest bacalaureat, profesorii nu pot fi organizati in aceleasi conditii ca si elevii? PNL-ul se confunda cu PSD-ul, nu au invatat nimic din lectia primita la alegerile parlamentare trecute. Cand este vorba de viitorul copiilor lor incompetenti risca viitorul tarii.