G4Media.ro

Restricții ferme ale polițiștilor, în Ierusalim: Doar 1.800 de persoane au avut…

sursa foto: AHMAD GHARABLI / AFP

Restricții ferme ale polițiștilor, în Ierusalim: Doar 1.800 de persoane au avut voie să intre anul acesta la slujba de Înviere, comparativ cu 10.000 în anii precedenți

Mii de creştini palestinieni şi pelerini din diverse colţuri ale lumii au umplut sâmbătă Oraşul Vechi din Ierusalim pentru a celebra ceremonia ortodoxă a Pogorârii Sfintei Lumini în contextul unei prezenţe intense a poliţiştilor israelieni, măsură criticată de liderii bisericilor, informează Reuters, citată de Agerpres.ro.

Ceremonia milenară, care simbolizează învierea lui Isus, atrage de obicei mii de credincioşi la Biserica Sfântului Mormânt, unde, potrivit tradiţiei creştine, Isus a fost pus în mormânt.

Anul acesta, poliţia israeliană a limitat în mod semnificativ accesul la eveniment, invocând temeri de securitate.

Spre deosebire de anii trecuţi, când circa 10.000 de credincioşi umpleau biserica, doar 1.800 au avut voie să intre anul acesta, iar alţi 1.200 urmând să fie prezenţi în exteriorul bisericii. Puncte de control suplimentare instalate în jurul Oraşului Vechi au restricţionat de asemenea accesul către zona limitrofă bisericii.

Reprezentanţii bisericilor au spus că nu vor susţine restricţiile poliţiei, pe care le consideră ca parte din eforturile îndelungate de a îndepărta comunitatea creştină locală.

Unii lideri ai bisericilor şi-au exprimat temerile în ceea ce priveşte un context al impunităţii în faţa actelor sporite de violenţă şi vandalism îndreptate asupra creştinilor şi a proprietăţilor acestora din Ierusalim.

Israelul a fost în alertă maximă în ultimele săptămâni în Oraşul Vechi – un loc unde izbucnesc deseori violenţe – întrucât în această perioadă au loc celebrări atât creştine, cât şi musulmane sau evreieşti.

Poliţia a fost de asemenea criticată pentru un incident produs în 2021, când, la un pelerinaj la care participau mii de evrei în nordul Israelului, o busculadă a dus la 45 de decese.

Poliţia de frontieră israeliană a instalat sâmbătă bariere la punctele de acces înspre biserică, permiţând accesul doar persoanelor care deţin permise speciale.

”Aceste numere au la bază o analiză de securitate”, a spus purtătorul de cuvânt al poliţiei, Dean Elsdunne.

În timp ce credincioşii, atât locali, cât şi din străinătate, au venit încă de la primele ore ale dimineţii, sunetul rugăciunilor concura cu bătăile clopotelor şi cu muzica de fanfară.

”Este sărbătoarea noastră şi ar trebui să ne simţim confortabil în timp ce sărbătorim, fără baricade şi violenţe împotriva femeilor, tinerilor şi copiilor”, a spus Christina Kurt, o localnică.

Israelul a anexat Ierusalimul de Est, care include Oraşul Vechi şi locurile sfinte, după războiul din 1967 în Orientul Mijlociu printr-un demers care nu este recunoscut de comunitatea internaţională. Consideră Ierusalimul precum capitala sa eternă şi indivizibilă.

Palestinienii revendică Ierusalimul de Est drept capitala unui viitor stat independent în teritoriile ocupate Cisiordania şi Gaza.

Sfântul Mormânt este situat în centrul cartierului creştin din Vechiul Oraş al Ierusalimului de Est.

După o aşteptare de mai multe ore, ceremonia culminează când patriarhul ortodox grec al Ierusalimului apare din mormânt cu o lumânare aprinsă, un act misterios, considerat un miracol anual în Sâmbăta Mare, ajunul Paştelui ortodox.

Sfânta Lumină este apoi rapid împărtăşită credincioşilor reuniţi în interiorul şi în exteriorul bisericii.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Asta da guvern competent. Dupa ce si-a pus in cap jumatate din Israel, reuseste sa-si puna in cap si credinciosii crestini veniti in pelerinaj.