Restricțiile japoneze privind semiconductorii vor împinge China „să devină autosuficientă”, amenință Beijingul
Restricțiile anunțate de Tokyo privind exportul de echipamente de producție de semiconductori nu vor face decât să „stimuleze și mai mult” China să „devină autosuficientă”, a declarat duminică ministrul chinez de externe Qin Gang în fața omologului său japonez, transmite Le Figaro.
„Blocajul nu va face decât să stimuleze și mai mult determinarea Chinei de a deveni autosuficientă”, a declarat Qin, calificând Japonia drept un „lacheu” al Washingtonului, potrivit unui proces-verbal al reuniunii ministeriale.
Vorbind cu reporterii, șeful diplomației japoneze, Yoshimasa Hayashi, a apărat restricțiile ca fiind „în conformitate cu regulile internaționale” și a declarat că acestea „nu au vizat nicio țară anume”.
Vizita lui Hayashi este prima vizită în China a unui ministru de externe japonez din decembrie 2019. Ea vine după mai mult de trei ani de relații bilaterale grav deteriorate.
„Prevenirea utilizării abuzive a tehnologiei în scopuri militare”
Întâlnirea celor doi miniștri de duminică de la Beijing a avut loc la doar două zile după ce Japonia și-a anunțat intenția de a restricționa exportul de echipamente de fabricare a semiconductorilor. Prin acest anunț făcut vineri, similar cu deciziile anterioare ale Statelor Unite și Olandei, Tokyo și-a atras imediat mânia Chinei, care a fost vizată fără a fi numită direct.
Restricțiile la export sunt menite să „împiedice deturnarea tehnologiei în scopuri militare”, a declarat vineri ministrul japonez al Economiei, Yasutoshi Nishimura, asigurând că nicio țară nu a fost vizată în mod special.
„Statele Unite au folosit tactici de intimidare pentru a suprima în mod brutal industria japoneză a semiconductorilor, iar acum revin la vechile lor trucuri împotriva Chinei”, i-a spus ministrul chinez de externe omologului său japonez, potrivit procesului-verbal al întâlnirii.
Semiconductorii au devenit un punct de suspensie major în relația dificilă dintre China și Japonia, a doua și, respectiv, a treia cea mai mare economie a lumii. Cei doi miniștri au discutat, de asemenea, despre cazul unui japonez reținut în China. Suspectat de spionaj, acesta lucra în China pentru grupul farmaceutic japonez Astellas.
Hayashi a declarat presei, după întâlnire, că Japonia a „protestat” împotriva acestei detenții și a cerut „eliberarea imediată” a cetățeanului japonez. China va trata acest caz „în conformitate cu legea”, a comentat Qin.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
3 comentarii