Resurse publice uriașe puse la dispoziția Bisericii Ortodoxe Române: Fețele bisericești beneficiază gratuit de privilegii rezervate demnitarilor – pază de la Poliția locală, escorte de la Poliția rutieră, linie operativă cu Ministerul de Interne și supraveghere video în zona lăcașurilor de cult
O serie de protocoale – semnate strategic cu zeci de instituții publice locale și centrale – au transformat Biserica Ortodoxă Română în cel mai mare beneficiar privat de resurse publice, betonând simbioza indestructibilă dintre stat și instituția de cult. Pe fondul actelor semnate, BOR și-a extins și consolidat în regim ultra-preferențial baza materială, asigurându-și totodată tot felul de beneficii lumești – pază cu efective ale Poliției Locale, trafic periat de blocaje prin intervenția Poliției Rutiere, ba chiar și o linie operativă specială cu ofițerii Ministerului de Interne, scriu jurnaliștii Diana Oncioiu și Vlad Stoicescu într-o anchetă publicată pe portalul Să fie lumină.
Potrivit celor doi jurnaliști, structurile Bisericii Ortodoxe Române au încheiat în ultimul deceniu și jumătate o pletoră de protocoale cu instituții publice locale sau centrale.
Actele i-au permis Bisericii să primească nenumărate forme de sprijin public, să-și consolideze în regim ultra-preferențial baza materială și să obțină o multitudine de beneficii rezervate îndeobște demnitarilor.
Obiectivul protocoalelor a fost să asigure, în principal, disponibilitatea statului român de a aloca bani și resurse publice pentru activitățile și obiectivele private ale Bisericii – și să betoneze această disponibilitate prin hârtii purtând greutatea ștampilelor instituționale și semnăturile olografe ale puternicilor politici perindați de-a lungul anilor la vârful structurilor administrative.
Alte și alte obiective de ordin secundar (dar nu mai puțin importante) au împănat relațiile pe bază de protocol dintre BOR și structurile publice angajate în opera de susținere și favorizare a Preasfințiilor Lor.
În ultimul deceniu și jumătate Biserica a semnat protocoale cu:
» Gabriel Oprea (fost ministru de Interne)
» Călin Popescu Tăriceanu (fost premier)
» Nicolae Bănicioiu (fost ministru al Sănătății)
» Remus Pricopie sau Mihnea Costoiu (foști responsabili la Educație)
la nivelul instituțiilor centrale, dar și cu:
» Neculai Onțanu (fost primar al Sectorului 2)
» Andrei Chiliman (fost edil la Sectorul 1)
» Nicușor Constantinescu (fost președinte de consiliu județean în Constanța)
» Constantin Nicolescu (fost președinte CJ Argeș)
» Ion Prioteasa (încă președinte al CJ Dolj)
la nivelul instituțiilor locale.
Plasa de protocoale prin care Biserica și-a extins accesul la resursele publice (de la cele financiare sau imobiliare până la cele de consultanță și asistență) e atât de vastă încât acoperă tot spectrul de activități ale instituției de cult. BOR își asigură, pe bază de protocol, nu doar finanțare publică pentru diferitele sale edificii religioase și afaceri sociale sau acces mai ușor la fonduri europene, în parteneriat cu statul.
Își asigură, de asemenea, și sprijin pentru propriul trust de presă, obținând de la Primăria Sectorului 1, Televiziunea publică ori Biblioteca Centrală Universitară acceptul de a înlesni funcționarea aparatului mediatic al Bisericii. Își asigură și paza cu efective ale Poliției Locale.
Își asigură și un trafic periat de blocaje, cu efective ale Poliției Rutiere. Își asigură și prezența în școli, spitale sau penitenciare. Își asigură și camere video instalate preferențial pe domeniul public, în proximitatea lăcașurilor de cult. Își asigură chiar și o linie operativă specială cu ofițerii Ministerului de Interne.
- Citește articolul integral pe săfielumină.ro: Protocoalele puterii lor
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
32 comentarii