G4Media.ro

Retailerii nealimentari din centrele comerciale ameninţă cu boicotarea deschiderii magazinelor, dacă nu…

sursa foto: Pixabay

Retailerii nealimentari din centrele comerciale ameninţă cu boicotarea deschiderii magazinelor, dacă nu se acceptă chirie zero pentru perioada pandemiei

Patronatele din retailul nealimentar solicită proprietarilor de centre comerciale agrearea unei noi înţelegeri prin care să existe chirie zero în perioada pandemiei de coronavirus, în caz contrar ameninţând cu boicotarea redeschiderii magazinelor, relatează Agerpres.

„Este un apel disperat, pentru că suntem într-o situaţie disperată. Există proprietari de centre comerciale care au înţeles conjunctura extraordinară şi neprevăzută pe care o traversăm, şi care au adoptat atitudinea corectă de dialog şi soluţiile comerciale evidente. Există, însă, mulţi proprietari care forţează plata integrală a chiriilor în condiţiile în care membrii noştri au activitatea suspendată. Nu este corect nici moral şi nici contractual, pentru că retailerii nealimentari nu au putut beneficia de spaţiile respective. Dacă nu se înţelege rapid că nu avem de unde acoperi asemenea costuri ne vom îndrepta spre colaps, iar efectele negative economice şi sociale vor fi extrem de ample”, susţine Cosmin Savu-Cristescu, secretar executiv RORETAIL.

În acest context, Organizaţia Patronală a Retailerilor din România lansează un Apel Public la adresa reprezentanţilor centrelor comerciale de a nu forţa colapsul industriei de retail nealimentar şi agrearea, la nivelul întregii industrii de retail, a unei noi înţelegeri comerciale provizorii (New Deal) între retailerii nealimentari şi reprezentanţii centrelor comerciale, axată pe două elemente principale: zero chirie pentru perioada suspendării activităţii magazinelor şi negocierea individuală a chiriilor ca procent din vânzări, ulterior deschiderii magazinelor.

Retailerii nealimentari au în plan să nu deschidă magazinele şi să nu participe la redeschiderea centrelor comerciale din România dacă solicitările lor pentru stabilirea unui nou tip de relaţie comercială nu primesc un răspuns favorabil„, atenţionează organizaţia.

Potrivit sursei citate, până în prezent, peste 2.000 de magazine, reprezentând aproximativ un sfert din totalul magazinelor din centrele comerciale din România, au semnat apelul RORETAIL.

Organizaţia Patronală a Retailerilor din România este o asociaţie înfiinţată în anul 2014, care grupează peste 1.000 de magazine din România (branduri naţionale şi internaţionale) şi însumează peste 12.000 de angajaţi.

Sursa foto: Pixabay

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

11 comentarii

  1. hai bine ma, puteti sa le tineti inchise 🙂
    succes

  2. oh, nu! ce vom face, oare??

  3. dar ce ne vom face? vom cumpara de pe net? se poate asa ceva

    • Nu se poate asa ceva pentru ca locuri de munca in retail, afaceri conexe comertului care se petrec in malluri, natura unor produse care trebuie vazute inainte, etc. Mai usor cu arogantele.

  4. @toti cei de mai sus… Economiile dezvoltate isi asigura stabilitatea din lanturi trofice cat mai lungi. Nu e nici o bucurie sa inchizi activitati. Daca lacomia unora ii va forta pe altii sa inchida, pe termen lung vor suferi toti.

  5. Au dreptate oamenii. Si noi avem nevoie să cumpăram haine, încălțăminte, chiloți alea alea, ca tot omul. Ne-a prins covidu cu ce am avut pe-acasa. Asa ca deschideți si câteva magazine că ne trebuie si alte lucruri care sunt necesare traiului zilnic.

  6. Asa ceva? Adica vreti sa spuneti ca “guvernul meu” de ratati impreuna cu presedintele ratat, n-au sustinut intreprinzatorii privati?!? Minciuni! Pana si Ralucuta a zis ca incepe etapa a 3-a de ajutorare a IMMurilor!
    Ca sa nu uit, @C e un idiot!

  7. Retailer = Samsar

  8. „Există, însă, mulţi proprietari care forţează plata integrală a chiriilor în condiţiile în care membrii noştri au activitatea suspendată. Nu este corect nici moral şi nici contractual, pentru că retailerii nealimentari nu au putut beneficia de spaţiile respective.”
    Nu. Voi ati inchiriat un spatiu, nu un program de vanzari. Ca voi n-ati vandut nimic, nu e vina proprietarului. Spatiul e inca al vostru, sa faceti ce vreti cu el. Faceti diferenta!
    Si eu sunt in somaj tehnic, si stau in chirie. Proprietarul meu nu mi-a redus chiria pentru ca mie mi-a fost redus salariul. Si e acelasi lucru, ca si voi puteati intra in spatiul inchiriat sa dati cu matura sau sa va jucati la lumini, la fel ca mine in locuinta inchiriata.

    „zero chirie pentru perioada suspendării activităţii magazinelor”
    Deci, daca voi n-ati vandut nimic, ar trebui sa aveti chirie zero? Si asta pentru ca VOI sa nu pierdeti bani, pentru ca transferati pierderile in contul proprietarului spatiului. Ala poate pierde bani, ca nu va doare pe voi de el, ci doar de buzunarele voastre.
    Si am impresia ca, dupa redeschidere, veti creste preturile ca sa va recuperati „pierderile” din perioada cat ati avut magazinele inchise. Din nou, castiguri doar pentru voi, clientii sa va plateasca pierderile??

    „negocierea individuală a chiriilor ca procent din vânzări, ulterior deschiderii magazinelor”
    Adica daca un magazin raporteaza vanzari de 100 lei pe luna, sa plateasca o chirie procentuala din vanzari? Cum ar fi sa-mi inchiriez eu un spatiu in Baneasa, de exemplu, si sa vand hartie igienica folosita? Normal ca nu mi-o cumpara nimeni, dar eu platesc chirie un procent din vanzari. Proprietarul spatiului incaseaza praful de pe toba, ca eu nu vand nimic, si nici nu-si poate inchiria spatiul altcuiva, pentru ca trebuie sa-mi dea mie chirie procentuala? Din nou, tot ala pierde, pentru ca eu trebuie sa beneficiez de conditii speciale?

    Va inteleg ca aveti probleme, dar propunerile astea acopera doar pierderile chiriasilor. Veniti cu propuneri echitabile daca vreti sa negociati.

  9. Sustin acest protest intemeiat ! Neremediata, aceasta situatie va duce la prabusirea in lant a multor firme obligate la plati imense pe timpul suspendarii ( forta majora ) Statul ar tb sa intervina asa cum s-a intamplat in multe tari ale lumii