
Retailerul caritabil de top Traid a lansat inițiativa TraidTogether, alături de o cercetare importantă care oferă perspective valoroase asupra peisajului în schimbare al modei second-hand din Marea Britanie
Sondajul național, realizat de Statista, oferă profesioniștilor din industria modei o imagine cuprinzătoare asupra comportamentelor și atitudinilor actuale ale consumatorilor, relatează Fashion United.
Cercetarea evidențiază o schimbare pronunțată în motivațiile consumatorilor, 95% dintre cei preocupați de problemele industriei modei afirmând că aceste preocupări le influențează deciziile de cumpărare. Condițiile de muncă precare în producția de îmbrăcăminte au fost indicate ca principala problemă de 64% dintre respondenți.
Deși aspectele legate de sustenabilitate câștigă teren, în special în rândul generațiilor tinere, factorii tradiționali rămân dominanți. Accesibilitatea (63%) continuă să fie principala motivație pentru achizițiile de haine second-hand în toate grupele de vârstă, iar potrivirea bună (93%) și stilul (89%) sunt cele mai importante criterii atunci când vine vorba de cumpărarea hainelor în general.
Maria Chenoweth, CEO Traid, menționează: „Este încurajator să vedem că numărul persoanelor care poartă haine second-hand continuă să crească, iar clienții tineri își arată cu adevărat dorința de a face cumpărături sustenabile.”
Datele relevă un contrast clar între generații în ceea ce privește atitudinea față de moda pre-iubită. Peste 80% dintre consumatorii cu vârsta între 18-34 de ani declară că poartă haine second-hand, comparativ cu aproximativ 50% în rândul celor între 55-64 de ani. Această discrepanță se reflectă și în frecvența achizițiilor și în tiparele de cheltuieli:
-
Aproximativ o treime dintre cei cu vârsta între 18-34 de ani cumpără haine second-hand lunar, cheltuind în jur de 50 de lire pe lună.
-
Jumătate dintre persoanele de peste 55 de ani nu au cumpărat niciodată haine second-hand, iar cei care o fac cheltuie în medie doar 13,50 lire pe lună.
Cercetarea arată și preferințe diferite în ceea ce privește canalele de cumpărare: consumatorii mai tineri își împart achizițiile second-hand între platformele online (aproape 50%) și magazinele caritabile fizice (35%). În schimb, consumatorii cu vârsta între 55-64 de ani preferă magazinele fizice (34%) în detrimentul canalelor online (20%).
În ciuda apariției multor platforme comerciale de revânzare, magazinele caritabile continuă să dețină o cotă semnificativă de piață. Potrivit sondajului, 54% dintre cumpărătorii de haine second-hand frecventează magazinele caritabile, cu puțin sub cei 55% care folosesc platforme de revânzare online. În general, adoptarea hainelor second-hand a crescut de la 65% în 2019 la 71% în sondajul actual.
Pentru consumatorii care încearcă să reducă impactul negativ al modei, 36% au declarat că achiziționarea hainelor second-hand este strategia lor principală – înaintea alegerii brandurilor sustenabile sau reparării hainelor existente.
Sondajul a evidențiat diferențe regionale semnificative în ceea ce privește atitudinile față de moda sustenabilă. În zona Greater London, 79% dintre tinerii între 18-34 de ani și-au exprimat îngrijorarea față de sustenabilitatea în modă, un procent semnificativ mai mare decât în restul Regatului Unit (53%). Valori similare apar și în ceea ce privește importanța unei producții etice: 55% dintre tinerii londonezi o consideră importantă, față de 42% în alte regiuni.
Inițiativa TraidTogether a fost creată pentru a valorifica aceste informații, pentru a remodela moda second-hand, a extinde impactul social și de mediu și a finanța proiecte care abordează problemele sistemice ale industriei globale de modă.
Pentru profesioniștii din modă, cercetarea sugerează oportunități comerciale în creștere pe piața second-hand, în special în rândul tinerilor, prin oferte etice care nu fac compromisuri în ceea ce privește stilul sau accesibilitatea.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.