Rețelele de apă din Sibiu sunt modernizate fără spargerea și închiderea străzilor / Țevile sunt curățate și reparate de ”roboți” care sunt introduși în interior / „Costurile sunt cam aceleași, dar fără disconfort”
Lucrările de reabilitare a rețelelor de apă din Sibiu sunt reparate prin tehnologia numită „relining”, anunță Turnul Sfatului.
Încă de anul trecut, la diferite intervale au fost săpate guri de acces la rețeaua de apă, guri prin intermediul cărora echipe de muncitorii ajung la țevile golite de apă: cu ajutorul unor camere video montate pe „roboți” este inspectat, mai întâi, interiorul rețelelor. Mai apoi, țevile sunt curățate cu jeturi de mare presiune de depunerile acumulate de-a lungul timpului, după care urmează o nouă inspecție video „cu roboți”.
Ulterior, în țevile astfel curățate este introdusă o compoziție de fibră de sticlă și polietilenă, plus alți compuși, care – cu ajutorul aburilor împinși la temperaturi și presiuni înalte – transformă compoziția într-o peliculă care se mulează pe interiorul vechii conducte. Practic, este construită o conductă nouă în cea veche, fără ca străzile să mai fie sparte pe toată lungimea.
„Este o tehnologie scumpă”, spune Vasile Maier, directorul Apă Canal SA. „Dar, dacă tragem linie, costurile sunt cam aceleași ca și în cazul lucrărilor clasice, în care se sparg străzile, se sapă și așa mai departe. Avantajul este, în primul rând, că eliminăm disconfortul cetățenilor: nu se mai închide circulația, se elimină zgomotele specifice șantierelor și tot deranjul aferent. În plus, timpul necesar acestor reabilitări este mai scurt decât în cazul șantierelor «clasice»”, spune Vasile Maier.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank