Rețelele sociale sunt pentru copii „ca riscul de cancer al fumatului” / Șeful luptei antiteroriste din Marea Britanie face apel la o restricție ce privește vârsta online și interzice utilizarea platformelor de către copiii sub 16 ani
Matt Jukes a declarat că echipa sa a discutat despre această politică cu colegii din Australia, care au adoptat anul trecut, în premieră mondială, o interdicție privind utilizarea social media de către copiii sub 16 ani.
Prezentând dovezi în fața Comisiei pentru infracțiuni și justiție The Times, el a declarat că ideea introducerii unei interdicții similare privind accesul la platformele de social media „merită o atenție serioasă” și ar trebui să fie „explorată” de miniștri.
Jukes a declarat că creșterea numărului de tineri în cazurile MI5 (Serviciul de informații intern) și ale poliției antiteroriste a fost determinată de radicalizarea online și a fost accelerată de izolare în timpul pandemiei.
Ministra de interne, Yvette Cooper, care a prezentat, de asemenea, dovezi în fața comisiei, a declarat că „nimic nu poate fi exclus” atunci când a fost întrebată dacă guvernul ar lua în considerare o interdicție privind utilizarea platformelor de social media de către tinerii sub 16 ani.
Ministrul de interne din umbră al Partidului Conservator, Chris Philp, a declarat că este „în mare parte în favoarea” unei interdicții, dar a spus că limita de vârstă ar putea fi mai mică de 16 ani. „Sunt de acord cu interzicerea expunerii minorilor sub 16 ani la platformele de social media cu dependență ridicată pe smartphone-uri” a spus el citat de The Times.
Jukes, care conduce poliția națională de combatere a terorismului, a solicitat o reglementare semnificativ mai mare a companiilor de social media și a declarat că Legea privind siguranța online a fost „necesară”, dar „insuficientă”. El a sugerat că media socială ar trebui să fie restricționată pentru copii într-un mod similar cu fumatul.
Înaltul reprezentant al poliției a declarat că Regatul Unit nu își poate permite să ia același timp pentru a aborda impactul social media ca și cel al fumatului. „Dacă vă ofer o paralelă cu răul cauzat de fumat, până în 1950, era clar că fumatul provoca cancer pulmonar și ucidea oameni. Dar a fost nevoie de zeci de ani pentru ca guvernele să decidă să reglementeze, nu chiar furnizarea de tutun mai îndeaproape, dar chiar și doar publicitatea tutunului pentru tineri în locuri în care tinerii ar putea vedea”, a spus Jukes.
„Deci, acest tip de întârziere de zeci de ani este ceea ce nu putem susține împotriva acestei provocări. Așadar, salut cu adevărat abordarea adoptată în Parlament pentru a prezenta Legea siguranței online. Este necesar, dar nu este suficient. Și va trebui să ne gândim cum să ne mișcăm într-un ritm și într-un mod care nu este încă reflectat în abordarea noastră internațională”, a continuat el.
„Pentru a reveni la decalajul dintre descoperirea fumatului care dăunează evident oamenilor și într-adevăr acționând pe ea, acest cancer, conținutul care conduce violența este în comunitățile noastre și în viața tinerilor acum”, a mai spus el.
Comentariile lui Jukes vin după dezvăluirile conform cărora Axel Rudakubana vizionase videoclipuri violente și extremiste pe social media înainte de a ucide trei fete într-un atac asupra unei clase de dans din Southport în iulie anul trecut, când a înjunghiat și rănit alte 10 persoane, între care opt copii.
Cooper a declarat că unii giganți tehnologici i-au refuzat cererile de a elimina videoclipurile vizionate de el în dimineața dinaintea atacului, inclusiv imagini grafice ale unei înjunghieri de profil din Sydney.
Jukes a îndemnat miniștrii să învețe de la Australia cu privire la modul de a adopta o abordare mai puternică pentru a aborda daunele social media. El a spus: „Cred că ne putem uita la jurisdicții precum Australia și să ne punem întrebări pe plan intern dacă măsurile pe care le iau ar putea fi pozitive pentru noi în Regatul Unit, în același timp în care, evident, trebuie să abordăm acest lucru la nivel internațional”.
Întrebat dacă sprijină decizia Australiei de a interzice copiilor sub 16 ani să folosească rețelele de socializare, șeful luptei împotriva terorismului a declarat: „Am vorbit cu colegii australieni despre asta. Nu s-a întâmplat încă. Nu îi înțelegem efectul. Dar cred că merită o atenție serioasă. Cred că acele lucruri care se petrec în Australia merită cu siguranță atenția noastră, ar trebui explorate”.
Intervenția lui Jukes într-o chestiune de politică guvernamentală majoră este extrem de neobișnuită, deoarece personalitățile de rang înalt din poliție se abțin de obicei să comenteze public chestiuni politice.
Pe termen scurt, Jukes a declarat că guvernul ar trebui să consolideze Legea privind siguranța online pentru a solicita platformelor să supravegheze mesajele private.
De luna viitoare, legislația va introduce noi cerințe pentru companiile de social media de a elimina în mod activ conținutul ilegal de pe platformele lor, în timp ce protecția împotriva conținutului legal, dar dăunător, este prevăzută pentru sfârșitul acestui an.
Cu toate acestea, aceste cerințe nu se vor aplica mesajelor private.
„Va trebui să avansăm în ceea ce privește siguranța online într-un anumit ritm, cu o rigoare, cu o determinare pe care nu am reușit încă să le atingem la nivel internațional. Și ce vreau să spun prin asta? Ei bine, asta înseamnă să revizuim Legea privind siguranța online, să analizăm dacă aceasta poate fi extinsă la comunicațiile private și la responsabilitatea platformelor care oferă mesagerie privată, precum și la publicare. Ar trebui să accelerăm dispozițiile privind prejudiciile ilegale, să analizăm verificarea vârstei într-un mod semnificativ pe mai multe dintre aceste platforme și să colaborăm cu industria”, a mai spus Jukes.
El a îndemnat companiile de social media să își utilizeze algoritmii pentru a aborda „conținutul dăunător, plin de ură”.
Proliferarea și ușurința accesului la social media au făcut ca amenințarea teroristă la adresa Regatului Unit să fie fără precedent, permițând un „torent de materiale dăunătoare online” și le-a oferit, de asemenea, statelor ostile, un mecanism ușor de răspândire a dezinformării din fermele de roboți produse de surse susținute de stat.
Acest lucru a oferit o „proiecție extraordinară de materiale odioase și oportunitatea de a se conecta în moduri toxice. Prin urmare, ne confruntăm cu acțiuni ostile ale statelor, cu grupuri teroriste organizate și cu acest torent de materiale dăunătoare online. Prin urmare, în comparație cu situația din ultimele decenii, acest front mai larg se întinde în fața noastră”, a mai spus Jukes.
Tinerii cu vârste sub 18 ani reprezintă în prezent o cincime din totalul arestărilor și au determinat o creștere a numărului de apeluri la linia telefonică de combatere a terorismului din Regatul Unit din partea persoanelor îngrijorate de ceea ce văd online.
Anul trecut, 19.000 de apeluri au fost făcute la această linie telefonică, dintre care 12.000 au fost trimise la unitatea de referință pentru combaterea terorismului pe internet, a declarat Jukes.
Poliția antiteroristă are 800 de anchete în desfășurare. Începând cu 2017, au fost dejucate 43 de atacuri teroriste în fază avansată.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.