G4Media.ro

Retorică a la russe: Moscova, dispusă declarativ să discute despre distrugerea munițiilor…

Retorică a la russe: Moscova, dispusă declarativ să discute despre distrugerea munițiilor sovietice din Transnistria

Șeful adjunct al Administrației Prezidențiale a Rusiei, Dmitri Kozak, a declarat pentru agenția rusă TASS că în cadrul întrevederii cu președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a fost discutat și dosarul transnistrean în care Sandu i-ar fi cerut asistență pentru distrugerea celor 20.000 de tone de muniții depozitate în Transnsitria la Cobasna încă de pe vremea Uniunii Sovietice.

„Suntem interesați și de eliminarea acestor muniții, a căror dată de expirare s-a scurs și nu mai pot fi transportate. Am fost de acord cu această interacțiune”, a spus Kozak. În același timp, el a subliniat că soluționarea transnistreană este o afacere internă a Moldovei.

De facto, Rusia conduce tot ce se întâmplă la Tiraspol, iar liderii separatiștii nu iau nicio decizie importantă fără consimțământul Moscovei.

Rusia păstrează în satul Cobasna din stânga Nistrului circa 20.000 de tone de muniție din perioada sovietică și chiar din timpul celui de-al doilea război mondial. În mare parte, acestea sunt uzate și nu mai pot fi folosite, dar prezintă un pericol foarte mare pentru regiune în cazul unui accident.

Este greu de crezut că Rusia va renunța așa ușor la aceste muniții, deoarece tocmai acestea sunt motivul pentru care Rusia menține Grupul Operative a Trupelor Ruse (GOTR) în regiunea separatistă, cu misiunea la vedere de a păzi aceste depozite vechi de muniții. GOTR nu are mandat pentru a se afla pe teritoriul Republicii Moldova, iar Rusia nu are niciun interes să distrugă munițiile de la Cobasna tocmai pentru a lăsa fără obiectul muncii militarii din GOTR.

Militarii din GOTR cantonați în Transnistria se subordonează Districtului Militar de Vest al Rusiei cu sediu la Sankt Petersburg.

Rusia menține circa 1.500 – 2.000 de soldați în Transnistria împărțiți cu două misiuni. O parte, cea cu mandat, sunt „pacificatorii ruși” care fac parte din acel format de menținere a păcii. A doua parte e reprezentată de acest GOTR care se află ilegal și fără mandat acolo și pentru care Chișinăul insistă de ani de zile ca el să fie retras.

De facto, mulți din militarii ruși din acest contingent sunt recrutați din populația locală transnistreană. Din cei circa 300.000 – 350.000 de cetățeni câți trăiesc în Transnistra, peste 220.000 au și cetățenia rusă. Unii dintre aceștia ajung să aibă patru pașoapoarte: rusesc, ucrainean, moldovenesc și chiar românesc.

Discuția despre distrugerea acelor muniții vechi nu este una tocmai nouă. Ideea a mai fost vânturată de Moscova de mai multe ori în ultimii ani, fără însă a face ceva concret. De altfel, OSCE și SUA s-au și oferit să aducă dispozitive speciale militare care să facă lucrul acesta, dar evident s-au lovit de refuzul Rusiei.

Retragerea și dezasamblarea munițiilor din Cobasna a început în 2003, însă procesul a fost blocat de administrația de la Tiraspol în 2004 după o pretinsă tensionare a relațiilor cu Chișinăul. Potrivit TASS, liderul administrației secesioniste de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a declarat că se pronunță categoric împotriva retragerii Grupului Operativ de Trupe Ruse, dar sprijină ideea dezasamblării munițiilor.

Reluarea procesului de dezasamblare a munițiilor din Cobasna a fost propus de ministrul Apărării al Rusiei, Serghei Șoigu, în cadrul vizitei sale la Chișinău din august 2019, atunci când acesta a venit la invitația fostului președinte pro-rus, Igor Dodon. În discursurile sale din ultimii ani de la la ONU, APCE și Conferința de Securitate anuală de la Munchen, Dodon a salutat această inițiativă, care, după spusele sale, ar putea să deblocheze procesul de negocieri în problema transnistreană.

Cu toate acestea, astfel de inițiative din partea Rusiei sau devenit mai degrabă retorică politică, decât o voință politică ca acest deziderat să fie atins în privința distrugerii acelor muniții vechi care pot genera o catastrofă regională în caz de accident. Este greu de crezut că în prezent Rusia dorește să piardă atuu-uri în acest avanpost pe care îl controlează în Transnistria, foarte important de asemenea pentru regiunea Odesa pe care Moscova o vede ca fiind una strategică în confruntarea cu Ucraina.

Foto: Militari ruși în Transnistria. Sursa/Ministerul Apărării al Rusiei

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

8 comentarii

  1. Daca cumva cade Putin si e inlocuit de un om (nu de ceva clona de-a lui Putin), Transnistria si Donbas au sanse sa se restabilizeze daca se misca repede Ucraina si Moldova. Pana revin rusii la obiceiurile lor cele dintai sa fie plecati militarii lor.

  2. Să pună unul un chibrit, că e de ajuns și scapă și de separatiștii tiraspoleni..

    • Amuzant dar avem nevoie de solutii reale. Ce pretentie poti sa ai de la tiraspol dacă toate comentariile cer sa fie explodați?

    • Nu trebuie explodati ei, ci doar muniția; pentru ca să îi aduci la masa de negociere trebuie să blochezi doar contrabanda și moristile de spălat bani, asta înainte de orice discuție.

  3. Moldova ar trebui sa fie un stat federal. Ca Germania, SUA etc. Daca vrea sa evolueze, spre deosebire de mitici.

  4. Romania trebuie sa invadeze Transnistria si sa elimine toti rusii .

  5. Cu separatiștii din Transnistria se va regla,sunt încrezător,dar nu în situația Ucrainei,rușii vor sa dea și în Odesa,sunt dispuși să cedeze cu găgăuzii și să negocieze un nou acord în favoarea lor și a noastră privind Moldova, Transnistria și anumite părți din Ucraina în favoarea noastră,Cetatea Alba și Cernăuți,vor frontiera cu noi și un acord politic stabil,frontiera directă cu Europa

  6. Este in interesul tuturor sa fie dezafectate acele conserve din Cobasna. Noroc ca le pazesc cei di GOTR pentru totdeanua.