Mutarea trupelor de la graniţa ucraineană va lua timp, anunţă Kremlinul în urma acuzațiilor Occidentului că retragerea nu ar fi început de fapt, așa cum anunțase Moscova
Kremlinul a anunţat joi că reîntoarcerea în cazărmi a trupelor angajate în manevre militare în apropierea frontierei ucrainene va lua timp, după ce Occidentul a acuzat Rusia că, deşi a anunţat o retragere parţială a dispozitivului dislocat în zonă, îl menţine şi chiar îl consolidează, relatează AFP, citată de Agerpres.
”Ministrul apărării (Serghei Şoigu) a anunţat într-adevăr că unele faze ale exerciţiilor se apropie de sfârşit şi militarii vor reveni treptat la bazele lor permanente”, a declarat presei purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, subliniind că ”este un proces eşalonat în timp”.
El a amintit că desfăşurarea trupelor, lansată în decembrie în vederea unor manevre militare terestre, aeriene şi maritime în apropierea Ucrainei, a necesitat mai multe săptămâni.
Aceşti militari ”nu pot pur şi simplu să decoleze şi să zboare toţi deodată. E nevoie de timp pentru asta”, a motivat Peskov, asigurând că Ministerul rus al Apărării are un ”calendar” al retragerii.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a calificat drept ”fără fundament, ca întotdeauna” acuzaţiile SUA conform cărora Rusia nu doar că nu şi-a retras din trupele deplasate la frontiera ucraineană, ba chiar le-a suplimentat cu până la 7.000 de militari.
Şi NATO a transmis joi că încă nu observă vreo retragere a trupelor ruse de la frontiera cu Ucraina. ”Există semnale din partea Moscovei că diplomaţia poate continua, dar până în prezent nu am văzut niciun semn de retragere sau dezescaladare”, a declarat secretarul general al Alianţei, Jens Stoltenberg, la o întâlnire cu miniştrii apărării.
Ministrul britanic al apărării, Ben Wallace, a susţinut că aproximativ 60% din forţele terestre ale Rusiei sunt în prezent concentrate aproape de frontiera ucraineană, adică cel puţin 150.000 de militari.
Kievul şi Occidentul avertizează de mai multe săptămâni despre o posibilă invazie a Rusiei în Ucraina, ceea ce Moscova neagă în mod repetat în timp ce negociază în special cu SUA o nouă arhitectură de securitate în Europa, Rusia dorind în special excluderea oricărei noi extinderi a NATO către Est şi retragerea trupelor şi armamentelor amplasate în ţările ce au aderat la această alianţă după 1997.
Sursa foto: Russian Defense Ministry
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
3 comentarii