G4Media.ro

Retrași din titularizare, dar ce le-a dat dreptul să dea examen de…

Foto: Pexels.com

Retrași din titularizare, dar ce le-a dat dreptul să dea examen de angajare în școală? Modulul psihopedagogic făcut în facultate, la finalul căruia au maximum 3 ore de predare – Oana Badea, fost secretar de stat

Au ieșit din examenul de angajare în școală după ce au văzut subiectele, și acum cer să poată fi suplinitori chiar dacă au abandonat titularizarea. Sunt aproape 4.000 de persoane, care vor să le predea copiilor. Dar cum au ajuns să aibă drept de a participa la titularizare? Absolvirea modului psihopedagogic în facultate este cel care dă dreptul oricărui licențiat să intre în examenele și concursurile de angare în școală. Un modul în urma căruia “întâlnirea dintre studenți și elevi se poate întâmpla în maximum 1-3 ore de predare”, a avertizat fostul secretar de stat responsabil de preuniversitar Oana Badea. Aceasta a atras atenția că în legea în vigoare încă există soluția înființării masteratelor didactice, pe model finlandez. Refuzat însă cu obstinație de universități, de 8 ani.

“În DPPD-uri (Departamentele pentru Pregătirea Personalului Didactic, care există în universități și fac pregătirea psihopedagogică a studenților care vor să devină profesori – n.red.) există câțiva oameni de calitate, care își fac treaba indiferent de ceea ce se întâmplă, și foarte mulți sinecuriști. Acum, studentul se duce să facă modulul în ultimă instanță. Se gândește: dacă nu pot să mă angajez pe undeva? hai să îmi lipesc modulul ăsta, că poate nu găsesc nimic și mă duc să iau niște ore în învățământ. Înainte, și profesorii le spuneau: hai, că nu strică să ai și patalamaua asta”, a declarat Oana Badea pentru Edupedu.ro.

Fost secretar de stat în Ministerul Educației în mandatul lui Daniel Funeriu, astăzi membru PNL și primar în Aiud, Oana Badea a vorbit pentru Edupedu.ro despre principala problemă al cărei simptom îl tratăm astăzi, prin interdicția aplicată retrașilor din titularizare de a folosi acest examen pe care l-au abandonat pentru a se angaja ca suplinitor.

 

 

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

  1. Ce nu spune doamna badea, este că între un absolvent care are doar facultate+modul psihopedagogic și unul care pe langa facultate are master și alte cursuri de specializare, dar nu are modulul pps, primul va fi angajat calificat iar cel de-al doilea va fi necalificat. Salariul pt munca depusă nu tine cont de pregătirea reală pt post, ci de modulul cu pricina și asta e doar unul din motivele pt care învățământul românesc e ocolit cu grijă de oamenii capabili.
    Legea educației pe care a moșit-o domnul funeriu putea corecta încă de atunci hiba asta, dar nu s-a vrut.

  2. Alta din haita Funeriu care vorbește fără sa gândească. Am doua module pedagorice duduie. Oare de ce?

  3. abereaza si madam badea …cei care predau modulele astea pedagogice in facultati sunt in mare masura total incompetenti si cei mai slabi pregatiti dintre profesori..sunt cursuri facute degeaba timp pierdut ….NU exista cine sa te invete ..inveti singur eventual

  4. Bună seara,
    Oportunitatea de angajare, va fi pentru cei care se vor prezenta la următorul examen (din toamnă), majoritatea vor fi din afara sistemului de învățământ….”cadre didactice”. Doamna Badea, cu respect, pentru educație puneți pe primul plan viitorul tinerei generații și folosiți-vă de statutul profesional într-un mod constructiv.
    P.S. Regulile unui joc nu se pot schimba în timpul jocului.

  5. Buna ziua! Sa ne transmită doamna ministru cate ore la catedra are în preuniversitar și unde a fost titulara, ce salariu a avut că secretar de stat și cât costă un an la masterul didactic și dacă știe cât era salariul unui profesor debutant după tăierile guvernului Boc?

  6. Sistemul public de invatamint ( pe banii cetatenilor ) este conceput nu pentru elev ci pentru imbuibarea profesorului de la catedra . Pentru asigurarea pe viata a locului sau de munca . Pentru grade si bani in plus luati pentru diplome de rahat .

    Sistemul public este o tilharie ordinara pe banii cetateanului . Jumatate din bugetari ordinari din tara asta trebuie sa dispara . Fie trec in privat sa produca valoare adaugata fie ii executam in piata publica .

  7. O învățătoare ca multe altele care s-a deșteptat după ce a întrat în politica și a făcut o facultate!