G4Media.ro

Retrospectivă 2019: Un adevărat conflict de generaţii se prefigurează în tenisul mondial…

sursa foto: Daniil Medvedev / Facebook

Retrospectivă 2019: Un adevărat conflict de generaţii se prefigurează în tenisul mondial în 2020

După provocările din 2019, generaţia Y a lui Daniil Medvedev, Stefanos Tsitsipas şi Alexander Zverev va ajunge oare în cele din urmă până la conflict cu veteranii Rafael Nadal, Novak Djokovic şi Roger Federer, care au dominat încă o dată sezonul în tenisul masculin profesionist, se întreabă comentatorii.

La feminin, sezonul a fost marcat de ecloziunea australiencei Ashleigh Barty, care a terminat anul în postura de numărul unu mondial, după un drum pavat de aur: cu 11,3 milioane de dolari proveniţi în special din titlurile sale la Roland Garros şi la Turneul Campioanelor de la Shenzhen, adunând mai multe câştiguri în turnee decât Federer (8,7 milioane dolari). În clasamentul câştigurilor, jucătoarea de 23 de ani nu a fost devansată decât de Nadal (16,6 milioane dolari) şi de Djokovic (13,2 milioane dolari).

Dar Nadal, Djokovic şi Federer au câştigat cele patru turnee de Mare Şlem (Australia şi Wimbledon pentru Djokovic, Roland Garros şi US Open pentru Nadal), precum şi cinci din cele nouă turnee Masters 1.000 (Djokovic la Madrid şi Paris, Nadal la Roma şi Montreal, Federer la Miami) şi Cupa Davis în noul format (Nadal cu Spania). Şi ei ocupă încă o dată podiumul de final de an, în ordinea Nadal (33 ani), Djokovic (32 ani) şi Federer (38 ani).

Dar anul 2019 nu a fost un lung fluviu liniştit pentru acest trio de legendă: accidentările şi oboseală le-au marcat sezonul, dar nu atât de mult încât să piardă dominaţia în tenisul mondial.

Dacă Djokovic şi Federer au abandonat la Flushing Meadows după câteva săptămâni de la disputarea la Wimbledon a uneia dintre cele mai emblematice finale din istorie (13-12 la tiebreak în setul 5 pentru sârb), Nadal a mers până la capăt la New York, dar a avut nevoie de o luptă titanică în finală cu rusul Medvedev.

Rusul în vârstă de 23 de ani a ratat pe 8 septembrie şansa de a deveni primul jucător din afara „Big 3” care se impune la un turneu de Mare Şlem după Stan Wawrinka la US Open 2016 şi să întrerupă seria de 12 turnee Majore împărţite între cei trei jucători.

Dar jucătorul rus a câştigat între august şi octombrie primele două turnee Masters 1.000 din carieră (Cincinnati şi Shanghai) şi a jucat 6 finale consecutive în tot atâtea turnee cu trei titluri în buzunar, înainte de a ceda din cauza oboselii la Turneul Campionilor şi a renunţa la Cupa Davis. În total, el este jucătorul cu cele mai multe meciuri din acest sezon (59), în faţa lui Nadal (58) şi Djokovic (57), pe care i-a învins de două ori (Monte Carlo, Cincinnati).

El a atins locul 4 mondial, cea mai bună clasare a sa, pe care a cedat-o la final de an lui Dominic Thiem. Finalist la Roland Garros, austriacul în vârstă de 26 de ani l-a învins pe Federer şi apoi pe Djokovic la Turneul Campionilor de la Londra, înainte de a ceda în finală în faţa grecului Tsitsipas.

Tsitsipas (21 ani) a cucerit astfel cel mai important titlu din cariera sa şi a atins cea mai bună clasare a sa (5), după un sezon în care l-a învins pe Nadal pe zgura de la Madrid, pe Djokovic la Shanghai şi pe Federer la Australian Open, Roma şi la Londra.

În 2018, Zverev a fost cel care a câştigat Turneul Campionilor. Sezonul 2019 nu i-a permis germanului de 22 de ani să confirme, dar totuşi a atins semifinalele la Londra după ce victorii în faţa lui Nadal şi Medvedev. El l-a învins şi pe Federer la Shanghai.

Noua generaţie feminină rămâne, la rândul său, pe val. Serena Williams (38 ani) rămâne şi ea jucătoarea care poate câştiga atunci când se înscrie la un turneu, deşi i se întâmplă să mai şi piardă. Aşa cum s-a întâmplat la Wimbledon în finală în faţa Simonei Halep (28 ani şi locul 4 mondial la momentul respectiv), apoi la US Open în finală în faţa canadiencei de origine română Bianca Andreescu (19 ani şi locul 5), unde viza recordul de titluri la turneele majore (24). Americanca a încheiat anul pe locul 10 mondial.

Tronul WTA a fost împărţit între Naomi Osaka şi Barty. Japoneza s-a instalat pe 28 ianuarie şi a cedat în faţa australiencei pe 24 iunie, cu un mic interimat de 4 săptămâni în august-septembrie.

Sursa: Agerpres

Foto: Daniil Medvedev / Facebook

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează