G4Media.ro

Reuninea extraordinară a șefilor de stat și de guvern a țărilor membre…

sursa foto: Administratia prezidentiala

Reuninea extraordinară a șefilor de stat și de guvern a țărilor membre NATO / Iohannis a condamnat  invazia Rusiei: O încălcare flagrantă a dreptului internațional, un act de agresiune împotriva unui stat suveran și independent

Președintele Klaus Iohannis a condamnat, la reuniunea extraordinară a șefilor de stat și de guvern din țările membre NATO, invazia militară neprovocată a Rusiei asupra Ucrainei, arătând că ”aceste acțiuni reprezintă o încălcare flagrantă a dreptului internațional, un act de agresiune împotriva unui stat suveran și independent”, se arată într-un comunicat al administrației prezidențiale. Potrivit sursei citate, eful statului s-a referit la importanța accelerării procesului de creare a Grupului de Luptă al NATO în România, ca măsură de a consolida suplimentar postura de descurajare și apărare a NATO în regiune.

Redăm mai jos integral comunicatul Administrației Prezidențiale:

”Președintele României, Klaus Iohannis, a participat vineri, 25 februarie 2022, la reuniunea extraordinară a șefilor de stat și de guvern din țările membre NATO, în format virtual, convocată ca urmare a agresiunii militare a Federației Ruse împotriva Ucrainei și a creșterii semnificative a riscurilor și amenințărilor la adresa securității regionale, europene și euroatlantice.

La reuniune au mai participat Președintele Finlandei, Sauli Niinistö, Prim-ministrul Suediei, Magdalena Andersson, Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și Președintele Consiliului European, Charles Michel.

Discuțiile au vizat impactul amplu al actualei crize asupra situației de securitate pe Flancul Estic al Alianței, inclusiv la Marea Neagră, precum și asupra întregului spațiu euroatlantic. Liderii aliați au discutat despre poziționarea și răspunsul NATO la această agresiune, considerată cea mai gravă amenințare la adresa securității europene din ultimele decenii, inclusiv din perspectiva consolidării posturii aliate de descurajare și apărare. A fost adoptată o Declarație a Summitului.

Președintele României a subliniat, în intervenția sa că, în acest moment, afirmarea clară și fără echivoc a sarcinii fundamentale a NATO, de apărare colectivă, reprezintă un mesaj puternic al unității și solidarității aliate. Președintele Klaus Iohannis menționat, în acest sens, și coordonarea eficientă realizată în cadrul Summitului Formatului B9, găzduit chiar înainte de reuniunea NATO de către România și Polonia.

Președintele României a condamnat în mod ferm invazia militară neprovocată a Rusiei asupra Ucrainei, arătând că aceste acțiuni reprezintă o încălcare flagrantă a dreptului internațional, un act de agresiune împotriva unui stat suveran și independent. A reiterat necesitatea ca răspunsul comunității euroatlantice să fie ferm, coordonat, unitar și substanțial.

Președintele Klaus Iohannis a reafirmat sprijinul României pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, precum și pentru dreptul acesteia de a lua propriile decizii de politica externă și de securitate.

Președintele Klaus Iohannis a reiterat că actualul context grav de securitate regională demonstrează, o dată în plus, necesitatea consolidării, de o manieră coerentă și unitară, a posturii aliate de descurajare și apărare pe Flancul Estic, în mod special la Marea Neagră. Președintele României a reiterat și importanța consolidării securității cibernetice.
Președintele Klaus Iohannis a adresat mulțumiri tuturor partenerilor aliaților pentru deciziile luate de a trimite trupe și echipamente militare în România.

Totodată, șeful statului s-a referit la importanța accelerării procesului de creare a Grupului de Luptă al NATO în România, ca măsură de a consolida suplimentar postura de descurajare și apărare a NATO în regiune.

Președintele Klaus Iohannis a subliniat, și cu această ocazie, sprijinul care trebuie acordat și Republicii Moldova și Georgiei, afectate de această situație de securitate.

În cadrul Summitului, liderii aliați au condamnat, în cei mai fermi termeni, invazia la scară largă a Ucrainei de către Rusia.

Aceștia au solicitat încetarea imediată a asaltului militar și retragerea tuturor trupelor ruse de pe teritoriul Ucrainei și au afirmat că Rusia poartă toată responsabilitatea acestui conflict, respingând calea diplomației și a dialogului oferită în mod repetat de către NATO și aliați. De asemenea, au subliniat că atacul neprovocat și nejustificat al Rusiei împotriva unui stat suveran, independent și pașnic a încălcat prevederile dreptului internațional și principiile Cartei ONU.

Liderii aliați au reafirmat faptul că NATO este pe deplin solidară cu Ucraina, autoritățile ucrainene și curajosul popor ucrainean.

De asemenea, șefii de stat și de guvern participanți au reiterat angajamentul Alianței Nord-Atlantice pentru principiile securității europene, inclusiv al celui prin care fiecare națiune are dreptul de a își alege aranjamentele de securitate la care să fie parte. Liderii aliați au precizat că vor continua să acorde tot sprijinul politic și practic Ucrainei.

În lumina acțiunilor Rusiei, NATO va trage concluziile necesare pentru adaptarea posturii de descurajare și apărare. Aliații au avut consultări în cadrul articolului 4 din Tratatul de la Washington, iar Alianța Nord-Atlantică va continua să adopte toate deciziile și măsurile solicitate pentru a asigura securitatea și apărarea tuturor statelor aliate.

Liderii NATO au subliniat că rămân uniți în a proteja întreg teritoriul aliat și au precizat că angajamentul care decurge din Articolul 5 din Tratatul de la Washington rămâne unul extrem de solid.”

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

  1. Domnu robot Iohannis facem și noi ceva, blocam și noi ceva FIRME Ruse cu acționariat oligarhic care activează în România.
    Face ceva statul Ro. pentru cei ce fug din calea războiului, ca de vrăjeală ieftina suntem sătui am văzut în pandemie!
    Deci ?

  2. Glumele se scriu singure. Astia plimba tancuri dintr-o tara lipsita de pericole in alta la fel de lipsita de pericole, stau in sedinta si dau hashtaguri, dar motivul e neclar.
    Sa creada ca asta va opri eliberarea Donetskului si Odesei?
    Sa creada ca spoiala asta va ascunde completa lor imotenta?
    Sau poate fac misto de noi, cum au facut cu botnitele?

  3. Suntem sătui de imbratisari, consfatuiri, planuri, analize si posibilitati. La granița ucrainei si belarusului trebuiau să fie 200k de soldati nato sa faca exercitii militare in oglinda cum facea rusia si azi era pace.

  4. Suntem sătui de imbratisari, consfatuiri, planuri, analize si posibilitati. La granița ucrainei si belarusului trebuiau să fie 200k de soldati n0to sa faca exercitii militare in oglinda cum facea rusia si azi era pace.

  5. Suntem sătui de imbratisari, consfatuiri, planuri, analize si posibilitati. La granița ucrainei si bela_rusului trebuiau să fie 200k de soldati n0to sa faca exercitii militare in oglinda cum facea rusia si azi era pace.