Reuniune în format „Ramstein”: SUA şi aliaţii vor să ajute Ucraina să-şi consolideze apărarea după un deficit de ajutor militar
Statele Unite vor găzdui vineri o reuniune virtuală a donatorilor de ajutor internaţional pentru Ucraina, aşa-numitul Grup de contact în format Ramstein, la câteva zile după ce Congresul american a ieşit din blocajul care a durat jumătate de an şi a aprobat un pachet de ajutor de 61 de miliarde de dolari pentru Kiev, relatează Reuters, transmite News.ro.
Administraţia preşedintelui Joe Biden a anunţat rapid un prim pachet de ajutor în valoare de un miliard de dolari, constând în artilerie, apărare antiaeriană şi alte echipamente, care vor ajunge în curând pe liniile de front ucrainene.
SUA marchează vineri doi ani de la înfiinţarea Grupului de contact pentru apărarea Ucrainei, o coaliţie formată din aproximativ 50 de ţări, aşa-numitul format Ramstein, care se întâlneşte lunar pentru a evalua nevoile Ucrainei pe câmpul de luptă şi pentru a identifica unde să găsească muniţia, armele sau întreţinerea necesară pentru a menţine trupele ucrainene echipate.
Statele Unite speră ca noile livrări de armament să ajute Ucraina să îşi refacă apărarea şi să îşi retehnologizeze forţele în timp ce îşi revine după decalajul din asistenţa americană, dar Washingtonul nu se aşteaptă ca Kievul să lanseze operaţiuni ofensive pe scară largă împotriva forţelor ruseşti pe termen scurt, a declarat joi un oficial american din domeniul apărării.
Afluxul de arme ar putea îmbunătăţi şansele Kievului de a evita o avansare majoră a Rusiei în est, la peste doi ani de la începutul invaziei la scară largă a Moscovei, spun analiştii militari. Dar rămâne neclar cât de multă presiune poate exercita Kievul asupra Rusiei, după luni de zile în care a raţionalizat artileria pe măsură ce stocurile sale s-au redus.
Kievul se confruntă, de asemenea, cu lipsa de oameni pe câmpul de luptă şi persistă întrebări cu privire la viabilitatea fortificaţiilor sale de-a lungul unei linii de front care se întinde pe 1.000 de km.
NU VA EXISTA O CONTRAOFENSIVĂ UCRAINEANĂ PE TERMEN SCURT
Oficialul american din domeniul apărării, care a vorbit sub protecţia anonimatului, a declarat că obiectivul este de a permite forţelor ucrainene să poată „recâştiga iniţiativa” pe câmpul de luptă.
„În următoarele câteva luni de operaţiuni, ucrainenii vor trebui să reconstruiască destul de mult pentru a prelua toate aceste noi provizii, după ce au raţionalizat muniţia şi alte livrări, şi să se asigure că îşi pot apăra poziţiile”, a declarat oficialul.
„Aşadar, nu aş prognoza nicio ofensivă pe scară largă pe termen scurt”, a spus oficialul, exprimându-şi totodată optimismul că Kievul va putea începe să aplice „o presiune semnificativ mai mare” asupra forţelor ruseşti, inclusiv în Crimeea ocupată de Rusia.
Moscova a avut avantajul pe câmpului de luptă, mai ales de când a capturat, în februarie, oraşul Avdiivka, un bastion de lungă durată din estul regiunii Donbas, iar forţele sale au avansat încet, folosind un număr mai mare de trupe şi obuze de artilerie. În prezent, acestea se îndreaptă spre oraşul Ceasiv Iar, situat pe un teren înalt care, dacă ar fi capturat, ar aduce Moscova mai aproape de oraşele Kostiantinivka, Kramatorsk şi Sloviansk din Donbas, care încă sunt controlate de Kiev.
Zelenski a declarat luna aceasta că Rusia este acum capabilă să tragă de 10 ori mai multe focuri de artilerie decât trupele ucrainene. Forţele ruseşti sunt de 7-10 ori mai numeroase decât trupele Kievului în estul ţării, a declarat luna aceasta un general ucrainean.
CE AŞTEAPTĂ SUA DE LA UCRAINA
Oficialii americani au declarat de luni de zile că un nou ajutor american este esenţial, chiar dacă Ucrainei i-ar putea lua timp pentru a-şi recăpăta elanul. Generalul de aviaţie C.Q. Brown, şeful Statului Major Întrunit, a declarat la un forum la Universitatea Georgetown că Kievul a dovedit în trecut că poate folosi eficient asistenţa americană şi a reamintit că trupele ucrainene au recuperat jumătate din teritoriul confiscat de forţele ruseşti la începutul invaziei. „De ce acest ajutor pentru Ucraina este atât de important? Pentru că atunci când li se oferă capacităţi, acestea au fost eficiente”, a spus Brown.
Biden, un democrat care se aşteaptă să se confrunte cu fostul preşedinte republican Donald Trump la alegerile prezidenţiale din noiembrie, a făcut presiuni asupra congresemenilor timp de şase luni pentru a aproba mai multe fonduri pentru Ucraina. Trump s-a opus ajutorului pentru Ucraina, iar unii republicani din Congres au refuzat să îl susţină, punând la îndoială că Ucraina ar putea vreodată să învingă Rusia.
Oficialul american din domeniul apărării, care a vorbit cu un grup restrâns de reporteri, nu a răspuns direct atunci când a fost întrebat dacă aliaţii ar trebui să facă mai mult pentru a atenua orice impact viitor al volatilităţii politice din SUA asupra ajutorului pentru Ucraina, dar şi-a exprimat optimismul cu privire la sprijinul pe termen lung pentru Kiev. „Suntem foarte mulţumiţi să vedem că avem un sprijin bipartizan solid pentru Ucraina”, a spus oficialul. „A existat într-adevăr un sprijin foarte constant din partea aliaţilor pe parcursul ultimului an. Şi preconizăm că acest sprijin va continua”, a adăugat oficialul american.
Pe lângă ajutorul american, Uniunea Europeană oferă asistenţă, inclusiv printr-o iniţiativă condusă de Cehia, care va începe să furnizeze Ucrainei aproximativ 300.000 de cartuşe de artilerie de 155 mm începând cu luna iunie. De asemenea, Germania a anunţat în aprilie că intenţionează să furnizeze un sistem de apărare aeriană Patriot fabricat în SUA şi rachete de apărare aeriană.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank