Reuters: China le-a cerut marilor companii multinaționale să rupă legăturile comerciale cu Lituania, altfel vor fi excluse de pe piața chineză
China le-a cerut multinaționalelor să rupă legăturile comerciale cu Lituania, în caz contrar urmând să fie excluse de pe piața chineză, a declarat un înalt oficial guvernamental și un organism din industrie, implicând astfel companiile private într-o dispută între statul baltic și Beijing, relatează Reuters.
China și-a retrogradat relațiile diplomatice cu Lituania luna trecută, după deschiderea unei reprezentanțe diplomatice de către Taiwan la Vilnius. Coaliția de guvernământ a Lituaniei a convenit în noiembrie anul trecut să sprijine ceea ce a descris drept „cei care luptă pentru libertate” în Taiwan, punând în pericol relațiile sale cu China.
Comerțul direct al Lituaniei cu China este modest, dar economia sa bazată pe export găzduiește sute de companii care produc diferite produse precum mobilier, lasere, produse alimentare și îmbrăcăminte pentru multinaționale care vând în China.
„Ei (China) au trimis mesaje către multinaționale că, dacă folosesc piese și consumabile din Lituania, nu vor mai avea voie să vândă pe piața chineză sau să obțină aprovizionare acolo”, Mantas Adomenas, viceministrul Afacerilor Externe al Lituaniei, a declarat pentru Reuters.
„Am văzut unele companii anulând contracte cu furnizorii lituanieni”, a mai precizat Adomenas. El nu a numit nicio companie sau furnizor afectat.
China consideră Taiwanul auto-condus și guvernat democratic ca fiind teritoriul său și a intensificat presiunea asupra țărilor pentru a-și degrada sau rupe complet relațiile cu statul insular.
Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Chinei, Wang Wenbin, a declarat joi că statul chinez a respectat regulile comerciale internaționale și a criticat din nou Lituania pentru poziția sa față de Taiwan.
„A creat falsa impresie că Taiwanul este separat de China, a afectat grav suveranitatea și integritatea teritorială a Chinei și a creat un precedent flagrant în rândul comunității internaționale. China își va proteja cu fermitate suveranitatea, integritatea teritorială și interesele esențiale”, a spus reprezentantul diplomației chineze.
Taiwan are alte birouri în Europa și Statele Unite, dar folosesc numele orașului Taipei, evitând referirea la insula însăși.
Amenințări devenite realitate
Confederația Lituaniană a Industriașilor, care reprezintă mii de companii lituaniene, a confirmat că unele companii multinaționale care cumpără mărfuri de la furnizorii din Lituania sunt vizate de China.
„Săptămâna aceasta a fost prima dată când am observat presiuni directe ale Chinei asupra unui furnizor pentru a renunța la mărfuri fabricate lituanian”, a declarat Vidmantas Janulevicius, președintele Confederației, citat de Reuters. „Înainte, aveam doar amenințări că s-ar putea întâmpla, acum au devenit realitate”.
„Pentru noi, partea cea mai dureroasă este că e o companie europeană”, a spus Janulevicius, referindu-se la multinațională: „Multe companii lituaniene sunt furnizori pentru astfel de companii”. Nici el nu a numit nicio companie.
Lituania se gândește la înființarea unui fond pentru a proteja companiile locale de represaliile chineze, a declarat un înalt oficial guvernamental, mai scrie Reuters.
Guvernul lituanian este în discuții cu companiile expuse riscului drept consecință a disputei din China cu privire la oferirea unui posibil sprijin financiar, cum ar fi împrumuturi, a spus oficialul guvernamental.
Lituania a făcut, de asemenea, apel la Comisia Europeană (CE) pentru sprijin.
Într-o scrisoare trimisă la începutul acestei săptămâni înalților oficiali ai Comisiei, analizată de Reuters, ministrul de externe lituanian Gabrielius Landsbergis a cerut sprijin pentru a respinge China.
„Este necesară o reacție puternică la nivelul UE pentru a transmite Chinei un semnal că presiunea economică motivată politic este inacceptabilă și nu va fi tolerată”, se arată în scrisoare.
Comisia Europeană a răspuns într-o declarație că UE este pregătită să se opună tuturor tipurilor de presiuni politice și măsuri coercitive aplicate împotriva oricărui stat membru.
„Dezvoltarea relațiilor bilaterale ale Chinei cu statele membre ale UE individuale are un impact asupra relațiilor generale dintre UE și China”, precizează CE.
Adomenas a afirmat că autoritățile chineze reduc și exporturile către Lituania, inclusiv prin oprirea garanțiilor de credit la export pentru importurile lituaniene din China.
„A afectat alimente, lasere, materii prime, produse farmaceutice, mobilier, îmbrăcăminte. Nu ne vom apleca la această presiune. Ceea ce decidem să facem, numind Taiwanul „Taiwan”, depinde de Lituania, nu de Beijing”, a mai spus el. (sursa foto: Pixabay)
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
38 comentarii