Reuters: China pune presiuni pe gigantul german de piese auto Continental să nu mai folosească componente fabricate în Lituania
China face presiuni asupra gigantului german de piese auto Continental să nu mai folosească componente fabricate în Lituania, pe fondul unei dispute între Beijing și statul baltic cu privire la statutul Taiwanului, au declarat două surse pentru Reuters.
Țintirea Continental este un exemplu al modului în care disputa diplomatică China-Lituania se răspândește în afaceri într-o eră a lanțurilor globale de aprovizionare și afectează industria auto din Germania, un pilon profitabil al celei mai mari economii a Europei.
Guvernul chinez, care consideră Taiwanul, condus de guvernul democratic de la Taipei, ca fiind teritoriul său, a redus nivelul relațiilor diplomatice cu Lituania luna trecută, după deschiderea unei reprezentanțe diplomatice de către Taiwan la Vilnius. Coaliția de guvernământ a Lituaniei a convenit, de asemenea, anul trecut, să susțină ceea ce a descris drept „cei care luptă pentru libertate” pe statul insular.
Continental, unul dintre cei mai mari producători de piese auto din lume, are unități de producție în Lituania, producând piese electronice – cum ar fi sisteme de control pentru portiere și scaune pentru vehicule – și exportă către clienți la nivel global, inclusiv China.
Continental, care furnizează piese către toți marii producători auto din Germania, a refuzat să comenteze dacă guvernul chinez i-a cerut să întrerupă legăturile cu Lituania.
Ministerul de Externe al Chinei a negat că Beijingul a făcut presiuni asupra companiilor multinaționale să nu folosească piese produse în Lituania, deși a spus că toate companiile sale nu mai au încredere în Lituania.
„Practica «o Chină, un Taiwan» interferează grav în afacerile interne ale Chinei și încalcă grav interesele de bază ale Chinei”, a adăugat un purtător de cuvânt al diplomației chineze, citat de Reuters.
„Am auzit că multe companii chineze nu mai consideră Lituania un partener de încredere. Lituania trebuie să privească la sine însăși drept motivul pentru care companiile lituaniene se confruntă cu dificultăți în comerț și cooperare economică în China”, a spus oficialul chinez.
China a făcut presiuni asupra țărilor să-și degradeze sau să întrerupă complet relațiile cu Taiwanul guvernat democratic. La începutul acestei luni, un înalt oficial și un organism din industrie au declarat că statul chinez le-a spus multinaționalelor să rupă legăturile cu Lituania sau să fie excluse de pe piața chineză.
Comerțul direct al Lituaniei cu China este modest, dar economia sa bazată pe export găzduiește sute de companii care produc mobilier, lasere, produse alimentare și îmbrăcăminte pentru multinaționale care vând în China.
Biroul de externe al Lituaniei a declarat: „Companiile care operează în Lituania s-au integrat cu succes în lanțurile internaționale de aprovizionare, așa că măsurile de presiune economică ale Chinei ar putea provoca diverse perturbări companiilor care operează în Lituania”.
„Monitorizăm, analizăm și evaluăm îndeaproape fiecare astfel de caz, inclusiv în rândul acestor companii germane”, a spus purtătorul de cuvânt, adăugând că Vilnius „caută soluții durabile pe termen lung și modalități de reluare a fluxurilor comerciale cu China”.
Sursa foto: Continental
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
35 comentarii