G4Media.ro

Reuters: Comisia Europeană vrea să vadă mai multe acțiuni din partea Ungariei…

Sursa foto: Facebook / Szijjártó Péter

Reuters: Comisia Europeană vrea să vadă mai multe acțiuni din partea Ungariei privind reformele anticorupție, înainte ca Bruxelles-ul să fie de acord cu deblocarea fondurilor UE

Comisia Europeană dorește să vadă mai multe acțiuni din partea Ungariei în ceea ce privește intensificarea garanțiilor anticorupție înainte ca Bruxelles-ul să fie de acord să deblocheze fondurile UE, au declarat surse de la Bruxelles pentru Reuters.

O sursă a numit eforturile Budapestei de a obține fonduri drept o „ofensivă de șarm”, dar a declarat că nu a existat niciun „progres imediat” în discuțiile pe această temă purtate săptămâna trecută între oficialii UE și ministrul ungar al justiției, Judit Varga.

Comisia Europeană a refuzat să aprobe ca Ungaria să atragă bani destinați să ajute economiile să se ridice de pe urma pandemiei COVID-19, acuzând guvernul naționalist al premierului Viktor Orban de subminarea statului de drept.

Înaintea discuțiilor lui Varga de la Bruxelles de miercurea și joia trecută, Ungaria a anunțat că va crea o autoritate anticorupție și un grup de lucru care să implice organizații neguvernamentale pentru a supraveghea cheltuirea fondurilor Uniunii Europene.

Comisia Europeană a declarat, după întâlniri, că va lua în considerare propunerile Budapestei.

Varga le-a spus săptămâna trecută oficialilor UE că promisiunea Budapestei de a înființa o nouă agenție anti-corupție ar trebui să fie suficientă pentru ca Bruxelles-ul să deblocheze aproximativ 6 miliarde de euro din fondurile de stimulare COVID și să se abțină de la a recupera și mai mult din banii destinați Ungariei din bugetul comun al blocului pentru 2021-27, potrivit unor surse UE.

  • De remarcat că Ungaria refuză în continuare să facă parte din Parchetul European, instituția condusă de Laura Codruța Kovesi. Ungaria e una dintre puținele țări UE care nu vrea să participe la funcționarea instituției europene care are ca țintă investigarea fraudelor cu fonduri UE.

Dar sursele, familiare cu discuțiile lui Varga, au exprimat prudență.

„Să o numim o ofensivă de farmec”, a declarat un oficial UE. „Dar diavolul este în detalii”.

Un al doilea oficial UE a declarat că propunerile Ungariei reprezintă un pas în direcția bună, dar că implementarea este esențială.

Orban a fost supus unei presiuni tot mai mari pentru a ajunge la un acord cu Comisia, în condițiile în care slăbirea forintului a exacerbat dificultățile economice din Ungaria în ultimele săptămâni.

Dar, după ani de certuri tot mai aprige între UE și Budapesta în ceea ce privește standardele democratice, corupția, migrația și drepturile LGBTQ, un al treilea oficial UE a declarat: „Există puțină încredere în Ungaria”.

Potrivit OLAF, organismul antifraudă al blocului comunitar, Ungaria a înregistrat nereguli în aproape 4% din cheltuielile sale cu fonduri UE în perioada 2015-2019, de departe cel mai ridicat nivel dintre cele 27 de țări UE.

Parlamentarii UE vor cere probabil Comisiei să nu lase Ungaria să scape de probleme atunci când vor dezbate miercuri starea democrației și a drepturilor fundamentale în fosta țară comunistă.

Comisia are apoi termen până la 21 septembrie pentru a evalua dacă ultimele propuneri ale Budapestei sunt suficiente pentru a-și atenua îngrijorările.

În caz contrar, Bruxelles ar urma să recomande celorlalte țări ale UE să sancționeze Budapesta în cadrul schemei „bani pentru democrație” a blocului, care afectează toate finanțările comune ale blocului, în valoare de 1 800 de miliarde de euro în perioada 2021-27.

Comisarul european pentru buget, Johannes Hahn, a propus ca aproximativ 70% din finanțarea UE prevăzută pentru Ungaria să fie în pericol, potrivit unui document publicat în iulie de Comisie.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Să pupi în cur pe UE! :)))))

  2. Horbanu de la Budă investește banii de la UE în comunitățile hungurești din Transilvania (România), Transcarpatia (Ukraina), Voivodina (Serbia), Slovacia etc, apoi se laudă în fața alegătorilor hunguri cu patru clase, că el e cel ce dă pomenile astea.
    Până la urmă, s-au prins și aia de la Comisia Europeană și i-au închis robinetu’ !

  3. Bravo Ungaria 🇭🇺