G4Media.ro

Reuters: Iranul a alertat Rusia cu privire la posibilitatea unei „operațiuni teroriste”…

sursa foto: STRINGER / AFP

Reuters: Iranul a alertat Rusia cu privire la posibilitatea unei „operațiuni teroriste” majore pe teritoriul său înainte de masacrul de la sala de concerte din Moscova

Iranul a avertizat Rusia cu privire la posibilitatea unei „operațiuni teroriste” majore pe teritoriul său înainte de masacrul din sala de concerte de lângă Moscova de luna trecută, au declarat trei surse familiare cu acest subiect, citate de Reuters.

În cel mai sângeros atac din interiorul Rusiei din ultimii 20 de ani, bărbați înarmați au deschis focul cu arme automate asupra spectatorilor de la concertul din 22 martie de la sala de spectacole Crocus City Hall, ucigând cel puțin 144 de persoane în violențe revendicate de gruparea militantă Stat Islamic.

„Cu câteva zile înainte de atacul din Rusia, Teheranul a împărtășit Moscovei informații despre un posibil mare atac terorist în interiorul Rusiei, informații care au fost obținute în timpul interogatoriilor celor arestați în legătură cu atentatele mortale din Iran”, a declarat o sursă.

Ministerul iranian al informațiilor a declarat în ianuarie că a arestat 35 de persoane legate de două atentate gemene cu bombă la 3 ianuarie în orașul Kerman din sud-estul țării, care au ucis aproape 100 de persoane. La 19 ianuarie, ministerul a declarat că a arestat un comandant al filialei ISIS-Khorasan (ISIS-K) a Statului Islamic cu sediul în Afganistan.

Statul Islamic a revendicat responsabilitatea pentru exploziile din Iran, cele mai sângeroase de la Revoluția Islamică din 1979. Surse din serviciile de informații americane au declarat că ISIS-K a comis atât atacurile din 3 ianuarie din Iran, cât și împușcăturile din 22 martie de la Moscova.

Statul Islamic a ocupat cândva mari porțiuni din Irak și Siria, impunând o domnie a terorii și inspirând atacuri ale „lupilor singuratici” în țările occidentale, dar a fost declarat învins teritorial în 2017.

Cu toate acestea, ISIS-K, una dintre cele mai înfricoșătoare ramuri ale sale, a ridicat din nou profilul grupului prin vărsări de sânge pe scară largă.

ISIS-K, numită după un termen vechi pentru o regiune care cuprindea părți din Iran, Turkmenistan și Afganistan, a apărut în estul Afganistanului la sfârșitul anului 2014 și și-a stabilit rapid o reputație de brutalitate extremă.

„OPERAȚIUNE SEMNIFICATIVĂ

O a doua sursă, care a solicitat de asemenea anonimatul din cauza sensibilității subiectului, a declarat că informațiile pe care Teheranul le-a furnizat Moscovei despre un atac iminent au fost lipsite de detalii specifice privind momentul și ținta exactă.

„Ei (membrii ISIS-K) au fost instruiți să se pregătească pentru o operațiune semnificativă în Rusia… Unul dintre teroriști (arestat în Iran) a declarat că unii membri ai grupului au călătorit deja în Rusia”, a declarat cea de-a doua sursă.

O a treia sursă, un înalt oficial de securitate, a declarat: „Întrucât Iranul este victima unor atacuri teroriste de ani de zile, autoritățile iraniene și-au îndeplinit obligația de a alerta Moscova pe baza informațiilor dobândite de la acei teroriști arestați”.

Ministerul iranian de Externe și Kremlinul nu au răspuns la o solicitare de comentarii cu privire la acest articol. Casa Albă nu a făcut niciun comentariu pe această temă.

O sursă familiarizată cu informațiile furnizate de SUA privind un atac iminent în Rusia a declarat că acestea se bazează pe interceptări de „discuții” între militanții ISIS-K.

Contestând afirmațiile americane, Rusia a declarat că crede că Ucraina are legătură cu atacul, fără a furniza dovezi. Kievul a negat cu tărie afirmația.

Cu toate acestea, Rusiei îi este mai greu să respingă informațiile furnizate de aliatul diplomatic Iran cu privire la atac, care au ridicat semne de întrebare cu privire la eficiența serviciilor de securitate rusești. Moscova și Teheranul, ambele aflate sub sancțiuni occidentale, au aprofundat cooperarea militară și de altă natură de când Rusia a invadat Ucraina în februarie 2022.

CETĂȚENI DIN TADJIKISTAN

Atât atacurile din Kerman, cât și cele din apropierea Moscovei au implicat cetățeni tadjici. ISIS-K a recrutat în mod agresiv din fosta republică sovietică săracă Tadjikistan, spun experții în securitate.

Surse au declarat că Iranul a discutat cu Tadjikistanul despre preocupările sale în materie de securitate. O sursă diplomatică din Tadjikistan a confirmat că Teheranul a discutat recent cu Dușanbe problema implicării tot mai mari a etnicilor tadjici în activitățile militante.

Statul Islamic nutrește o ură virulentă față de șiiți – secta dominantă din Iran și, de asemenea, țintele atacurilor filialei sale din Afganistan. Acesta îi consideră apostați.

În 2022, Statul Islamic a revendicat responsabilitatea pentru un atac mortal asupra unui sanctuar șiit din Iran, în care au murit 13 persoane. Teheranul l-a identificat pe atacator ca fiind un cetățean tadjik.

Printre atacurile anterioare revendicate de Statul Islamic se numără două atentate gemene cu bombă în 2017 care au vizat parlamentul iranian și mormântul fondatorului Republicii Islamice, ayatollahul Ruhollah Khomeini.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...