Reuters: Mercenarii ruși ce au legături cu spionii Moscovei și-au sporit prezența în Ucraina în ultimele săptămâni
Mercenarii ruși ce au legături cu spionii Moscovei și-au sporit prezența în Ucraina în ultimele săptămâni, stârnind temeri în rândul unor membri NATO că Rusia ar putea încerca să creeze un pretext pentru o invazie, au declarat trei surse din securitatea occidentală pentru Reuters.
Sursele au spus că îngrijorările lor au crescut în ultimele săptămâni că o incursiune rusă în Ucraina ar putea fi precedată de un război informațional și de atacuri cibernetice asupra infrastructurii critice a Ucrainei, cum ar fi rețelele de electricitate și gaze.
De asemenea, Rusia ar putea folosi mercenarii pentru a semăna discordie și pentru a paraliza Ucraina prin asasinate țintite și folosirea de armament specializat, au mai spus sursele citate.
Statele Unite au avertizat din nou duminică că Rusia ar putea organiza o operațiune sub „steag fals” în interiorul Ucrainei pentru a justifica o invazie.
„Este probabil ca mercenarii ruși, sub conducerea statului rus, să fie implicați în orice ostilități din Ucraina, incluzând un potențial pretext pentru o invazie”, a spus o sursă de securitate occidentală, care a vorbit sub rezerva anonimatului, citată de Reuters.
Sursele de securitate occidentale au spus că mercenarii fac parte din companii militare private ruse cu legături strânse cu Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) principalul succesor al KGB-ului din era sovietică și agenția de informații militare GRU.
Printre cei dislocați în ultimele săptămâni s-a numărat și un fost ofițer GRU care a lucrat și în grupul de mercenari Wagner. Fostul ofițer a plecat la Donețk, una dintre cele două regiuni din estul Ucrainei controlate de separatiștii pro-ruși încă din 2014, au spus sursele.
Reuters nu a putut să stabilească ce a fost însărcinat să facă fostul ofițer, a cărui identitate nu a fost furnizată. De asemenea, Reuters nu a putut contacta Grupul Wagner pentru comentarii.
Kremlinul a declarat luni pentru Reuters că Rusia nu își întărește prezența pe teritoriul ucrainean și că trupele ruse nu au fost niciodată prezente acolo și nici acum.
Ministerul rus al Apărării a refuzat să comenteze când a fost întrebat în scris vineri despre acuzațiile din partea Occidentului.
Grupările de mercenari ruși au furnizat arme, personal cu experiență în operațiuni speciale și pregătire militară separatiștilor pro-ruși din estul Ucrainei, au precizat sursele citate.
Sursele au mai spus pentru Reuters că unii agenți ai grupului de mercenari Wagner au fost infiltrați la granița cu Ucraina după un antrenament la o bază GRU din apropierea orașului Krasnodar, din sudul Rusiei.
Reuters nu a putut verifica în mod independent informațiile despre activitățile mercenarilor ruși în estul Ucrainei.
Alte grupuri de mercenari ruși legate de FSB și GRU și-au sporit, de asemenea, activitățile în Ucraina de la începutul anului, au mai spus sursele.
„Război hibrid”
Statele Unite și-au exprimat temerile că Rusia ar putea folosi mercenari, forțe de operațiuni speciale și alte tehnici de război pentru a delegitima Kievul înainte de o eventuală invazie, au declarat mai mulți oficiali americani pentru Reuters.
Purtătorului de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, a declarat la începutul acestei luni că Rusia încearcă să inventeze un pretext pentru o invazie.
Președintele rus Vladimir Putin a spus că Wagner și alte grupuri private nici nu reprezintă statul rus și nici nu sunt plătiți de acesta, deși el spune că au dreptul de a opera cu condiția să nu încalce legea rusă.
Uniunea Europeană a impus sancțiuni împotriva Wagner anul trecut, acuzând grupul de mercenari că alimentează violența, jefuiește resurse naturale și destabilizează țările din întreaga lume.
Rusia neagă că ar intenționa să mai anexeze vreo regiune a Ucrainei, iar Putin spune că Occidentul seamănă „isterie”, în încercarea de a atrage Rusia în război, după ce a ignorat preocupările Kremlinului cu privire la extinderea NATO spre Est.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
3 comentarii