G4Media.ro

Reuters: Rețelele de dezinformare online legate de Rusia răspândesc avertismente false ale…

Sursa foto: John MACDOUGALL / AFP

Reuters: Rețelele de dezinformare online legate de Rusia răspândesc avertismente false ale agențiilor de spionaj cu privire la atacuri teroriste în Germania înainte de alegerile din această lună

Potrivit Reuters, rețelele de dezinformare online legate de Rusia răspândesc avertismente false ale agențiilor de spionaj cu privire la atacuri teroriste în Germania înainte de alegerile din această lună, într-o încercare evidentă de a semăna frica și de a reduce participarea la vot, afirmă experții în securitate cibernetică.

Rețelele au răspândit, de asemenea, zvonuri nefondate menite să îl discrediteze pe Friedrich Merz, liderul conservator pe care sondajele îl plasează înaintea Alternativei pentru Germania, partid favorabil Rusiei, aflat pe locul al doilea în sondaje, au declarat cercetătorii.

Experții, care lucrează cu organizațiile germane pentru drepturile omului Civil Society Forum și Fundația Robert Bosch, sunt veterani ai eforturilor de combatere a operațiunilor de influențare rusești și nu au dorit să fie identificați din motive de securitate.

Reuters a putut să examineze baza de date completă a postărilor și să confirme orientarea campaniei de postări, provenind în principal de pe X, conținând videoclipuri care au fost apoi distribuite pe o gamă mai largă de platforme social media. Cercetătorii au constatat că s-a interacționat cu postările de aproximativ 2,5 milioane de ori până în prezent.

X nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii privind postările de pe platforma sa.

Volumul acestora s-a triplat în această săptămână, când un grup numit Storm 1516 s-a alăturat unei campanii care fusese dominată anterior de rețelele de dezinformare Doppelganger și Matryoshka.

Într-un mesaj text, John Mark Dougan, un american rezident în Rusia care a fost legat în mass-media de rețeaua Storm 1516, a refuzat să comenteze acuzațiile specifice.

Doppelganger și Matryoshka nu au putut fi contactați, iar mesajele adresate ambasadei Rusiei la Berlin nu au fost returnate imediat.

Guvernul rus a negat în mod constant că ar administra rețele de dezinformare.

O postare analizată de Reuters conținea un videoclip fals care pretindea a fi de la postul de televiziune France 24 și care transmitea un avertisment din partea serviciilor de securitate franceze de a evita locurile publice din Germania din cauza riscului de atacuri teroriste.

Alte mesaje conțineau avertismente similare care ar fi provenit de la CIA și Mossad. Nu au fost emise astfel de avertismente.

Reducerea prezenței la vot și a avansului conservatorilor ar îngreuna probabil formarea unei coaliții stabile și ar crește probabilitatea ca AfD și un alt partid favorabil Rusiei să dețină împreună suficiente locuri pentru a bloca activitatea parlamentară.

Mesajele rețelelor bot păreau menite să ajute AfD, a declarat Felix Kartte, specialist în dezinformare la Institutul Mercator.

„O societate speriată este mult mai sensibilă la narațiunile autoritare”, a spus el.

Un alt set de mesaje transmite informații nefondate referitoare la Merz, al cărui avans față de AfD s-a redus de la 15 % la 8 % pe parcursul campaniei. Se sugerează în mod fals că Merz suferă de o boală mintală care ar fi fost ascunsă.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.