Reuters: Rezultatele votului din R.Moldova ar putea reprezenta un eşec politic major pentru guvernul prooccidental al Maiei Sandu
Primele rezultate bazate pe date încă parţiale au arătat că peste 50 la sută dintre moldoveni au votat „nu” la referendumul de duminică privind aspiraţiile lor la UE şi au plasat-o pe actuala preşedintă Maia Sandu cu doar câteva puncte procentuale în faţa rivalului său la alegerile prezidenţiale. Rezultatele afişate pe site-ul Comisiei Electorale Centrale se modifică în timp real, dar ar putea reprezenta un eşec politic major pentru guvernul pro-occidental al lui Sandu, dacă acestea se menţin, scrie Reuters, potrivit News.ro.
La momentul când 34% din buletinele de vot erau numărate, Comisia Electorală a anunţat că electoratul i-a acordat lui Sandu 35% din voturi, plasând-o cu puţin înaintea lui Alexandr Stolianoglo, în vârstă de 57 de ani, un fost procuror general susţinut de Partidul Socialiştilor, pro-rus, care avea 29%.
Acest rezultat ar deschide calea către un al doilea tur de scrutin împotriva lui Stolianoglo, care ar putea fi foarte strâns, notează Reuters.
Deşi rezultatele se pot schimba pe măsură ce se numără mai multe buletine de vot, în special în rândul diasporei numeroase din Occident, acestea sunt aproape sigur un şoc pentru echipa lui Sandu, adaugă Reuters.
Sondajele au indicat că ea era cotată cu un avans confortabil în faţa lui Stolianoglo şi a altor politicieni, deşi au remarcat că mulţi alegători erau încă indecişi atunci când au fost efectuate sondajele.
Perioada premergătoare votului a fost umbrită de o serie de acuzaţii de interferenţă electorală din partea oligarhului Ilan Şor, susţinut de Rusia. Rusia a negat orice amestec, în timp ce Şor a negat orice faptă ilicită.
Moldova a alternat între orientări pro-occidentale şi pro-ruse de la destrămarea Uniunii Sovietice în 1991.
Legăturile cu Moscova s-au deteriorat în timpul preşedinţiei Maiei Sandu. Guvernul său a condamnat invazia Rusiei în Ucraina, a acuzat Rusia de complot pentru răsturnarea sa şi a diversificat aprovizionarea cu energie după ce Rusia a redus livrările de gaze.
Oazu Nantoi, deputat al partidului PAS al lui Sandu, a pus rezultatul pe seama a ceea ce el a spus că a fost interferenţa „hibridă” a Rusiei, inclusiv dezinformarea. „Suntem în zona gri şi sub marea influenţă a lui Putin. Este evident că rezultatele preliminare reflectă cifrele reale”, a declarat el prin telefon pentru Reuters.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank