Reuters: Români vulnerabili sunt lăsați de izbeliște în campania de vaccinare anti-Covid-19
La 81 de ani și cu o boală de inimă, Maria Coanda ar trebui să se afle în capul listei prioritare a programului de vaccinare al României.
Dar ea încă mai așteaptă prima doză în micul sat sudic Bujoreni, la trei luni după lansarea campaniei. Ea nu știe cum să se înregistreze pe internet și spune că nici medicul ei nu a ținut legătura cu ea pentru a o ajuta.
Face parte dintr-un grup de oameni vulnerabili despre care unii oficiali afirmă că riscă să fie ignorați, în timp ce România își accelerează ritmul vaccinării.
„Dacă ei ar aduce vaccinul, eu îl vreau”, a declarat Coanda în timp ce-și făcea de lucru în curtea mare din fața casei, printre sârmele cu rufe întinse la uscat la soare.
Dar vaccinurile sunt acolo, spun oficialii. Însă mulți bătrâni nu au aptitudinile sau informațiile necesare pentru a se putea programa singuri, iar România suferă de o penurie de medici generaliști care i-ar putea înscrie, mai cu seamă în zonele rurale.
„Bolnavii cronici și bătrânii care nu-și pot bate la cap copiii sau medicii de familie să-i înscrie pe lista de vaccinare sunt pierduți în deșert. Au o sticlă de apă, dar nu pot să-i deșurubeze capacul”, a declarat un expert în politici publice, care a cerut să rămână anonim.
România e statul care cheltuie cel mai puțin pe asistența de sănătate în UE, conform Eurostat. Unul din patru români nu are acces suficient la servicii medicale elementare, ceea ce face ca România să aibă cea mai mare mortalitate din UE de pe urma bolilor tratabile, conform datelor oficiale.
Autoritățile admit existența unor probleme inițiale, dar promit că vor fi vaccinuri pentru toți.
„Cu siguranță există disparități între zonele urbane și rurale […] Sunt zone în care va trebui să luăm măsuri suplimentare”, a declarat pentru Reuters Andrei Baciu, adjunct al ministrului sănătății.
El afirmă că începând din aprilie statul le va permite medicilor generaliști să-și vaccineze pacienții în clinicile lor locale și că în satele greu accesibile vor fi trimise unități mobile.
Dar, deocamdată, unii oameni de la țară încă mai așteaptă.
„În zonele rurale oamenii nu prea au mijloacele pentru a se deplasa”, a declarat doctorul Sorin Popa, care inocula pacienți cu vaccinul AstraZeneca la noul centru deschis în satul Botoroaga.
El afirmă că majoritatea celor 900 de pacienți vaccinați până acum acolo nu sunt bătrâni din satele învecinate. Marea majoritate sunt oameni din capitală, veniți de la 75 de kilometri.
Unii dintre ei sunt relativ tineri – guvernul a deschis în martie programul de vaccinare pentru întreaga populație. Unii dintre ei spun că au reușit să se înregistreze online și au optat să se deplaseze la țară pentru a evita așteptarea mai lungă din oraș.
„Am vrut s-o fac repede”, a declarat Sebastian Munteanu, 39 de ani, din București, angajat în domeniul IT.
Sursa: Reuters / Articol de Luiza Ilie / Traducere: Andrei Suba (Rador)
Sursa foto: InquamPhotos/George Călin
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
9 comentarii