G4Media.ro

Reuters: Români vulnerabili sunt lăsați de izbeliște în campania de vaccinare anti-Covid-19

sursa foto: Inquam Photos/ George Călin

Reuters: Români vulnerabili sunt lăsați de izbeliște în campania de vaccinare anti-Covid-19

La 81 de ani și cu o boală de inimă, Maria Coanda ar trebui să se afle în capul listei prioritare a programului de vaccinare al României.

Dar ea încă mai așteaptă prima doză în micul sat sudic Bujoreni, la trei luni după lansarea campaniei. Ea nu știe cum să se înregistreze pe internet și spune că nici medicul ei nu a ținut legătura cu ea pentru a o ajuta.

Face parte dintr-un grup de oameni vulnerabili despre care unii oficiali afirmă că riscă să fie ignorați, în timp ce România își accelerează ritmul vaccinării.

„Dacă ei ar aduce vaccinul, eu îl vreau”, a declarat Coanda în timp ce-și făcea de lucru în curtea mare din fața casei, printre sârmele cu rufe întinse la uscat la soare.

Dar vaccinurile sunt acolo, spun oficialii. Însă mulți bătrâni nu au aptitudinile sau informațiile necesare pentru a se putea programa singuri, iar România suferă de o penurie de medici generaliști care i-ar putea înscrie, mai cu seamă în zonele rurale.

„Bolnavii cronici și bătrânii care nu-și pot bate la cap copiii sau medicii de familie să-i înscrie pe lista de vaccinare sunt pierduți în deșert. Au o sticlă de apă, dar nu pot să-i deșurubeze capacul”, a declarat un expert în politici publice, care a cerut să rămână anonim.

România e statul care cheltuie cel mai puțin pe asistența de sănătate în UE, conform Eurostat. Unul din patru români nu are acces suficient la servicii medicale elementare, ceea ce face ca România să aibă cea mai mare mortalitate din UE de pe urma bolilor tratabile, conform datelor oficiale.

Autoritățile admit existența unor probleme inițiale, dar promit că vor fi vaccinuri pentru toți.

„Cu siguranță există disparități între zonele urbane și rurale […] Sunt zone în care va trebui să luăm măsuri suplimentare”, a declarat pentru Reuters Andrei Baciu, adjunct al ministrului sănătății.

El afirmă că începând din aprilie statul le va permite medicilor generaliști să-și vaccineze pacienții în clinicile lor locale și că în satele greu accesibile vor fi trimise unități mobile.

Dar, deocamdată, unii oameni de la țară încă mai așteaptă.

„În zonele rurale oamenii nu prea au mijloacele pentru a se deplasa”, a declarat doctorul Sorin Popa, care inocula pacienți cu vaccinul AstraZeneca la noul centru deschis în satul Botoroaga.

El afirmă că majoritatea celor 900 de pacienți vaccinați până acum acolo nu sunt bătrâni din satele învecinate. Marea majoritate sunt oameni din capitală, veniți de la 75 de kilometri.

Unii dintre ei sunt relativ tineri – guvernul a deschis în martie programul de vaccinare pentru întreaga populație. Unii dintre ei spun că au reușit să se înregistreze online și au optat să se deplaseze la țară pentru a evita așteptarea mai lungă din oraș.

„Am vrut s-o fac repede”, a declarat Sebastian Munteanu, 39 de ani, din București, angajat în domeniul IT.

Sursa: Reuters / Articol de Luiza Ilie / Traducere: Andrei Suba (Rador)

Sursa foto: InquamPhotos/George Călin

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

9 comentarii

  1. hai sa nu le batem joc si sa comparam programarea online la vaccinare cu deschisul unei sticle de apa. problema e ca oamenii astia nu sunt ajutati de stat. ar trebui sa fie spoturi informative difuzate gratis la tv si la radio in care cineva sa anunte: oameni buni, va puteti inscrie pe internet la adresa www etc sau daca nu aveti internet, sunati la telefonul 12345, ca e si linie telefonica.
    dar nimeni nu isi da interesul. plus ca mai sunt si criminalii antisemiti si platiti de rusi de la aur si toata adunatura de antibotnita stevie loboda sparanghel olivii adine alberti si dracu sa ii mai ia care mananca coprocultura de pe margine si ai tabloul complet al unei tari esuate.

  2. Domnul Vlăduț ,ce părere ai ?Este corectă campania de vaccinare ?

    • Exact, aici ar fi locul in care sa se manifeste dl. Voiculescu, nu la „dezvaluiri” despre marile secrete ale guvernului.

    • Nu, nu si dezvăluirile sunt necesare…trebuie sa aflam cat de ticăloși sunt unii…

  3. Un succes deosebit al tarii romanica!!!
    In patria noastra draga nu exista oameni in posturi de executie si planificare care sa aiba mai mult de un neuron. Se vede peste tot in jur. Nimeni nu ia masuri sa remedieze cauzele, nu efectele.
    Ne e foame-mancam ce?, de unde?, nu ne intereseaza, de acolo…
    Ploua si se inunda, baga vidanja, pompa, nimic despre canalizare….
    …….
    Vaccinam? … In Brasov la inceputul campaniei organizare exemplara parca, daca imi aduc bine aminte 15 centre vaccinare in judet din care 11 in orasul Brasov! In viziunea statului asta e repartitia populatiei pe acolo… care?

    Si ne miram ca nu merge?

    In ROMANICA bupa inelungate planificari, discutii interminabile, conferinte de presa schioape de unde razbate un mesaj constant AM REZOLVATO SI PE ASTA incepa bulibaseala, schimbarea, schimbarea schimbarii, matrapazlacul, zmecheria…… etc.

    O tara extraordinara, pacat ca e locuita!

    Ii urez domnului Gheorghita succesuri marete…. a inceputul faza a-III-ia a vaccinarii si programari spre 0. Liste de asteptare lungi, programari spre 0. Catu se lamenteaza ca dupa cateva zile s-au cam oprit inscrierile…. sa te inscrii la ce? Nu exista nici o informatie! Al catalea esti pe lista. Cu aproximare cand se va face o programare.
    Dl Gheorghita a infrant!
    Ce?, Pe cine? Unde? Cand?

    E ROMANICA SI trategii neamului (cu x neuroni) se ocupat, a se citi vegheaza la linistea noastra!

    Doamne ajuta!

    • 👍🏻👍🏻👍🏻

  4. Rușine ca au lăsat oamenii ăștia de izbeliște. Toți pilosii și esențialii s au vaccinat de acum 2-3 luni, contabili la Danone, manageri PETROM, Vel Pitar, oameni tineri de 30-40 ani…bătrânii singuri cum sa reușească sa se programeze, chiar și acum, fără prioritate cem ar fi trebuit???
    Puteau funcționa farmaciile, care sunt oricum f multe in orice cartier și localitate, ca suport ajutător pt programare pe platforma…greu, nu??? Greu, când ne gândim doar la satisfacerea clientelei politice și nu a celor vulnerabili cu adevărat…tragica guvernare, tragici specialiști și consultanți…

  5. Nu, nu si dezvăluirile sunt necesare…trebuie sa aflam cat de ticăloși sunt unii…

  6. Doza ei a fost luata de trotinetisti de 30 de ani din Bucuresti.