Reuters: SUA intenționează să impună mai multe sancțiuni petrolierelor care transportă petrol rusesc
Administrația Biden intenționează să impună mai multe sancțiuni Rusiei din cauza războiului său cu Ucraina, vizând veniturile sale din petrol prin acțiuni împotriva petrolierelor care transportă țiței rusesc, au declarat trei surse care cunosc problema pentru Reuters.
Casa Albă a încercat să consolideze sprijinul pentru Ucraina înainte ca președintele ales Donald Trump să preia funcția la 20 ianuarie, având în vedere plângerile frecvente ale liderului republican cu privire la costul sprijinului SUA pentru Ucraina.
„Este un pachet foarte substanțial. Două companii petroliere rusești, mai mult de 100 de petroliere, comercianți de petrol, companii de asigurări rusești etc.”, a declarat unul dintre oficiali, fără a numi entitățile.
Nu este clar care va fi abordarea lui Trump cu privire la sancțiunile împotriva Rusiei.
Administrația Biden plănuiește sancțiuni care vizează petrolierele care transportă petrol rusesc vândut peste plafonul de preț de 60 de dolari pe baril al Occidentului, au declarat sursele.
Chiar dacă a fost vândut peste plafonul de preț, țițeiul rusesc a fost vândut de obicei cu o reducere față de piața globală, iar China și India au fost dispuse să cumpere rezerve.
Administrația americană a informat Ministerul de Externe al Indiei cu privire la viitoarele sancțiuni, a declarat primul oficial, menționând că o piață inundată de petrol și faptul că prețurile petrolului sunt scăzute ar putea ajuta India să își satisfacă nevoile de țiței.
O a doua sursă a declarat că sancțiunile ar putea viza unele dintre persoanele implicate în rețelele care comercializează petrol peste prețul plafon.
Rusia a folosit o așa-numită flotă fantomă de nave învechite pentru a evita plafonul. Multe dintre aceste nave sunt mai puțin sigure și predispuse la deversarea de petrol, spun experții în transport maritim.
De la invadarea Ucrainei de către Rusia în februarie 2022, SUA a sancționat zeci de nave, dintr-o flotă estimată la câteva sute, pentru a reduce capacitatea Moscovei de a finanța războiul.
Luna trecută, secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen, a declarat pentru Reuters că SUA analizează sancțiuni suplimentare împotriva petrolierelor și nu ar exclude sancțiuni împotriva băncilor chineze, în încercarea de a reduce veniturile din petrol ale Rusiei și accesul la aprovizionarea externă.
Biroul de control al activelor străine al Trezoreriei nu a răspuns imediat duminică la o cerere de comentarii.
G7, UE și Australia au impus plafonul de 60 de dolari pentru petrolul rusesc la sfârșitul anului 2022, interzicând utilizarea serviciilor maritime occidentale, cum ar fi transportul, asigurarea și finanțarea pentru transporturile de petrol la un preț egal sau mai mare decât plafonul.
Luna trecută, guvernul britanic a sancționat 20 de nave și două societăți comerciale pentru că ar fi fost implicate în comerțul cu petrol rusesc.
Rusia se numără printre primele trei țări producătoare de petrol din lume.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.