G4Media.ro

Reuters: SUA întreabă statele europene, într-un document, de ce au nevoie pentru…

Sursa foto: European Commission

Reuters: SUA întreabă statele europene, într-un document, de ce au nevoie pentru a oferi garanţii de securitate Ucrainei

Statele Unite au solicitat aliaţilor europeni să precizeze de ce sprijin ar avea nevoie din partea Washingtonului pentru a participa la aranjamentele de securitate pentru Ucraina, potrivit unui document consultat de Reuters, transmite News.ro.

Mesajul diplomatic, trimis săptămâna trecută şi structurat în şase puncte şi întrebări, cere de asemenea detalii despre ţările care ar putea contribui la garanţiile de securitate, care dintre acestea ar fi dispuse să trimită trupe în Ucraina ca parte a unui acord de pace şi ce dimensiune ar trebui să aibă o astfel de forţă condusă de europeni.

Preşedintele american Donald Trump a şocat săptămâna aceasta aliaţii europeni după ce l-a sunat pe preşedintele rus Vladimir Putin – a cărui armată a invadat Ucraina acum trei ani – fără a consulta statele europene sau Kievul şi a anunţat iniţierea imediată a negocierilor de pace.

Sâmbătă, mai multe publicaţii, inclusiv Reuters, au relatat că SUA au trimis un document în care solicită guvernelor europene să precizeze ce pot oferi în materie de garanţii de securitate. Însă, textul integral, obţinut de Reuters, arată că SUA cer, de asemenea, să ştie de ce sprijin ar avea nevoie statele europene pentru a putea contribui.

Această abordare va fi bine primită de multe guverne europene, care au subliniat deja că ar putea oferi garanţii de securitate doar cu sprijinul Washingtonului.

”Ce sprijin, dacă este cazul, din partea SUA ar considera guvernul dumneavoastră necesar pentru a participa la aceste aranjamente de securitate? Mai exact, ce resurse pe termen scurt şi lung credeţi că vor fi necesare din partea SUA?”, se arată într-una dintre întrebări.

Doi diplomaţi europeni au declarat că încă există dezbateri asupra răspunsului capitalelor europene, dar unii cred că ar trebui oferit un răspuns colectiv.

Unii lideri europeni, inclusiv cei din Marea Britanie şi Germania, se vor întâlni luni la Paris pentru un summit de urgenţă privind Ucraina.

Documentul mai cere clarificări despre care ţări europene sau din afara Europei ar putea sau ar dori să participe la aceste aranjamente şi dacă statele respective ar fi dispuse să trimită trupe în Ucraina ca parte a unui acord de pace.

”Dacă forţele militare ale unei ţări terţe ar fi desfăşurate în Ucraina ca parte a unui acord de pace, ce dimensiune ar considera guvernul dumneavoastră a fi necesară pentru o astfel de forţă condusă de europeni? Cum şi unde ar fi desfăşurate aceste forţe şi pentru cât timp?”, se precizează în document.

De asemenea, ţările sunt întrebate ce acţiuni ar trebui să fie pregătite să întreprindă SUA, aliaţii şi partenerii dacă Rusia ar ataca aceste forţe.

”Ce capabilităţi suplimentare, echipamente şi opţiuni de întreţinere este guvernul dumneavoastră pregătit să furnizeze Ucrainei pentru a-i îmbunătăţi poziţia de negociere şi a creşte presiunea asupra Rusiei?”, se arată în chestionar.

De asemenea, documentul cere guvernelor să precizeze ce măsuri sunt dispuse să adopte pentru a intensifica sancţiunile împotriva Rusiei, inclusiv prin aplicarea mai strictă a celor existente.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

9 comentarii

  1. Intrebarile astea sunt puse cu schepsis. Trump vrea sa afle cate lipsuri are Europa.

  2. @Kafka, de ce spui asta ? Ai impresia ca intentiile lui Trump sunt onorabile, la modul in care da cu bata in toate directiile, in ce tari i se nazare sa loveasca ?

  3. @bula – Exact ! Ce rost au intrebarile „profesorului” Trump pt „scolarii” europeni ? Trump este alunecos, nu mai inspira incredere. Urmarea comportamentului sau se va vedea in scurt timp. Se vor face aliante contra lui si nu ii va placea. Sau va da inapoi fiind fortat sa-si revizuiasca atitudinea de mare sef, pe care si-o aroga asupra mai multor tari, unele chiar puternice.

    • Așa și cam ce crezi tu că poate pății America ,tu macar cistesti ceea ce scrii ? Ideea este că poate să facă toate aceste lucruri pentru că sunt dați naiba de puternici și nu prea ai ce sa le faci ,vezi că banii câmpii .

    • Nicio tara din lume nu e atit de puternica incit sa fie in conflict cu toata lumea. Mai ales o jumatate de tara care este inca o democratie. Spre deosebire de ceilalti doi mari bully mondiali, Rusia si China, Trump se bucura, deocamdata, doar de sprijinul a jumatate dintre americani si e presedintele cu tendinte autocrate al unei tari care era la un moment dat un model de democratie. Fiind in conflict cu toate celelalte mari puteri, la care s-ar adauga lumea araba din cauza Gazei, si avind doar cel mult o intelegere cu Rusia de a nu se mai ataca reciproc, SUA vor avea (mari) probleme. Cum se tot spune, ura, izolationismul si confruntarea n-au facut nicio natiune mare. Ce face America lui Trump acum e pur hybris. Intrebati-i pe vechii greci la ce conduce hybris-ul.

  4. Asta suna mai curind a informatii pe care le cer SUA pentru a purta negocieri directe si exclusive cu Rusia. Stiti, cum face seful cind pregateste o intilnire de un anumit nivel, la care subalternii n-au acces. Intr-un fel, ar fi greu sa-i refuzi pe americani, fiindca o negociere, chiar purtata de un dictator si un autocrat care vrea sa anexeze Canada, la fel cum Putin a invadat Rusia, e mai buna decit nicio negociere. Totusi, cum chiar Ucraina se opune unor negocieri la care nu participa si cum ideea de a face niste angajamente in niste negocieri la care nu participi, cu certitudinea ca SUA isi vor urmari numai interesul propriu (in viziunea complet distorsionata a lui Trump) este extrem de proasta, cred ca europenii ar trebui sa multumeasca calduros SUA pentru interesul purtat pentru pozitia Europei asupra negocierilor si a unei viitoare participari la a asigura securitatea Ucrainei, dar este pregatita sa furnizeze aceste informatii in timpul unor negocieri cvadripartite intre Ucraina, Rusia, UE si SUA. SUA nu mai sint partener de securitate al UE, si trebuie tratate drept ceea ce sint.

    • @Leon – Corect !
      Da, America este puternica, dar se vor face aliante contra lui Trump, contra lui Putin deja sunt, si nu ii va conveni. Este posibil chiar si justitia americana sa il tempereze, asa cum a si inceput.