Reuters: Ucraina cere bombe americane cu submuniţie pentru a le adapta la drone, afirmă congresmeni din SUA
Ucraina şi-a extins cererea de bombe cu fragmentaţie controversate din partea Statelor Unite pentru a include o armă ale cărei submuniţii doreşte să le lanseze din drone împotriva forţelor ruse, au indicat doi membri ai Congresului american, potrivit Reuters, citată de Agerpres.
Kievul le-a solicitat unor membri ai Congresului să facă presiuni asupra Casei Albe pentru a aproba trimiterea acestor arme, însă nu este deloc sigur că administraţia Biden îşi va da acordul.
Muniţiile cu fragmentaţie, interzise de peste 120 de state, eliberează un mare număr de bombe mai mici care pot ucide la întâmplare pe o mare suprafaţă, punând în pericol civilii.
Ucraina solicită bombe MK-20, ale căror submuniţii să le lanseze din drone, au declarat democraţii Jason Crow şi Adam Smith, membri în Comisia pentru serviciile armate a Camerei Reprezentanţilor.
Această solicitare se adaugă celei pentru obuze de artilerie de 155 mm cu fragmentaţie pe care Ucraina le-a cerut deja, au menţionat ei.
Potrivit acestora, oficiali ucraineni le-au solicitat deja la conferinţa de securitate de la Munchen unor membri ai Congresului să facă presiuni pentru acordul Casei Albe.
Senatorul republican Lindsey Graham, care a participat la conferinţa de la Munchen, a confirmat solicitarea oficialilor ucraineni şi a spus că îi va da curs în această săptămână.
Ucraina speră că muniţiile cu fragmentaţie îi vor oferi un avantaj în lupta de uzură împotriva forţelor ruse în estul ţării.
Guvernul ucrainean a declarat în mod public că doreşte muniţie americană cu fragmentaţie, însă despre solicitarea de MK-20 (cunoscute şi ca CBU-100) nu s-a mai vorbit anterior.
Ucraina vrea ca obuzele de artilerie – muniţii convenţionale îmbunătăţite cu utilizare duală (DPICM) – să oprească atacurile în ‘valuri umane’ ale Rusiei pentru cucerirea oraşului Bahmut, au explicat cei doi membri ai Congresului.
Fiecare obuz de acest fel dispersează 88 de submuniţii.
Bombele MK-20 sunt lansate din avion, se deschid în coborâre şi eliberează peste 240 de submuniţii în formă de săgeţi.
Armata ucraineană consideră că aceste submuniţii ‘au o mai bună capacitate de a străpunge blindajul’ decât armele pe care le lansează acum din drone, a spus Adam Smith.
Jason Crow, veteran al armatei, a afirmat că ar putea să sprijine livrarea de MK-20 cu asigurări din partea ucrainenilor că vor înlătura submuniţiile şi ‘vor folosi (MK-20) într-o utilizare fără fragmentaţie’.
Textron Systems Corporation a încetat să mai producă MK-20 în 2016 după ce SUA au oprit vânzările către Arabia Saudită, însă un consilier din Congres a afirmat că există peste un milion de astfel de bombe în rezervele armatei americane.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank