Reuters: Un software rusesc s-a deghizat într-unul american și a ajuns în aplicațiile armatei SUA și ale CDC
Mii de aplicații pentru smartphone din magazinele online ale Apple și Google conțin coduri informatice dezvoltate de o companie de tehnologie, Pushwoosh, care se prezintă ca având sediul în Statele Unite, dar care este de fapt rusă, a constatat Reuters.
Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), principala agenție a Statelor Unite pentru combaterea amenințărilor majore la adresa sănătății, a declarat că a fost înșelată crezând că Pushwoosh are sediul în capitala americană. După ce a aflat de la Reuters despre rădăcinile sale rusești, a eliminat software-ul Pushwoosh din șapte aplicații destinate publicului, invocând probleme de securitate.
Armata americană a declarat că a eliminat o aplicație care conținea codul Pushwoosh în luna martie din cauza acelorași motive de îngrijorare. Aplicația respectivă era folosită de soldații de la una dintre principalele baze de antrenament de luptă ale țării.
Potrivit documentelor companiei depuse public în Rusia și analizate de Reuters, Pushwoosh are sediul în orașul siberian Novosibirsk, unde este înregistrată ca o companie de software care efectuează și procesarea datelor. Are aproximativ 40 de angajați și a raportat venituri de 143.270.000 de ruble (2,4 milioane de dolari) anul trecut. Pushwoosh este înregistrată la guvernul rus pentru a plăti taxe în Rusia.
Pe rețelele de socializare și în documentele de reglementare din SUA, însă, se prezintă ca o companie americană, cu sediul în diferite momente în California, Maryland și Washington, D.C., a constatat Reuters.
Pushwoosh oferă cod și suport pentru procesarea datelor pentru dezvoltatorii de software, permițându-le acestora să realizeze profilul activității online a utilizatorilor de aplicații pentru smartphone și să trimită notificări push personalizate de pe serverele Pushwoosh.
Fondatorul Pushwoosh, Max Konev, a declarat pentru Reuters într-un e-mail din septembrie că firma nu a încercat să își mascheze originile rusești. „Sunt mândru că sunt rus și nu aș ascunde niciodată acest lucru”.
El a precizat că firma „nu are niciun fel de legătură cu guvernul rus” și că își stochează datele în Statele Unite și Germania.
Experții în securitate cibernetică au declarat că stocarea datelor în străinătate nu ar împiedica totuși agențiile de informații rusești să oblige o firmă rusă să cedeze accesul la aceste date.
Rusia, ale cărei legături cu Occidentul s-au deteriorat de la preluarea Peninsulei Crimeea în 2014 și invazia Ucrainei în acest an, este lider mondial în domeniul hacking-ului și spionajului cibernetic, spionând guvernele și industriile străine pentru a căuta avantaje competitive, potrivit oficialilor occidentali.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
3 comentarii